Прочитај ми чланак

Да ли се Хрватима и Словенцима исплатило цепање Југославије?

0

Четврт века пошто су Словенија и Хрватска прогласиле независност, некадашњи званичници тих земаља уверени су да се самосталност исплатила, преноси Дојче веле уз констатацију да су данас у овим чланицама ЕУ и НАТО видљиве старе идеолошке битке и реваншизам.

karta jugoslavije

„Независност се у сваком случају исплатила, на то можемо да будемо поносни“, каже бивша премијерка Хрватске Јадранка Косор поводом 25 година независности њене земље.

„У сваком случају се исплатило“, подједнако је сигуран и први председник независне Словеније Милан Кучан за кога је најважнији аргумент за то што Словенија од тада може да одлучује о својој судбини.

Последњи југословенски а затим и хрватски председник Стјепан Месић пак тврди да је распад Југославије након проглашења независности Словеније и Хрватске, био и у Босни и Херцеговини могућ без насиља.

Ипак, у БиХ је живот изгубило 100.000 људи, а стотине хиљада су протеране.

Он је још 1991. године предложио да све републике бивше Југославије одмах прогласе независност и формирају конфедерацију на „пробно време“ од три до пет година, објашњава Месић у разговору за дпа, преноси Дојче веле.

Месић каже да је његов предлог пропао јер га је спречио Слободан Милошевић чији је циљ, како тврди, био „да на руинама Југославије створи Велику Србију“.

Према његовим речима, Милошевић је своје сународнике у српским деловима Хрватске и БиХ подстакао на рат и тиме изазвао велико крвопролиће.

Словенија и Хрватска у међувремену су чланице ЕУ и НАТО, наводи Дојче веле описујући тренутну ситуацију у тим земљама.

У Хрватској, како се каже, највећа странка ХДЗ подстиче на враћање у прастаре идеолошке битке, а њена политичка десница поново кокетира с фашистичком хрватском државом из Другог светског рата.

Социјалдемократска опозиција у очима ХДЗ-а представља „децу комунизма“, наводи Дојче веле.

И у Словенији се отварају стари фронтови, каже се у анализи и подсећа да је лидер опозиције Јанез Јанша, који је пре 25 година био први министар одбране независне Словеније, управо покренуо судски поступак против свог највећег супарника Кучана оптужујући га за „велеиздају“.

„Његов концепт је ипак само реваншизам“, каже Куцан. „Пре 25 година владало је велико јединство између политичара и грађана о остваривању независности“, каже Куцан.

Он каже да конфронтација са комунизмом који не више не постоји, блокра поглед у будућност, што је „једноставније него понудити визију за будућност“.

У том сукобу између левице и деснице у Словенији, који се стално понавља, реч је чак и о њиховој улози у Другом светском рату.

Грађани Словеније уморни су од те јалове дискусије што је, према испитивањима јавног мњења, повећало број оних који осећају ненаклоност према политичарима и којих има скоро 70 одсто, наводи Дојче веле.