Прочитај ми чланак

Да ли власнику стоке и „дивљих“ коња са Ракоша прети одузимање субвенција?

0

Читава Србија пратила је тешке дане сувопланинских номадских сточара чија су стока и „дивљи“ коњи крајем лета данима били без воде на последњем а тада пресахлом изворишту на сувопланинској висоравни Ракош.

Након што су Двери Ниш са потпредседницом Тамаром Миленковић Керковић алармирале јавност и послале медијима потресне снимке немоћних сточара и слике животиња које се туку око последњих капи воде из празних цистерни, и након што смо позвали министре Кркобабића и Недимовића да дођу на Ракош, и медији и јавност су помогли да Војска  Републике Србије поново преузме снабдевање водом. Жедна стока на Ракошу и апокалиптичне сцене из сувопланинске забити показала су да је  стање локалних самоуправа општина Гаџин Хан, Бабушница и Бела Паланка у оперативно-техничком расулу, да нико од њих нема исправне цистерне, да локална власт у Нишу и Штаб за ванредне ситуације са градоначелницом Сотировски нису пружили никакву помоћ, а да министарства реагују тек на притисак јавности и медија. Осим што је вода за стоку и коње уз помоћ Војске обезбеђена, министарство за бригу о селу, као ни министарство пољопривреде нису предузеле ништа , осим што су њихови представници „побегли“ са заказане Конференције за штампу у Гаџином Хану, на којој су Двери Ниш истакле своје захтеве.  Осим снабдевања водом тражили смо и да  се приступи изради студије о расположивим водним ресурсима на територији општина, да се изради идејно решење за систем заштите и коришћење индентификованих водних ресурса на територији општина, и да се кроз локални буџет за 2022. годину осигурају средства за алтернативно обезбеђивање воде наредног лета.

Од свега тога, након што су представници министарства пред бројним медијима на Ракошу дали изјаве, обезбеђена је вода али ништа дугорочно до сада, а по свему судећи неће ни бити предузето. Због тога ће сувопланински сточари и у наредним све сушнијим годинама мучити исте муке.

И сада, када је воде довољно, муке сувопланинских сточара не престају. Двери Ниш су добиле позив и обишле сточара Братислава Станковића – Баће из села  Великог Крчимира, чија је снимљена прича  са Ракоша потресла и анимирала српску јавност. Овај номадски сточар је власник стада од 29 крава и 30 коња, који се иако у власништву погрешно сматрају „дивљим коњима са Суве планине“. Након летошње муке са водом, пре двадесетак дана изгорела је његова штала у селу Велики Крчимир, у општини Гаџин Хан, у којој краве и телад треба да презиме зиму, након што их спусти са планине. Срећа је да животиње Баћа успео  да спасе да не изгоре заједно са сеном. Са шталом је изгорело и 500 бала сена и штета је велика. Док убрзано поправља шталу, уместо разумевања и солидарности од Ветеринарске инспекције Братислав Станковић је добио позив да до уторка 16.11. спусти стоку у село , како би му након провере, субвенције биле продужене. На жалост, он то не може да учини, јер стоку нема где да смести, док не поправи шталу и не набави сено, за шта му треба више од кратког рока који му је остављен. По свој прилици десиће се да субвенције изгуби за наредни период.

Двери Ниш апелују на надлежне као и на инспекције да за сувопланинске сточаре и номадско сточарство, које је и у свету најцењеније и субвенционисано, покажу више разумевања и флексибилности и да помогну опстанку ових људи и животиња у тешким условима. Судбина Братислава Станковића – Баће из сувопланинског села Велики Крчимир, власника 60 крава и „дивљих“ коња са Ракоша је само једна али од разумевања државе за појединца зависи судбина и свих српских сточара.

У Нишу, 14.11.2021. год.

Двери Ниш