Прочитај ми чланак

„Да не глумим хероја, нико није звао око Вулина“

0

Београд -- Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић одбацио је наводе медија да је трпео притиске због одлуке да Александар Вулин буде министар војни.

Како је рекао, он „није имао примедбе које би изнео“ мандатарки Ани Брнабић, а основ владе је већ постојао и дошло је до само малих измена.

„Основ владе је исти. Упознат сам са изменама као председник највеће странке. Никаквих примедби које бих рекао Ани нисам имао. Верујем да ће ова влада да настави да ради добар посао“, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао и да „нико није вршио притисак“ око именовања Вулина на место министра одбране, о чему су писале „Вечерње новости“. Како тврди лист, на пресдедника је вршен притисак из америчке амбасаде због Вулинове „оштре реторике“.

„Нико није звао, подразумева се и да не може да врши притисак, али нико није ни покушавао. Да не изигравам сад хероја, стварно ме нико није питао око тога“, рекао је Вучић.

Говорећи о будућности коалиције са Јединственом Србијом, чији посланици нису били за избор Ане Брнабић на место премијера, Вучић је рекао да не жели да прича о партијским стварима јер „није партијски човек“, али да није фер да неко присваја добре резултате, а да не жели да учествује у тешким одлукама.

„Сваки потез у политици доноси одређене последице. Не можете да будете и популарни и да делите добро са онима који доносе непопуларне одлуке“, рекао је Вучић.

На питање о инаугурацији и њеној цени, Вучић је рекао да би „друге она коштала милионе“, а да „нас није коштала ништа или је коштала мало“.

„Поносан сам на то како је то изгледало. Представили смо Србију у најбољем светлу. Не љутим се на оне који нису дошли, али ми није јасно зашто нису дошли на заклетву“, рекао је Вучић.

Председник Србије је говорио и о цени јарбола на коме би била српска застава у Београду , о чему ће одлучивати градска власт, а о чему се води полемика на друштвнеим мрежама.

Ипак, иако је рекао да поштује српску тробојку и да би да глас за тај предлог, није говорио о јарболу, већ о фонтани и критичарима.

„Па где су сад ти критичари који су причали да фонтана прелива. Па свака фонтана у свету је преливна, има компензациони базен и пумпе које враћају воду. Нек оду у Мадрид да погледају какве су тамо фонтане. Они су били против да се склони Димитрије Туцовић, а не знају ни ко је он, па им сад смета фонатана, па јарбол“, рекао је он.

Председник Србије је поновио да „они“ мисле да се „тамо перу ноге, јер их иначе не перу“.

Вучић је, поводом најаве да ће Хрватска набавити савремене борбене авионе Ф-16 Барак или Грипен, да свако има права да се наоружава, а да је на Србији да обезбеди своје небо и градјане.

„Хрватска има право да се наоружава. Ако имају паре, нека се наоружавају, ако имају здраву економију, нека се наоружавају. Желим им много успеха. Нема ту филозофије“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је подвукао да је на Србији да обезбеди своју сигурност, своје небо и безбедност својих грађана.