Прочитај ми чланак

Да ли је ово позадина Новаковог сусрета са колонизаторским намесником Вучићем?

0

"Најбољи тенисер света састао се са једним од најгорих председника Србије и захвалио му се за подршку. Подршка је, изгледа обострана, јер се у предизборном споту, на званичном Youtube каналу председника, овај хвали туђим тријмифума и пехарима, покушавајући да сакрије суморне резултате сопствене каријере.

Али, да се не правимо Тоше, ово се могло и очекивати од овог државног службеника који само за државну службу и зна, јер не постоји траг да је пре ње ишта друго радио, а камоли изградио име у некој фер арени, пословној или спортској“, наводи се у саопштењу које потписују Удружење грађана „Не дамо Дорћол“ и Здружене иницијативе и покрети.

У заједничком саопштењу, они су навели да их чуди пристајање Ђоковића да личне успехе и захвланост дели са Вучићем који је, како наводе, својо политиком отерао пола милиона људи из земље.

Саопштење УГ „Не дамо Дорћол“ и ЗИП преносимо у целости:

„Оно што нас чуди је ово пристајање Новака шампиона, да личне успехе и захвалност дели са овим председником који је својом политиком отерао пола милиона људи из земље, земље у којој домаћи радници носе пелене, страни радници живе у логорима а рудници и тровачнице ничу иза сваког брда. О прекјучерашњем задуживању од 2 милијарде еура по комерцијалним условима да и не говоримо.

Шампион у сусрету са колонизаторским намесником? Хмм. Нешто ту не штима. Постављамо питање да ли је овај састанак заиста пријатељски или можда пословни? Да ли планираних 30.000 квадрата на самој обали, испод Калемегдана, а тик уз споменик бранитељима Београда има можда везе са овим састанком.

Да кренемо редом: фирма Срђана Ђоковића, која је добила на коришћење тениске терене, али под условом да се ту организује АТП турнир, са идејом да Београд коначно осване на мапи тениских престоница света. То се и десило, међутим, након пар година, АТП лиценца је изгубљена, турнир угашен а терени и објекти на њима нелегално проширени. Општина Стари град, која је тада управљала спортским центром 25. мај (Гале Мушкатировић) је тражила терене назад јер је изгубљен сваки основ за ово препуштање. Међутим, случај је завршио на суду, спортски центар прешао у руке града Београда, а фирми породици Ђоковић се потом град Београд обавезао да врати уложено?! Ове преговоре је у име града водио, погађате, Горан Весић.

Недуго потом, на намештеном тендеру, фирма Ђоковића постаје закупац целокупног спортског центра на Дорћолу јер једина могла испунити претенцизно написане услове тендера.

Потом град Београд, уз помпезно маскирање линијским парком, мења план детаљне регулације за овај део обале и омогућава градњу на досадашњим тениским теренима?!

Ми смо се као активисти борили против ове пренамене земљишта, али је комисија за планове Београда и њен председник Стојчић ту јавну расправу спровела у сред епидемије са приватним обезбеђењем на вратима државне установе која је јавности бранила да уђе на јавну расправу. Такође је поменута комисија и одбила примедбу републичког завода за заштиту споменика културе да је градња на подрују Калемегданске тврђаве неприхватљива.

Епилог: градска парцела на којој се налази Тениски центар Новак, проширена је са 1,4 на 3,4 хектара, уз могућност изградње 30 хиљада нових квадрата, висине до 20 метара, односно шест-седам спратова. Сада су отворена сва врата да самој обали никне хотел или каква већ зградурина попут К-дистрикта.

Желимо да истакнемо да ћемо и даље свим срцем навијати за нашег шампиона, једног од највећих које је ова земља икада имала. Јер ми Србију волимо и поштујемо, а та љубав се манифестује не само кроз спортске успехе, већ пре свега кроз приврженост Уставу, законима и борби за правду и јавни, заједнички интерес.

Представници институција Србије бранили су га и подржавали од неправде у Аустралији, на чему се Ноле и захвалио, зато позивамо исте те представнике инстиуција да бране закон и јавни интерес у сопственој земљи, коју и сами представљају.

А ево и доброг примера: Тужилаштво је утврдило да је потврда о ПЦР тестирању оригинал и тиме бранило част нашег тенисера. Зато позивамо то исто тужилаштво и да исто тако испита овај случај, о коме су истраживачки новинари БИРН-а већ писали, и да коначно почне да брани и јавни интерес грађана од коруптивних службеника из јавних институција, и да се убудуће исто тако брзо оглашава и решава све друге случајеве који потресају наше друштво“, наводи се у саопштењу.