Прочитај ми чланак

Да ли сме ово да одбије Вучић? Ђилас понудио 20 мера за опоравак СРБ након заразе

0

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас презентовао је уживо на Фејсбуку 20 мера за опоравак привреде.

Ђилас је у свом обраћању рекао да се Савез за Србију од првог дана свега што се дешава у Србији са коронавиросом трудио да максимално избаци сваку политику из ове приче и да се бави искључиво стварима и мерама које могу да помогну људима.

– Мере смо у старту поделили на мере за очување здравља људи и економске мере, зато што смо, наравно, били свесни да ће ситуација у привреди сваког дана бити све тежа и тежа. Дали смо низ предлога, неки од њих су до сада већ прихваћени од стране државних органа, неки и даље, нажалост, нису. Као наш радни допринос разрадили смо 20 мера за привреду Србије, које треба да помогну да привреда преживи ово време коронавируса, и да касније може да настави функционише – рекао је Ђилас.

– Прва мера је плаћање 80 одсто зараде за задржавање запослених, као и за људе који су добили отказ у секторима који су погођени коронавирусом, с тим што износ по запосленом не може прећи 60.000 динара али ни бити мањи од загарантоване минималне плате на нивоу Србије. Ова мера се односи како на стално запослене тако и на све запослене преко студентских и омладинских задруга, као и агенција за запошљавање радника по уговору.

– Друга мера је плаћање боловања за једног родитеље деце млађе од 12 година, који морају да остану код куће. Председник државе је то обећао пре седам дана, али не постоји таква уредба. Једно од двоје родитеља мора да чува децу, не може да ради. Обично су то мајке, али не мора. Председник Вучић је рекао да ће плате бити 100 одсто исплаћење, али пошто те уредбе и даље нема, људи су у потпуном хаосу.