Прочитај ми чланак

Да ли је Вучић заражен корона вирусом? Славица Ђукић: Није; Не иде код Ангеле

0

На српске политичаре се односе све мере везане за корона вирус, као и на остале грађане Србије. И за њих важе чекинзи, тестирање, изолације. Влада Србије је, иначе, у среду донела меру да политичари до даљег не путују у тачно прецизиране регије у којима влада епидемија короне вируса.

Реч је о Ирану, Италији, одређеним регијама Швајцарске, Кине и Кореје. Та мера, ради спречавања појаве ширења и сузбијања заразне болести ЦОВИД-19 е односи се на све политичаре, без разлике“, каже за Данас др Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља у Влади Србије.

На питање да ли би министар спољних послова Ивица Дачић и председник државе Александар Вучић, с обзиром да је уредба владе донета тек пре два дана, требало да се ретроактивно тестирају на вирус, будући да су боравили у кризним подручјима, саговорница Данаса каже да би то питање требало њима да упутимо. Она, ипак, подсећа да је тачно да је Дачић боравио у Кини, али у делу у којој није проглашена епидемија, као и да је он, по повратку из званичне посете прошао појачану контролу на аеродрому Никола Тесла.

„Као лекар могу такође да тврдим да председник Србије Александар Вучић нема корона вирус и да је то сасвим јасно. Скуп у Њујорку коме је он присуствовало и са кога је двоје људи изашло са симптомима вируса короне одржан је пре две недеље, од 1 до 3. марта и од тада је прошло доста времена. Инкубација вируса траје шест – седам дана, и да је било симптома они би се већ препознали . Вучић очигледно нема те симптоме и за сада није инфициран корона вирусом“, изричита је Ђукић Дејановић.

Она напомиње да за сада није забележено ни да је иједан од наших политичара био на спорним локацијама, на којима влада епидемија вируса и због тога не постоји ни један разлог да се на њих примењују посебне мере.

„Они су лидери за политички живот, а што се здравствене атмосфере тиче, грађани су као и сви други и за њих треба да важе све мере предострожности. Ко год је био у спорним подручјима мора да буде тестиран и да оде у изолацију“, закључује Славица Ђукић Дејановић.

И Небојша Крстић, маркетиншки стручњак и лекар по струци, сматра да вирус корона не прави разлику између политичара, молера, напредњака и социјалдемократа . „Све, дакле, зависи где су људи путовали и са ким су били у контакту. Ако им треба мој савет, ево га – ако долазе из места где влада епидемија и ако имају симптоме сличне грипу најбоље да се обрате на неки од телефона надлежних служби које је и Данас објавио“, каже Крстић.

Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке и лекар, каже да је председник Вучић већ требало да се тестира обзиром да је био на скупу са кога је регистровано двоје људи позитивних на вирус корона, а не да иронично поставља услове да ако се репризира филм „Владалац“ он ће се тестирати. „Изволи, председниче, тестирај се и јавности саопшти резултате теста. То је твоја обавеза. И немој лагати да је земља припремљена за епидемију короне“, поручује Рашковићева председнику. Додаје да је председник преко „својих пријатеља из Кине“ могао да набави маске, активне на угаљ, а не да користимо маске које су лоше и за једнократну потребу. Рашковићева каже да смо је затекли управо у једној здравственој установи, у којој на њену жалост нема ни основних средстава за заштиту од вируса.

Одлуке Владе од 11. марта

Забрањено је јавно окупљања у затвореним просторијама, где би присуствовало више од 100 људи.

Забрана уласка у Србију за стране држављане који су боравили у Кини, Републици Кореји и Швајцарској се искључиво односи на оне који су боравили у провинцији Хубеј, граду Дегу, провинцији Северни Гјонгсанг и кантону Тићино, као и за оне који су боравили у Италији и Исламској Републици Иран.

Ништа од сусрета са Меркеловом: Вучић одлаже посету Берлину због вируса корона, разговараће преко видео позива

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел неће се састати, како је планирано, у Берлину током предстојећег викенда.

Разлог отказивања посете је корона вирус. Уместо тога, њих двоје ће у понедељак у 12 сати, разговарати преко конференцијског позива.

Канцеларка и српски председник разговараће о више питања – решавању косовског питања, ситуацији у региону, европским интеграцијама, билатералним односима.

Председник Вучић је већ раније рекао да ће са канцеларком разговарати и о пандемији вируса корона.

Такође је најавио да ће за Србију, као земљу кандидата, тражити помоћ од ЕУ за борбу против вируса корона.