Прочитај ми чланак

„Да ли смо свесни шта имамо“: Мемедовић прошао кроз Горње Недељице и ЗАПЛАКАО

0

Водитељ РТС Јован Мемедовић обишао је Горње Недељице, село које са нашло на удару компаније Рио Тинто. Згрожен оним што је видео, а то су напуштене куће, Мемедовићу су пошле сузе, те је још једном апеловао на људе да не напуштају село.

– Да ли смо свесни шта ми, заправо, имамо? Колико добре земље имамо, колико извора и река имамо, колико још увек здраве хране имамо? Јесмо ли свесни да многе друге земље то немају? – упитао је Мемедовић и упутио апел:

– Оне жуде за тим и завиде нам. Будимо паметни, сачувајмо то што имамо. Чувајте своје окућнице, ливаде, домаћинства, сачувајте земљу на којој сте рођени. Још увек овде, у нашој земљи природа је на нашој страни. Онда не идите против ње.

Мемедовић је прошао аутомобилом кроз село Горње Недељице, које је највише на удару Рио Тинта, а призори напуштених и урушених домаћинстава натерали су му сузе на очи.

– Можете да замислите колико ово мени тешко пада, кад 20 година причам „Људи, не напуштајте села, држите се села.“ То је одржало овај народ толике године и ову земљу. Највредније што имамо је на селу – констатовао је Мемедовић.

Подсетимо, Горње Недељице су дошле прве под удар злогласне компаније Рио Тинто, која планира да отвори рудник литијума уз помоћ највишег државног врха. Мештани села воде неравноправну битку са компанијом и државом, али не дозвољавају отварање рудника, упркос томе што су многи њихови суграђани већ продали своја имања.

Александар Вучић је пред Нову годину изјавио како држава не намерава да раскине уговор са Рио Тинтом.