Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ: Може Америка да пише колико хоће, нема промене Резолуције 1244

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се УНМИК неће повући са Косова и Метохије, да сматра да Косово неће постати чланица Интерпола, те да ће формирање такозване војске Косова у даљој фази наићи на неслагање западних земаља и НАТО-а.

Он је оценио да САД јесу промениле политику према дијалогу Београда и Приштине, али да се не очекује да ће повући признање.

Дачић је гостујући на Првој телевизији рекао да није све “црно-бело” и да је најважније да се за Србију отварају врата за дијалог.

“Неће они променити политику у смислу признања Косова, али није све црно-бело. Ја не очекујем да ће се овако завршити када је реч о војсци Косова. Најважније је да се отварају врата за дијалог, зато што су пре неколико месеци САД имале став да нема о чему да се разговара”, рекао је Дачић поводом нових покушаја Приштине да оформи војску Косова.

Министар је подсетио да је летос са дневног реда седнице СБ УН питање Косова скинуто и додао да ће сада, почетком новембра бити седница о Косову у СБ УН, јер ће Кина председавати том седницом, а једна од тема ће бити и формирање такозване војске.

Према његовим речима, формирање такозване војске у даљој фази наићи ће на неслагање западних земаља и НАТО-а, јер би то довело до промене конфигурације присуства Кфора, које је предвиђено по Резолуцији 1244.

„Они на то немају право по Резолуцији 1244. Када је реч о УНМИК-у, може Америка да пише колико хоће – нема промене Резолуције 1244 без сагласности СБ, пошто нема сагласности у вези са тим у СБ – то се неће ни десити. Неће се десити да УНМИК оде са Косова и Метохије. То једино може да се деси ако Русија и Кина то подрже, а то је научна фантастика“, казао је Дачић.

„Аустрија неће гласати за Косово“

Министар је навео да би Американци и западне земље волели да се питање Косова заврши онако како су и предвидели, а то значи да Србија призна Косово.

„Али, Аустрија неће гласати за Косово у Интерполу, не подржава формирање војске Косова и неће гласати за визну либерализацију за Косово, што је довољно, јер у ЕУ је довољно да један гласа“, истакао је Дачић.

Упитан да ли и даље стоји при ставу да Косово више није чедо Америке, Дачић је казао да остаје и додао да они сигурно неће променити своју генералну политику у смислу тога да су признали Косово као државу.

„Ми се и даље налазимо у фази када траје дијалоиг, да ли постоје шансе за дијалог или не, о томе ће се видети у наредном периоду. Највеће препреке за успех тог дијалога се налазе у Приштини“, казао је Дачић.

Он је подсетио да је дијалог у Бриселу, који су Тадић и Кетрин Ештон договорили био технички дијалог, а не о политички суштинским питањима и истакао да на Косову нема техничког питања које нема политичку позадину.

„Очигледно је да је дошло до промене, која се састоји у томе да велике силе сада подржавају договор до којег дођу Београд и Приштина и то је најважнија ствар када је реч о Америци“, навео је Дачић.

Како је он додао, Србију чека тешка борба, те да се ми боримо и против америчке подршке Приштини за пријем у Интерпол и навео да је сигуран да Косово неће ући у Интерпол.

Према његовим речима, лаж је да Косово сада не сарађује са Интерполом, јер није чланица, јер како је објаснио, на Косову се налази мировна мисија УН, која има споразум са Интерполом, те тако Интерпол сарађује са Косовом преко УН.

„Ово је жеља да се уђе у систем УН на мала врата“, рекао је Дачић.

„Србији не одговара да се прекину преговори“

Упитан да прокоментарише изјаву министра Ненада Поповића који је затражио прекид Бриселских преговора у случају формирања војске Косова, Дачић сматра да не треба нико да излази са тим ставовима док се не консултује са председником Александром Вучићем, јер су то ствари које спадају у ред највиших државних одлука.

„Сигурно је да Србији не одговара да се прекину бриселски споразуми, Србија треба да буде конструктивна и да уложи максимум напора да се дијалог води, али има своје лимите које не може да пређе, а то значи да ако нема договора и компромиса и жеље за компромисом, Србија никада неће подлећи притисцима да призна Косово – закључио је Дачић.

Дачић се, такође, осврнуо на писмо бивше амбасадорке САД Ники Хејли генералном секретару УН Антонију Гутерешу о повлачењу Унмика са Косова.

“Може Америка да пише колико хоће, нема промене резолуције 1244 док не буде сагласности Савета безбедности. Пошто нема сагласности, то се неће ни десити”, навео је Дачић.

Нема разлога за превремене изборе

Нема ниједног ваљаног разлога за тражење превремених избора, изјавио је председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Он је, међутим поручио да је СПС увек спреман за изборе и додао да, уколико постоји они који изнова постављају питање легимититета, онда је најбоље да се то провери на изборима.

На констатацију да Александар Вучић не искључује могућност превремених избора, Дачић каже подржава ту идеју уколико неко мисли да може некоме да конкурише, али је проблем је „што опозиција стално жели да игра игру без граница“.

„Онда ће да кажу „ови избори нису коректни“, па ће опет да траже нове изборе. Посао опозиције је да стално тржи изборе, али овде је ствар у томе да они моле бога да не буде избора. То је једна шок-терапија. Иако су избори шок-терапија, ја их подржавам“, рекао је Дачић.

Упитан шта би Србија добила након тих избора, он је рекао да је „Вучић последњи на свету који би се противио изборима зато што он има огромну већину“, додавши да би Србија тиме „још једном добила стабилне органе за наредне четири године“.

Према Дачићевим речима, сва истразивања јавног мњења говоре да СПС има двоцифрен резултат и да је СПС друга странка у Србији у коалицији са Јединственом Србијом.

„То је најдуговечнија коалиција у Србији. Сигуаран сам да ћемо остварити резултат бољи од 10 одсто“, рекао је он.

Упитан каква је даља политика Владе о Косову, пошто је Вучић рекао да његово виђење решења тог проблема доживело неуспех, Дачић каже:

„Политика Владе је следећа: нема признавања КиМ као једностраног акта. Желимо компромис. Ако они желе компромис, желе, ако не желе, ускоро ће само Албанија да признаје Косово. То би могло да буде тако у наредних неколико година. Хоћу да кажем, та једнострана политика коју они воде доживела је крах“.

Он је додао да је са Вучићем и потпредседником Владе Небојшом Стефановићем раговарао да се уложи максималан напор да Косово не буде примљено у Интерпол.

„Не зато што смо против Косова, него зато што смо против једностраних аката. Без договора нема учлањења у било које међународне организације. Они ће пропасти на гласању као што су пропали за Унеско“, истакао је Дачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!