Прочитај ми чланак

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ: Заједнички детаљи Вучићеве заклетве и Трампове инаугурације

0

Обичаји у Србији тек се устаљују будући да је Александар Вучић тек трећи председник од осамостаљења 2006. године, после Бориса Тадића и Томислава Николића

Сам чин полагања заклетве разликује се од земље до земље, али и од жеља самих председника. Обичаји у Србији тек се устаљују будући да је Александар Вучић тек трећи председник од осамостаљења 2006. године, после Бориса Тадића и Томислава Николића. Међутим, поједини делови јучерашње церемоније имали су доста сличности са инаугурацијом 45. председника САД Доналда Трампа.

 

Посебна седница на којој је Александар Вучић положио заклетву као трећи председник Србије почела је тачно у подне.

Баш као и инаугуарција Доналда Трампа.

Вучић је текст заклетве изговорио док је држао десну руку на Уставу Србије и Мирослављевим јеванђељем.

Трамп се такође заклео над две књиге. Руку је положио на две Библије – прва је Библија Абрахама Линколна, а друга она коју му је мајка поклонила 1955. године.

Новина у српском протоколу је и да председник после полагања заклетве прошета од Скупштине до Председништва. У случају америчких председника они заклетву полажу на Капитол хилу, а потом одлазе да преузму дужност у Белу кућу.

На тој путањи распоређени су припадници америчких оружаних снага, а јуче су припадници Војске Србије били распоређени дуж шпалира у Пионирском парку.

Присуство чланова породице који примају честитке такође је део америчке церемоније.

Истоветна је боја кравате. Обојица председника су носила кравату црвене боје, која симболизује моћ.

Оно што се међутим драстично разликује од америчке традиције јесте свечани пријем. И док је Трамп бал организовао на сам дан инагуарације, Вучић ће свечани пријем одржати 23. јуна. Данас је рекао да очекује да ће између осталих њему присуствовати и хрватски и словенчки председник Колинда Грабар Китаровић, односно Борут Пахор.