Прочитај ми чланак

Ћута СНС властима: У РТС, по слободу, као 5.октобра! Није претња већ обећање!

0

Представници дела опозиције, окупљене око протеста „Србија против насиља“, дошли су пред зграду Радио-телевизије Србије у Београду с четири захтева за директора Драгана Бујошевића. Александар Јовановић Ћута позвао је Бујошевића да добро размисли шта ради и подсетио га да је 5. октобра био с грађанима испред РТС-а, а да је данас роб Александра Вучића.

„Скупили смо се овде да упозоримо Драгана Бујешевића да се дозове памети и да престане да крши Закон о јавном информисању и да омогући представницима опозиције време које нам припада у информативном програму јавног сервиса“, рекао је председник Еколошког устанка Александар Јовановић Ћута.

Он је упитао зашто Србија не зна да је активиста Предраг Воштинић у болници, а да се деци родитеља која другачије мисле од Александра Вучића забрањује да иду у вртић.

„Драгане Бујошевићу, долази време свођења рачуна, долази време одговорности. Када ће свако ко је кршио закон морати да одговара. Још једном те позивам да добро размислиш шта радиш и да се сетиш 5. октобра, када смо били испред ове зграде, с тим што си тада био заједно са грађанима и борио се за слободу и слободу говора, а сада си роб Александра Вучића“, рекао је Ћута.

Јовановић је најавио да опозиција неће одустати од захтева, а да ће наредна окупљања бити испред зграде РТС-а све док се не омогући спровођење Закона о јавном информисању.

Тепић: Кључни захтев – колико посланика, толико времена у програму

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић истакла је испред зграде РТС-а да су његови главни цензори главни уредник и пензоинер Ненад Љ. Стојановић, други пензионер његов заменик Десимир Чантрак и трећи пензионер генерлани директор Драган Бујошевић.

„Свесни смо да је врховни уредник РТС-а на Андрићевом венцу и да му је зато најлакше да у највишем руководству РТС-а држи функционере“, рекла је Тепић.

Она је казала да опозиција има право да коментарише програм Јавног сервиса пошто ту окупљени, како је рекла, представљају најамање 20 одсто грађана Србије, а укупно опозиција више од 30 одсто.

„Што значи да најмање толико времена пропорционално у програму мора да буде обезбеђено и то је један од кључних захтева“, истакла је Тепић.

Народни посланик Радомир Лазовић је навео да се не сећа када је последњи пут гостовао на РТС-у.

„Тражимо оно што РТС би требало да ради. Да омогући плурализам и адекватну заступљеност свих критичких мишљења у нашем друштву… То се односи и на период ван предизборне кампање, то се односи на живот. Ненормално је да РТС не извештава о ономе што се дешава и у парламенту, на улици, као и о проблемима грађана. Тражимо да РТС извештава онако како треба“, рекао је Лазовић.