Прочитај ми чланак

Да ли „1 од 5 милиона“ заиста иде на изборе?

0

Као гром из ведра неба стигла је вест да је Удружење грађана "1 од 5 милиона" одлучило да учествује на изборима.

Већ месецима представници Удружења били су најагресивнији у захтеву да се све опозиционе странке, потписнице Споразума са народом изјасне да су за бојкот избора. Чак су пале и неке тешке речи између њих и људи из ПСГ-а на друштвеним мрежама. И дан пошто су Сергеј Трифуновић и његови сарадници одрзали реч да под овим условима неће на изборе, Валентина Рековић је саопштила да они као Удружење иду на изборе.

Оправдала је то тиме што учествовањем Странка модерне Србије и Нова странка крше Споразум са народом, па ће их на овај начин они спречити да постану посланици.

Питали смо Валентину Рековић да нам још једном објасни њихову одлуку коју је, судећи бар по друштвеним мрежама, мало ко разумео, јер ако Удружење добије више од три одсто гласова постаће посланици у парламенту за који су од опозиције тражили да га бојкотује.

На питање колико чланова има Удружење „1 од 5 милиона“ и да ли је тачно да је њих пет донело одлуку о бојкоту, као и да су гласали два према два и да је у том случају по статуту био одлучујући глас председника Извршног одбора Стефана Павловића, Рековић одговара:

– Удружење одлучује већином гласова и има много више чланова него што се прича. Онако како функционише покрет „1 од 5 милиона“, како ће изгледати листа, како ће бити и како се одлучује, све ће се изнети у јавност ако буде било потребе, уколико ове две странке које смо навели не прогласе бојкот у наредних седам дана, односно до уторка.

У јавности се спекулише да Срђан Шапер има везе са овом одлуком Удружења, пошто сте виђени на вечери. Да ли је он утицао на одлуку?

– Срђан Шапер да ли има везе с нашем одлуком? То је као да сте ме питали, да ли Срђан Шапер кад ради нешто и доноси одлуку, да ли та одлука има везе са Валентином Рековић, Теом Вукадин или Срђаном Марковићем или са било којим другим из покрета „1 од 5 милиона“. Наравно да Срђан Шапер нема везе с нашом одлуком. Покрет самостално доноси одлуке – била је кратка Рековић.

Савез за Србију је донео одлуку да прекине сарадњу са вама. Познато је да СзС обезбеђује логистику протеста – плаћање камиона, озвучења, налепница. Да ли ћете наставити протесте и у којој форми?

– Није стално Савез за Србију то радио. Рекли смо више пута да је било комбиновано. Када није било новца од грађана кроз донације, онда је плаћао Савез за Србију. Убудуће ће грађани плаћати. Ми ћемо смањити трошкове протеста, онолико колико будемо имали финансија. Протест се наставља сваке суботе. Када будемо имали новца, биће камиона са озвучењем, налепница и осталог материјала, а када не будемо имали новца, тога неће бити – казала је она и додала „да фокус не треба да буде на томе да ли Удружење „1 од 5 милиона“ излази на изборе, већ на томе да две потписнице неког споразума са народом, крши своју реч“.

– То треба да буде тема у друштву. Како да верујемо било коме кад они тако преко нароау покушавају да уђу на мала врата у Скупштину Србије. То је тема, а не да ли је неко утицао на нашу одлуку, Мићуновић или Ђилас, или да ли смо ми продужена рука Савеза за Србију. Мислим да је време да не причамо више о томе, зато што, ако смо ми деца, недорасли задатку, неспособни да било шта урадимо, како је онда Удржење логистички могло да помаже 100 градова у Србији, како смо могли да ослободимо институцију самостално. Зашто њих боли, зашто Вучића боли то што смо ми ослободили Ректорат? Вучића боли то што се они ништа нису питали у Ректорату, зато што смо ми сами ректорку уверили да стане уз своје студенте. Исто тако хоћу да додам да се ни опозиција ту није ништа питала, па можда и њих боли – каже Рековић.

А шта ће бити ако Удружење „1 од 5 милиона“ уђе у Парламент, наша сагворница је кратко поручила:

– О томе ћемо причати у уторак.

Савез за Србију имао је састанак са њима, на коме су потврдили одлуку, а представници СзС рекли су да више са њима неће сарађивати, јер сматрају да сви који иду на изборе раде у корист Александра Вучића.

У среду је одржан састанак Савеза за Србију и студената. И био је врло непријатан, посебно за Драгана Ђиласа, који је тешко поднео њихову одлуку јер је познато да је он скоро увек, када је долазило до проблема између студената и појединаца из Савеза за Србију био на страни студената. Избегнуте су претешке речи, али је више од 15 присутних јасно видело колико је Ђилас, који је познат по кратком фитиљу, био близу да експлодира, сазнаје Директно.рс.

Ђилас није хтео да коментарише наводе Удружења „1 од 5 милиона“.