Дачић: Курти уцењује Србију

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Јутарњем прогрему РТС да премијер Косова Аљбин Курти уцењује Србију и изводи „маневарске игре“, како би нешто укинуо, а да не укине.

Дачић је указао да на Косову постоје и они који не желе никакво укидање такси, као и они који сматарају да таксе морају да буду укинуте због добрих односа са САД.

„Србија је могла да уведе контрамере Приштини“, напоменуо је он и констатовао да Курти хоће да „престанемо са кампањом повлачења признања, а пре неки дан су се радовали када је Јамајка кобајаги признала Косово“.

Говорећи о косовском захтеву за реципроцитетом, Дачић је поручио да они „морају да схвате“ да нису равноправни са Србијом.

Дачић је своју посету Кини окарактерисао као нешто од „изузетног значаја“ и за Србију, али и за Кину, имајући у виду „специфичан тренутак“ у којем се та земља налази.

Како је истакао, „они су сами рекли да сам ја био први министар спољних послова на свету који је дошао у посету од када је почела епидемија“.

Према мишљењу Дачића, тиме је симболично показано да Србија не оставља пријатеље у невољи.

„Министар Ван Ги је рекао да га то радује и да су поносни што имају такве пријатеље“, рекао је Дачић, истичући да у Кини није имао времена да се плаши коронавируса и да се обазире на тако нешто.

„Кина показује како се може успешно борити против вируса, јер је дисциплинована земља. Када Си каже да треба да се носе маске – сви то поштују“, илустровао је Дачић.

Он је потврдио да је тамо строга дисциплина и додао да му нису дали да посети Тјенанмен. „Када долазите на састанке са највишим званичницима носите маске, које скидате док траје састанак“, описао је Дачић.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!