Прочитај ми чланак

Црни фондови: Како СНС пере државне паре

0

Финансијски извештај Српске напредне странке показује да су у 2020. години приходовали нешто више од милијарду динара из јавних извора и око 39 милиона динара од донација. Саговорници портала Нова.рс кажу да ово ни изблиза нису стварни приходи владајуће странке, те да неупоредиво веће суме долазе из "црних фондова" који представљају својеврсни механизам прања државних пара.

Кад је реч о званичним приходима Српске напредне странке у 2020. години, они показују да је ова странка прошле године приходовала око 1,1 милијарде динара из јавних извора и по различитим основама, између осталог и за изборе. Додатни извор прихода су донације, од којих се на рачун СНС слило близу 40 милиона динара. Судећи према финансијском извештају који је објавила СНС, највећи број донација износио је око 40.000 динара, а новац је уплатило више од 1.000 особа. Половина је као основ навела изборну кампању.

Оно што није наведено у извештају, а о чему се годинама уназад спекулише јесу додатни извори прихода.

Црни фондови

Спорадично су се у јавности појављивале многе информације, па и да сви „ухлебљени“ чланови СНС имају обавезу да 10 одсто своје плате уплаћују странци. О томе је својевремено говорио један од оснивача и бивши народни посланик СНС из Ниша Момир Стојановић, који је рекао да није тајна да

Српска напредна странка запошљава своје кадрове у јавним предузећима и установама, али да од њих тражи да странци сваког месеца уплаћују по 10 одсто своје плате, као и једну целу плату када они одлуче. Стојановић је рекао и да напредњаци праве спискове радника и код страних инвеститора.

Тако је практично потврђена прича о „црним фондовима“ која се стално шири.

Осим тога један од начина финансирања је и додела државних послова подобним фирмама – за које се каже да су блиске СНС-у.

По правилу те фирме добијају послове на тендерима на којима буду једини понуђачи, неретко и једини који испуњавају задате критеријуме.

Тренутно је под лупом јавности, управо под овим оптужбама, фирма Миленијум тим, која добија послове од изградње гасовода, до изградње некретнина и бањског туризма…

Добрашиновић: Прање државних пара

Председник Коалиције за надзор јавних финансија Драган Добрашиновић каже да оно што је пријављено у финансијском извештају СНС, сасвим сигурно нису једини, а ни највећи извори прихода ове странке.

„Пре свега морам да кажем да су буџетска средства која странка добија сасвим довољна за њено функционисање у нормалним условима. Нису то мала средства, то су озбиљне паре. Међутим, пошто Српска напредна странка тежи монополу на политичкој сцени, то превазилази оно што добијају из буџета. Њима просто треба огроман новац за куповину људи, одбора других странака, за трансфере значајних појединаца из других странака или куповину целих партија, као што је сад случај са Александром Шапићем. Они једноставно купују. И спремни су све да плате, али не својим новцем, већ новцем грађана Србије – из буџета. Просто буџетски новац се пребацује њима блиским фирмама у намештеним тендерима, које затим део тог новца враћају на рачун СНС. Тако чист буџетски новац, постаје прлајви новац кроз њихове коруптивне радње и такав улази у ланац исхране СНС“, каже Добрашиновић.

СНС је, према његовим речима у том ланцу исхране предатор, а исту улогу има и на политичкој сцени.

„Они прождиру редом све и за то им није довољан новац који добијају из буџета. Зато перу новац из буџета Србије кроз јавне набавке са једним понуђачем, јавна приватна партнерства са једним те истим фирмама, затим формирањем мега предузећа, као што је Миленијум тим, који добија све послове од изградње гасовода, до бањског туризма. Они константно перу новац, наш новац. И зато није Дарко Шарић највећи перач новца, већ је то Александар Вучић“.

Ненадић: Ништа није истражено

Програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић каже да одувек постоји сумња да постоје црни фондови из којих се финансирају странке на власти.

„Кад је реч конкретно о СНС њима за редовне трошкове није потребно више од онога што добијају из буџета и од донација. Међутим, кад је реч о црним фондовима који се најчешће сумњиче за страначко финансирање, то заиста јесу средства која држава даје кроз јавне набавке, субвенције приватним субјектима и одувек је постојала сумња да се део тог новца враћа, али у буџет СНС. Истина је и да никада нисмо имали истрагу која би ту причу довела до краја“, каже Ненадић за Нова.рс и додаје:

„Кад видимо неку јавну набавку која је наизглед регуларна, а имамо само једног понуђача, нормално је посумњати да је ствар намештена и да циљ није да та фирма добије корист, већ да корист оде у приватне џепове. Најспорније је оно што је СНС пријављивала у ранијим изборним циклусима, а односи се на неколико истоветних донација. Па сам Вучић је у интервјуу за Инсајдер својевремено признао да са донацијама баш нису чиста посла. Имали смо и пример Гроцке, где су људи долазили у општинске одноре СНС да узму новац, који су затим враћали као донације уплатом са својих рачуна. Ни то до данас није испитано, а врло је конкретна ствар“, закључује Ненадић.