Прочитај ми чланак

Дачић: Не потписујемо овакав споразум, у среду идем у Москву!

0

ivica-dacic

(Блиц)
Премијер Ивица Дачић каже да ће одлука да ли ће бити потписан споразум са Приштином бити донета сутра на седници Владе. У интервјуу за “Блиц” он истиче: “До последњег тренутка ћемо се трудити да се споразум побољша, а ако се то не догоди, нећемо га прихватити. То не значи да су преговори завршени јер желимо да се настави са изналажењем компромисног решења.”

Разговарамо са премијером у његовој канцеларији у згради Владе у Немањиној. Субота по подне, а састанци и консултације о Косову су непрекидни. Дачић је у челу стола са саветницима. Док улазимо, Владин службеник уноси писмо из Патријаршије упућено премијеру. Став СПЦ је да држава не сме да изда Косово.

Писмо Цркве је оштро?

– Још раније је договорено да се у понедељак видимо са патријархом Иринејом, а државни врх се сусретао и са члановима Синода. Апсолутно није неопходно да нам шаљу овакве апеле јер власт неће издати националне интересе, а то значи ни Косово, ни Србе на Косову. Уместо апела о ономе што се подразумева, држава ће са Црквом да заједно ради на изналажењу најбољих решења за опстанак народа на Косову и заштити баштине.

Којој је одлуци ближи државни врх, да се потпише или не?

– Овде није реч само о томе да ли ћемо ми потписати или не. Решења из понуђеног споразума једноставно је немогуће спровести на терену. Није превасходно реч о прихватању или не споразума већ чињеници да та решења није могуће имплементирати на терену. И што је још горе, све то може да отежа имплементацију свега другог што је до сада договорено. А државни врх ради, и оно што је сигурно јесте да ћемо бити јединствени у одлуци. Ми јесмо опредељени за дијалог и јесмо за чланство у ЕУ, али предлози који су понуђени нису прихватљиви.

Влади је запао тежак посао

– Видите, треба разрешити неколико дилема. Ми не разговарамо о признању независности, то је за нас апсолутно неприхватљиво. На столу су теме које се тичу институционалног уређења. Осим појединих ствари које је из УН прошла влада пренела у крило ЕУ, први пут је почело да се говори о демонтажи институција на северу када је Ангела Меркел била код тадашњег председника Тадића. И то тек тада улази у услове Немачке за датум преговора. Зато је некоректно говорити да су то теме које су измишљене за време ове владе. Ми се трудимо да се спаси оно што се спасти може.
Шта то значи?

– Овакво решење у овој варијанти не можемо да прихватимо. Ми желимо да се настави даље да се тражи решење. Шта год да се уради, или ко год да прогласи крај преговора није предложио нешто што је решење за тренутну ситуацију. Ово питање може само преговорима да се реши. То значи – ми смо спремни на компромис, али само уколико постоји више разумевања за наше ставове. То се, пре свега, односи на питање полиције и правосуђа. Потпредседник Владе Вучић и ја се трудимо да остваримо контакт са Ештоновом, Американцима, Енглезима, Немцима, Французима. Трудићемо се да поправимо документ. Ако га не поправимо, нећемо да га прихватимо, што не значи да су преговори завршени. Поштоваћемо до сада постигнуте договоре и да се одржи мир.

Шта уколико буде одбијен споразум?

– Зато се процењује какве све последице има прихватање или одбијање. На тој анализи се ради дуже и не само последњих неколико дана као што се стиче утисак у јавности јер су састанци учесталији. Желим да кажем да шта год да буде одлука, то неће зауставити пут Србије ка Европи. Надам се и верујем да ће сви наши напори и све оно што смо спровели бити уважено и да ће ући у извештаје ЕУ.

Како ћете јавити Кетрин Ештон одлуку?

– На Влади ће у понедељак бити донета коначна одлука. У Брисел ће се ићи само уколико се прихвата да се потпише споразум. Уколико се не прихвати, у писменој форми одлука Владе ће бити прослеђена Бриселу.

Шта је горе у овом предлогу у односу на претходне?

– Било је говора о томе да ће то бити широка аутономија за Србе на КиМ, али то није понуђено. Примера ради, тражили смо регионалног командира полиције за север, али они су онда затражили укључивање и јужне Митровице са већинским албанским становништвом. Тражили смо апелационе судове, а они одговорили са понудом нечега што и нису судови. Уколико желе компромис, онда га треба тражити у овим нашим захтевима.

Говори се у јавности последњих дана о референдуму.

– Не могу се ствари поставити Косово да или не, ЕУ да или не јер ми не одустајемо ни од једне од тих вредности.

У среду сте у Москви?

– Предводићу делегацију Србије у Москву. И то ће вероватно изазвати неке реакције и на Западу се тумачити као неку порука. Међутим, та посета је заказана заиста одавно.