Прочитај ми чланак

Дачић: Нећемо војно интервенисати на Косову

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се подизањем нивоа борбене готовости Србија не спрема да интервенише, већ да буде у приправности „за све сценарије”.

“Ми ћемо свакако заштитити наш народ, надамо се да до тога (потребе за интервенцијом војске) неће доћи“, рекао је Дачић, који је и генерални секретар Савета за националну безбедност.

Дачић је на РТС-у, коментаришући најновију ескалацију тензија на северу Косова у петак, рекао да је то можда „једна од најопаснијих ситуација”.

“Они ударају у оно што је основа опстанка српског народа на северу КиМ, а то је локална власт коју морамо да држимо. Није ту мешовито становништво, па да кажете да има ту Албанаца. Тринаест Срба је гласало на тзв. изборима. Сада имате неке нове одборнике и председнике општина или градоначелнике, а од старта смо говорили да тај потез може огромне сукобе да изазове и упозоравали смо међународну заједницу“, рекао је Дачић.

Он је навео да је међународна заједница убеђивала Београд у супротно.

„Када се овако нешто деси, кажу да нису могли ништа друго, он је луд, он је скстремиста и то је нова реалност коју нико не поправља него кажу ‘идемо даље’“, рекао је Дачић.

Истакао је да се премијер Косова Аљбин Курти стално бави стварањем криза, а да је положај народа „све гори и тежи”.

“Ми нисмо за сукобе, ми смо за мирно решење свих питања, али сви морају да знају да цела Србија стоји иза нашег народа на Косову и Метохији, зато је (председник Србије Александар) Вучић наредио подизање нивоа борбене готовости, не јер се спремамо да интервенишемо, већ да будемо у приправности за све сценарије“, рекао је Дачић.