Прочитај ми чланак

Да ли је дивља градња услов да се буде градоначелник Београда?

0

Нелегална вила на Златибору или базен, гаража и помоћни објекат уз луксузну вилу без грађевинске дозволе - ако поседујете нешто од овога, онда сте савршен кандидат за градоначелника Београда.

– Градоначелник – са кућом из „дивље градње“. И кандидат за будућег градоначелника – са кућом из „дивље градње“. Кућа из“дивље градње“је услов? У главном граду које земље? А није Недођија – упитао је адвокат и некадашњи повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Фикус градоначелник Београда Зоран Радојичић завршио је градњу своје нелегалне виле на Златибору како је сазнао Директно.рс. Агенција за борбу против корупције већ више од две године не може да утврди да ли је градоначелник Београда Зоран Радојичић на време пријавио да поседује нелегалну викендицу на Златибору.

Радојичић је кућу на Златибору нелегално сазидао до сиве фазе још 2017. године, а Агенција је још средином 2018. године покренула поступак, али јој је потребно више од две године да реши овај једноставан случај.

Лидер СПАС-а и новопечени члан СНС Александар Шапић, а по свему судећи и будући градоначелник Београда, у престоници је изградио базен, гаражу, помоћну просторију и објекат уз луксузну вилу, без грађевинске дозволе.

Према подацима Агенције, Шапић је власник више од 500 нелегалних квадрата који су изграђени у Звечанској улици у Београду. Поред луксузне виле Шапић је пријавио спортски објекат од близу 290 квадрата, базен од 56 квадрата и помоћни објекат површине 35,6 квадратних метара, као и помоћни монтажни објекат са надстрешницом од 145 квадрата. Све то је изграђено је без грађевинске дозволе.

Иако је градња без грађевинске дозволе кривично дело за које је превиђена казна затвора од шест месеци до пет година затвора и новчана казна, ово изгледа не важи за оне на власти. О рушењу бесправних објеката градоначелника Београда такође може само да се машта.