Прочитај ми чланак

ЦРНА ГОРА ЗАБРАНИЛА деловање Равногорског покрета

0

Иницијативу за забрану рада Равногорског покрета формално је покренула невладина Грађанска алијанса (ГА) која сматра да је реч о "националистичком покрету који промовише национлану мржњу“

Министарство унутрашњих послова (МУП) и потпредседник црногорске Владе Душко Марковић одлучили су да забране деловање невладине организације Равногорски покрета због тога је њен рад у супротности с Уставом Црне Горе.

Душко Марковић Фото: АП

Равногорски покрет регистрован је 18. априла ове године у МУП-у, а Марковић је у истакао да је решење о упису донето без сазнања руководилаца МУП-а, јавља Радио Слободна Европа.

Руководилац МУП-а такође истиче да је сазнање да је регистровање Равногорског покрета изазвало оштре реакције дела јавности и да је покренута иницијатива да се његово деловање забрани.

Он додаје да је у решењу наведено да је деловање овог Покрета супротно Уставу, јер „заступа и заговара идеологију која представља опасност по независност, сувереност и уставно уређење Црне Горе, што изазива опасност по јавни мир, јавни поредак и јавни морал“.

Иницијативу за забрану рада Равногорског покрета формално је покренула невладина Грађанска алијанса (ГА) која сматра да је реч о „националистичком покрету који промовише национлану мржњу, заступа идеологију која је током Другог светског рата побила хиљаде невиних и коју је као такву држава прогласила фашистичком, и да је та пресуда и даље правоснажна“.

„Како држава Црна Гора није аболирала нити лустрирала четнички покрет, њихова регистрација тј. њихово деловање је супротно Уставу Црне Горе па у складу са тим подносимо ову иницијативу“, наведено је у иницијативи Грађанске алијансе о забрани рада овог покрета.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!