Прочитај ми чланак

ДОМАЋИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ ЗА СРБИН ИНФО: Да ли је Србија изгубила Први светски рат?

0

srpski vojnik prvi svetski rat20_n

У београдском Саца центру је одржана велика међународна конференција „Велики рат и почетак новог света: актуелне поуке за човечанство”.

Ова међународна конференција окупила је велики број не само домаћих, већ и страних учесника из  политике, науке и јавног живота. Учешће су узели и спрски патријарх Иринеј, бивши чешки премијер и председник Вацлав Клаус, заменик министра спољних послова Руске Федерације г. Алексеј Мишков,  председник Фонда Свети Андреј Првозвани и директор државне компаније Руске железнице г. Владимир Иванович Јакуњин.

Том приликом редакција Србин.инфо је добила ексклузивне одговоре од учесника конференције на питање:

ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА ПОСЛЕ 100 ГОДИНА ИЗГУБИЛА  ПРВИ СВЕТСКИ РАТ ?

ljubodrag-dimicдр Љубодраг Димић,
српски историчар, професор Филозофског факултета (БГД) на Катедри за историју Југославије, члан САНУ

Историчар ће увек рећи да је Србија била на оној страни историје која је добила Први светски рат. Наравно, са дистанцом од 100 година, са процесима који су се развили последњих 20 година, може се размишљати и на други начин. То је ипак простор у коме се крећу боље неки други научници – социолози, политиколози, а историчар који покушава да о прошлости мисли на основу фактографије, мора да констатује да је Србија добила и Први, да је била добитник и у Другом светском рату и да фактички са својим победама и са својим антифашизмом сигурно има будућност.

Београду су у наредне четири године, када се сећамо Великог рата, зато потребне овакве научне конференције, јер разговори на њима освешћује елиту, утичу на конзументе историје да представе о данашњици граде на поузданим знањима о прошлости. С друге стране, пружају могућност за дијалог са онима који данас на други начин мисле о Првом светском рату.

У једном креативном дијалогу, са сучељавањем чињеница, чини ми се да сви они који на политичкој основи желе да ревидирају прошлост, неминовно губе, ако не на кратке онда на дуге стазе.

dusan-prorokovicДр Душан Пророковић,
геополитичар, директор Центра за стратешке алтернативе и некадашњи државни секретар за КиМ

Гледајући геополитичке околности данас мислим да је Србија губитник Првог светског рата, али то што је губитник није само због догађаја и одлука из Великог рата већ и због других узрока који барем нису непосредно повезани са догађајима од пре 100 година.

Нажалост, у том рату српска политичка елита је подлегла великом притиску, који је долазио од западних савезника, пре свега Велике Британије и Француске и игнорисала упозорења која су долазила од тадашњег најзначајнијег српског политичара, Николе Пашића и српског војсковође Живојина Мишића, па уместо омеђавања српског етно простора, пристала је на стварање југословенске државе. Те трагичне  последице видљиве су данас.

vladan-glisic12Владан Глишић,
један од лидера српског патриотског покрета „Двери”

Србија је наравно, што је историјска истина, добила Први светски рат, показујући један велики самопрегор огледан и у огромним страдањем народа. Међутим, проблем је што су они други, који су учествовали у Првом светском рату као српски савезници, заборавили које био крив, па су направили труле компромисе који су довели до Другог светског рата. Они су наставили ту политику трулих компромиса и после пада Берлинског зида, после којег је започела нова агресија Запада на на исток, како се дешавало и пред Први и Други светски рат.

Србија је била жртва заборава светских сила, који су са њом заједно бориле у оба светска рата, те су српски народ због тог заборава жртвовали заборављајући који су били узроци тих ратова. Без обзира на то што Србија данас личи на државу која је поражена она је, то је неспорна историјска чињеница, у оба светска рата била на страни победника, те није крива за почетак тих сукоба, већ је њихова најтрагичнија жртва.

Овакви догађаји, као ова међународна научна конференција, где се можемо подсетити тих чињеница са нашим пријатељима из Русије и целог света, је добра прилика да се још једном констатује, без обзира шта нам се издешавало, да је српски народ и морални победник због трагичних жртви које је поднео у 20. веку, у оба светска рата.

Двери ће уз помоћ издавачке куће „CATENA MUNDI”, књигама посвећеним Гаврилу Принципу и другим виђеним људима из дешавања у Првом светском рату, обележити наредне четири године (2014-2018), када се подсећамо славних догађаја из Првог светског рата.  Трудићемо се да организујемо и манифестације, на којима ћемо да указујемо и објашњавамо нашем народу шта се са Србима десило пре 100 година.

Наравно, „CATENA MUNDI”, ће на и предстојећем Сајму књига у Београду изаћи са низом дела о Првом светском рату, у којима су научном анализом дата тумачења улоге Србије и српског народа.

zivadin-jovanovic.gifЖиводин Јовановић,
Бивши, савезни министар за иностране послове СРЈ, председник Београдског форума за свет равноправних

Данас циркулишу свакојаке оцене у условима када је свет пометен једностраном и лицемерном пропагандом – свака измишљотина и медијска лаж има данас своје купце и конзументе. Србија није изгубила Први светски рат када се он дешавао пре 100 година; Србија није изгубила тај рат и након њега.

Није добро да се било коме намеће теза како је  наша историја била гршка; како смо могли другачије.

Од воље Србије није зависио ниједан рат у историји, па према томе Србија и српски народ могу бити поносни на своју улогу и у Првом и у Другом светском рату; и на своју борбу да се увек чува мир  и равноправост међу сувереним државама.

031506 Momir Bulatovic 10Момир Булатовић
Бивши председник Црне Горе, премијер савезне владе СРЈ

Учињеном послу мане нема.  Илузорно је да се сада показујемо паметнији и да говоримо„ Ех, да је било више памета, то се не би десило”.

Први светски рат се десио, то је била ужасна трагедија. Ми смо из тога изашли рањени, али смо изашли као победници тог сукоба. И слажем се са оним што је овде речено – постоји један незавршени процес. Посматрано са економског становништва, ја сам то изнео у свом реферату на овом међународном научном скупу, процеси који су започети пре 100 година, уочи Првог светског рата, још нису завршени и они трају и кроз глобалне економске ломове. Показује се да су они неизбежна цена цивилизацијског напретка.

Мислим да смо ми ипак, овакви какви смо, и тужни, несрећни и збуњени, увек били на страни добра и правде, иако после 100 година,,макар када је у питању Црна Гора, оно што се сада у њој дешава нема ни „н” од независности, коју смо итекако имали пре Првог светског рата.

(Србин.инфо – Дејан Петар Златановић, Алексеј Димитријевић)