Прочитај ми чланак

Дачић: Не могу Србијом да владају агентуре црногорских служби

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је у Београду да у Србији не могу несметано да делују или да њом владају агентуре црногорских служби које раде против интереса српског народа у Црној Гори и Српске православне цркве.

„Овде сте добили све, имате бизнис, империју, имовину, криминалне кругове, јавне личности, а из Србије радите на ширењу мржње и одузимању права српског народа и СПЦ у Црној Гори. То је неморално и ниједна држава на свету то не би дозволила“, рекао је Дачић новинарима новинарима после састанка с британском амбасадорком у Србији Шан Меклауд.

Дачић је казао да „то мисли и народ у Србији и Срби из Црне Горе“.

„Тај што музе из Србије све, то улаже да помаже Милу Ђукановићу и црногорском режиму против Срба. Да ли је то нормално“, рекао је Дачић.

Оне који га осуђују због недавне изјаве да треба преиспитати да ли они који подржавају црногорски режим заслужују држављанство Србије, Дачић је упитао зашто осуђују њега, а не осуђују „режим у Црној Гори за однос против Србије“.

„Што неки од ових што мене осуђују не осуде режим у Црној Гори, него потписују апеле да су Срби геноцидан народ, да су криви за све ратове, да је Република Српска (РС) геноцидна творевина и да треба признати Косово. Срам вас било“, рекао је Дачић и додао да није изјавио да некоме треба одузети српско држављанство.

Он је рекао да је „срамота када неко ко је дошао из Црне Горе не реагује када земља из које је дошао прогања Србе“ и оценио да је „то могуће само у Србији“.

„Ништа њима неће фалити, али морају да знају да су раскринкани, да не могу више овде да граде империје, а да финансирају Ђукановића“, навео је.

Поводом спорног црногорског закона о слободи вероисповести, Дачић је рекао да се позиција Србије није променила, да Београд сматра да све проблеме треба решавати на миран начин и додао да Црна Гора није требало да доноси закон са којим нису сагласне све верске заједнице у тој земљи.

Дачић је оценио да би даља примена тог закона „у смислу одузимања цркава и манастира“ отворила могућност даљег заоштравања ситуације и рекао да се нада да то „ником неће пасти на памет“.

„Остајемо при ставу да треба тражити решење које ће свима одговарати. Чврсто стојимо иза српског народа у Црној Гори, јер Србија има моралну и уставно-правну обавезу да брине о Србима ван земље“, рекао је Дачић.

Казао је да се Србија „не меша у унутрашња политичка питања у Црној Гори“ и додао да питање положаја српског народа у тој земљи „није мешање у унутрашње ствари“.

„У Србији се имовина враћа црквама кроз реституцију, а овде (у Црној Гори) имате подржављење, конфискацију, национализацију. Нисам чуо да негде постоји такав закон. Или је против Срба све дозвољено“, упитао је.

Дачић је навео да Срби у Црној Гори „нису национална мањина него аутохтона национална заједница“ и да Србија „са братским црногорским народом жели мирно да решава све проблеме“.

„Увек смо били браћа, али браћа морају да се понашају као браћа. Ако смо ми нешто погрешили, дајте да то исправимо. Црна Гора је погрешила јер је донела закон који нарушава права Срба и СПЦ“, додао је шеф српске дипломатије.

Он је рекао и да „не може само Србија да има акционе планове за националне заједнице, а други да немају“ и додао да све што неко тражи за националне заједнице у Србији мора да постоји и за Србе у другим државама.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!