Прочитај ми чланак

Дачић о изјави Шредера: Ако су принципи кршени код КиМ, зашто не би и код других

0

dacic1

БЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је данас да изјава некадашњег немачког канцелара Герхарда Шредера да је 1999. прекршено међународно право када је бомбардована Србија, нема правног значаја за Србију, осим да је потврда онога што је Србија увек говорила – да је бомбардовање било агресија, а не мировна интервенција.

Дачић је, одговарајући на питања новинара како реагује на Шредерову изјаву, рекао да је широм света свима било јасно да војна интервенција НАТО на Србију нема никакве везе са правним поретком и међународним прописима.

„Бомбардовање Србије било је изведено без одобрења Савета безбедности УН. Касније је дошло до признавања једнострано проглашене независности Косова и цео тај процес је потпуно отишао ван међународног права“, рекао је Дачић.

Он је указао да питање актуелне ситуације у Украјини, конкретно кад је реч о Криму, али и у другим деловима света где долази до сличних сценарија, увек доводи до прављења аналогије са Косовом.

„Свако ће поставити питање Косова јер, ако су једном принципи прекршени, као на примеру Косова, зашто не би били прекршени и у неким другим примерима“, рекао је Дачић.

Према његовим речима, кад то питање буде дошло пред сваку земљу, сви ће се сетити аргумената Србије, али то, на жалост, Србији не значи много јер „ми тај проблем имамо, па имамо“.

„Мене само занима како сада реагују и неке политичке странке у Србији које су говориле да је Милошевић крив за бомбардовање“, рекао је Дачић.

Он је навео да не осећа никакво задовољство због Шредерове изјаве, већ још већу антипатију према таквим поступцима, „нарочито према образлагању да је то била хуманитарна интервенција“.

Извор: Танјуг