Прочитај ми чланак

Дачић: Курти уцењује Србију

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је у Јутарњем прогрему РТС да премијер Косова Аљбин Курти уцењује Србију и изводи „маневарске игре“, како би нешто укинуо, а да не укине.

Дачић је указао да на Косову постоје и они који не желе никакво укидање такси, као и они који сматарају да таксе морају да буду укинуте због добрих односа са САД.

„Србија је могла да уведе контрамере Приштини“, напоменуо је он и констатовао да Курти хоће да „престанемо са кампањом повлачења признања, а пре неки дан су се радовали када је Јамајка кобајаги признала Косово“.

Говорећи о косовском захтеву за реципроцитетом, Дачић је поручио да они „морају да схвате“ да нису равноправни са Србијом.

Дачић је своју посету Кини окарактерисао као нешто од „изузетног значаја“ и за Србију, али и за Кину, имајући у виду „специфичан тренутак“ у којем се та земља налази.

Како је истакао, „они су сами рекли да сам ја био први министар спољних послова на свету који је дошао у посету од када је почела епидемија“.

Према мишљењу Дачића, тиме је симболично показано да Србија не оставља пријатеље у невољи.

„Министар Ван Ги је рекао да га то радује и да су поносни што имају такве пријатеље“, рекао је Дачић, истичући да у Кини није имао времена да се плаши коронавируса и да се обазире на тако нешто.

„Кина показује како се може успешно борити против вируса, јер је дисциплинована земља. Када Си каже да треба да се носе маске – сви то поштују“, илустровао је Дачић.

Он је потврдио да је тамо строга дисциплина и додао да му нису дали да посети Тјенанмен. „Када долазите на састанке са највишим званичницима носите маске, које скидате док траје састанак“, описао је Дачић.