Прочитај ми чланак

Чудо се догодило: Овај предлог је коначно ујединио опозицију

0

Готово све опозиционе посланичке групе у Скупштини Србије спремне су да подрже иницијативу Народне странке за хитно заседање парламента о Косову и Метохији. Мирослав Алексић, шеф посланичке групе НС, наводи да ће нови председник Скупштине Владимир Орлић морати да закаже ту седницу, уколико њихову иницијативу подржи цела опозиција у парламенту.

Мирослав Алексић је данас као шеф посланичке групе НС поднео иницијативу председнику Скупштине Владимиру Орлићу да хитно сазове седницу на којој би тема била Косово и Метохија.

Повод су последња дешавања на КиМ око пререгистрације возила и личних карата, а НС тражи да на седници буде присутан и Александар Вучић, како би поднео извештај о актуелној ситуацији на Косову.

Алексић каже да Орлић сада може да закаже седницу на основу иницијативе НС или да каже да то неће учинити из неког разлога. Ипак, како истиче, уколико захтев НС за седницу о Косову подржи 30 одсто посланика, председник парламента би морао да је закаже.

“Уколико други посланици прихвате ову иницијативу и придруже се, онда би он морао да закаже седницу. Ако немамо 30 одсто потписа, онда је то све у рукама председника Скупштине, односно у том случају он је тај који одлучује да ли ће на основу наше иницијативе сазвати седницу или неће”, каже Алексић.

Он наводи да опозиција има 86 посланика, што је 30 одсто, и у уколико би сви потписали иницијативу за седницу о Косову, онда би, наводи саговорник, Орлић морао да је сазове.

“Заиста би био крајњи моменат да о овако важном националном питању, које се тиче живота наших грађана доле и њихове безбедности, територијалног интегритета, да институције почну тиме да се баве, него да све буде у рукама једног човека који одлучује по свом нахођењу или неколицине људи са којима се саветује. Дакле, ако о нечему треба да се расправља у парламенту то је безбедност наших људи на Косову и оно што се најављује за 1. септембар”, каже Алексић.

Иницијативу да се о Косову разговара у парламенту подржаће посланичка група “Уједињени – ССП, ПСГ, Преокрет, Слога”, каже Мариника Тепић, шефица тог посланичког клуба.

“У нашој посланичкој групи је и Славиша Ристић, као један од ретких опозиционих посланика са Косова и Метохије и сигурна сам да ће и он, као човек који живи на северу КиМ, имати шта да каже на ову тему”, наводи Тепић.

Да ће подржати иницијативу за заседање Скупштине о Косову, обећавају и из ДС.

“Сматрамо да је одржавање ове седнице важно, како би се јавност информисала о актуелној ситуацији на Косову и Метохији, као и о међународним околностима који утичу на решавање овог питања”, наводи Драгана Ракић, посланица ДС.

Небојша Зеленовић, шеф посланичке групе “Заједно морамо”, каже да они могу да подрже иницијативу НС, али и да захтевају да се на том заседању обзнане сви потписани документи.

“Не желимо да учествујемо у још једној представи Вучићевог пренемагања и бесмисленог пумпања националистичке реторике. Такав састанак мора имати смисао и циљ да не бисмо сви били употребљени као статисти у режимској пропаганди. Ми смо увек наглашавали да се питање Косова не може решити уколико се држе у тајности потписани папири и договорене процедуре. Вучић је на себе преузео преговоре и није никада имао потребу, нити био натеран да јавности објасни шта је потписивао”, наводи Зеленовић.

Да су већ најавили такву иницијативу на првој седници, каже Милица Ђурђевић Стаменковски, шефица посланичке групе Заветници. Она наводи да су раније у сусрет конституисању скупштине у неколико наврата информисали јавност о важности таквог догађаја и уопште увођењу такве парламентарне праксе.

“Тако да, уколико Народна странка на овај начин исказује подршку нашој идеји, примамо то к знању и прихватамо подршку која ће у овом случају бити двосмерна. Сматрамо да таква седница не сме личити на трку за страначке поене. Дискусија мора бити конструктивна, одговорна и пре свега – смислена. Није поента само да председник чује ставове Скупштине, већ да покушамо да постигнемо консензус у сусрет преговорима и ојачамо позицију државе”, истиче Стаменковски и додаје да су Заветници затражили и оснивање одбора за КиМ.

Да подржавају сваки предлог да се до краја августа одржи седница на тему КиМ, каже Бошко Обрадовић, посланик Двери. Он каже да се свакако спремају за ту расправу и да ће ових дана представити платформу о Косову.

„Српски покрет Двери је још у току конститутивне седнице новог сазива Народне скупштине 2. августа предао захтев за одржавањем посебне седнице на тему Резолуције Европског парламента о Србији и актуелне ситуације на КиМ, са предлогом да јој присуствује и председник Републике“, наводи Обрадовић.

У покрету Не давимо Београд рекли су  да ће се о иницијативи НС изјаснити у наредним данима, али наводе да је добро да се разговара о ситуацији на Косову.

“Увек смо имали мањак отворености и информација о самом преговарачком процесу и увек је боље да се што више ствари јавно изнесе, како не би били у позицији да нам један човек договара и преговара све у наше име”, кажу у НДБГ.