Прочитај ми чланак

Да ли је Раде Баста „спавач“ СНС и да ли је трактор дошао на наплату?

0

Изненадна изјава министра привреде Радета Басте из редова коалиције СПС-ЈС, мањинског партнера СНС у влади, о томе да се залаже за увођење санција Русији, отворила је питање ионако крхких односа СПС-ЈС и напредњака, будући да је ово искакање министра из досад прокламоване политике коју представља лидер СНС Александар Вучић.

Политиколог Цвијетин Миливојевић чини се није изненађен овим Бастиним поступком јер сматра да је он једна од многобројних „спавача СНС“ распоређених по другим странкама који је активиран будући да СПС није спреман да бланко и унапред подржи сваку Вучићеву одлуку око важног питања као што је Косово.

Фото: Беоелектране

Миливојевић коментаришући ограђивање лидера СПС и ЈС од Басте, за Данас каже да је приметио резервисаност СПС у вези са потенцијалним приступањем Вучићевом народном покрету за државу чији је циљ да Вучић добије бланко подршку за било шта да одлучи о Косову или другим питањима.

Он подсећа и на то да смо у краткој историји вишестраначја у Србији имали много случајеве активирања спавача који су седели у другим странкама а радили за интересе других странака или институција.

– СПС је специфичан коалициони партнер у влади јер ова влада није ни могла да буде формирана без њих, за разлику од претходне. СПС је овај пут узлетео на руском наративу и то Вучич њима није опростио. Међутим, СПС није спреман да даје бланко подршку Вучићу у тако битним стварима као што је прича о Косову. То је тачка која их дели од Вучића, док су у свему осталом они више него лојални Вучићу у коалицији – указује Миливојевић.

Како додаје, у таквим околностима, СНС, као озбиљна и велика странка, односно Вучић као неко ко држи све па и станку, зна да може да активира „спаваче“ распоређене по странкама опозицје.

Миливојевић подсећа да то није ништа ново и да су то радиле претходне власти. Он наводи и пример растурања ПОКС.

– То је рађено по фазама и све је почело одмах после избора када је део њих активирано. А затим када је почела прича око Косова, па јуче…Стално се буде спавачи које очигледно контролише СНС и који кажу да су незадовољни руководством ПОКС и његовом политиком. Пошто је СПС много већа странка и у колаицији, кренуло се од мањег партнера ЈС. Баста је очигледно човек који је у свом „претходном животу“ био ближи СНС него својој матичној странци. Необично је и то што је ЈС, који је добио једног министра, изабрао баш њега. У ЈС има локланих политичара који су уз Палму годинама уназад – указује Миливојевић.

Према његовим речима, Вучић игра на две карте, па рачуна да ће у случају да изабере да неће да призна Косово добити подршку националне опозиције, а да ће да ако одлучи да се Србија индиректно одрекне Косова подржати либерално грађанске опозције.

– И сад се изнебуха појављује човек из националистичке странке која је радикалнија од Заветника или Двери. Њен шеф и они који су направили ЈС су на нивоу СРС. И из те странке ситиже захтев да се уведу санкције Русији јер, боже мој, председник више не може да трпи притиске. То је једини аргумент. Није да бисмо брже ушли у ЕУ или да бисмо сачували Косово. Не, него да поредседник СНС не може да издржи притиске. Затим два висока функционера одмах лајкују ту објаву, Додуше један повлачи лајк, а други не. Кад размислим мало уназад, та два функционера мени изгледају ближи Вучићу него Дачићу. Очигледно је да је та љубав обострана, односно да ни они Вучићу нису мрски. Тако да ми ово што су урадили Дачич и Палма делује логично јер они фактички бране себе и своје позиције у странци, будући да СПС под Дачићевим вођством неће унапред и бланко дати подршку Вучићу а да не знају која је одлука – објашњава Миливојевић.

Он каже да вреди подсетити на још једну важну ствар.

– Када су 2008. социјалисти и ЈС преговарали и са ДС и са ДСС и тадашњим радикалима о формирању власти, њихови гласачи су били за ову другу опцију. А они су изабрали ДС. Пресудна ствар је била реченица коју је изговорио Марковић Палма који почео као активиста и потпресденик Странке српског јединства Жељка Ражнатовића Аркана, „не сипа се Косово и патриотизам у трактор“. Сада је трактор дошао на наплату – закључује Миливојевић.

Подсетимо, таблоиди блиски власти преносе да ће се Вучић о изјави Басте изјаснити у четвртак када се очекује његово обраћање јавности уочи пута у Охрид на састанак са премијером Косова Аљбином Куртијем.

Бастина изајва тргла је и Кремљ који се огласио, а напредњаци до објављивања овог текста ћуте.