Прочитај ми чланак

ЦРНОГОРСКИ министар поднео оставку због снимка на којем инспектори узимају мито

0

Министар одрживог развоја и туризма Црне Горе Павле Радуловић поднео је оставку на ту функцију након што је објављен снимак два инспектора која узимају мито од једног локалног бизнисмена.

(Фото: Јутјуб)

„Нико ми није сугерисао да поднесем оставку, ово је мој лични однос према послу, бизнис етика мора да постоји и у државној управи“, рекао је Радуловић и додао да је оставку поднео писаним путем.

Он је додао да „не зна има ли грађанина који поштено плаћа порез, а да му синоћ није било тешко“.

Како је навео, снимак од синоћ је потврда тврдњи које су имали рекла-казала.

„Оба инспектора и даље раде у Министарству. Министарство је преузело у децембру 2017. послове инспекцијске управе и затекло та два инспектора“, додао је Радуловић.

Радуловић је објаснио и да су пре снимка покренули поступак, али да је одговорност несумњива јер ти људи и даље раде као инспектори.

„Послали смо их на неко градилиште и они су реаговали тек након осам дана…“, додао је Радуловић.

„Нисам успео да искореним овакво понашање, није битно када се десило. Јутрос сам покренуо нови поступак против ове двојице, након материјалних доказа, и надам се да ће бити успешнији од осталих“, рекао је он.

Он је позвао тужилаштво да до детаља испита сваки навод и додао да им Министарство стоји на располагању.

У емисији „Начисто“, на црногорској ТВ Вијести, у четвртак је емитован снимак разговора инвеститора у Будви с грађевинским инспекторима Зораном Бошковићем и Владаном Јуретићем.

Инвеститор говори да је донео 5.000 од 20.000 евра, колико му је наводно тражено, а Бошковић га саветује како да не открију да унајмљује раднике на црно.

Други инспектор, Јуретић, познат је јавности од децембра 2009. када се тадашњи председник Црне Горе Филип Вујановић заложио за њега и помиловањем издејствовао да Јуретић избегне две затворске казне за наношење тешких телесних повреда и за злоупотребу положаја.

У четвртак увече генерална директорка Директората за инспекцијски надзор и лиценцирање Рина Иванчевић казала је да је „шокирана снимком“ разговора инспектора и инвеститора који је видела.