Прочитај ми чланак

Цвијан: Вучић хапсио политичке противнике и неистомишљенике

0

Александар Вучић је лично разговарао са тајкунима о финансирању СНС и ја сам неколико пута био присутан. Са друге стране, договорено је било да ће, после победе СНС у Србији бити примењен "Путинов метод", а не бесмислена хапшења која представљају лични обрачун Александра Вучића са неистомишљеницима и политичким противницима - рекао је покојни Владимир Цвијан, члан Председништва СНС, одговарајући на питање о финансирању СНС у оквиру интервјуа за алексинац.нет, 2014. године.

Преносимо делове интервјуа за алексинац.нет, Владимира Цвијана који се односе на Александра Вучића и Српску напредну странку:

Фото: Н.С.

Кажу да сте прве проблеме имали у СНС – у када је руководство странке одлучило да уместо Вас, за министра правде предложи Николу Селаковића. Да ли има истине у томе?

– Учествовао сам лично у писању програма СНС, свим кампањама СНС и преговорима са ЕУ, САД и Русијом о будућности Србије после победе СНС. Као приватник и познати адвокат нисам био заинтересован за било коју функцију, па ни функцију министра правде.

У кампањи за изборе били сте део изборног тима напредњака који је обећавао инвестиције од 100 милијарди евра. Видимо да после 18 месеци власти СНС-а од тога нема ништа. Где су нестали ти инвеститори или сте и Ви и Ваше тадашње колеге свесно давали лажна обећања?

– Нека Ваши читаоци сами донесу закључак.

Таблоиди Вас редовно нападају, предњачи Драган Ј. Вучићевић и његов Информер. Има ли истине да су те новине формирали напредњаци са циљем да им буде сигуран медијски кишобран?

– Тачно је да А. Вучић преко својих пријатеља контролише појединце и медије које сте поменули. То је свакако неуставно, незаконтио и доказ је да се Србија враћа у 90-те.

За сам крај, хоћете ли нам решити једну велику савремену српску енигму. Ко је и када осмислио функцију први потпредседник владе? Те функције нема ни у Закону о Влади ни у Закону о министарствима а ипак на званичном сајту Владе Србије стоји да је А. Вучић први потпредседник Владе Србије.

– Ни мени, као правнику, није јасно шта значи „први потпредседник Владе“. То је само маска за злоупотребу положаја, кршење људских права, повратак у 90-те у пут у диктатуру… – закључио је Цвијан.