Прочитај ми чланак

Црна Гора: Српско – српски обрачун

0

REG--a

(Новости)

Поједини посланици Нове намеравају да спрече даљи рад Српског националног савета. Радуновић: СНС ради за режим. Вуксановић: Чине огромну штету Србима

Посланици Нове српске демократије, њих осам и један председник скупштине општине из ове партије потписали су „приступнице“ за чланство у Српском националном савету како би га – угасили, казао јеу недељу „Новостима“ посланик ове партије Славен Радуновић.

Први човек СНС Момчило Вуксановић, међутим, тврди за наш лист, да циљ Нове није да угаси ово тело већ, како каже, да преузме и „стави под своју контролу“ све оно што је оно до сада успело да учини за очување српског идентитета у Црној Гори – српски радио и телевизију, портал, Матицу српску, Српску књижевну задругу…

Радуновић није хтео да открива детаље „стратегије“ за гашење Српског националног савета. Он тврди да је СНС, на чијем челу је Вуксановић, „пројекат“ актуелне власти и премијера Мила Ђукановића како би 30 одсто Срба у Црној Гори свели на националну мањину. У ту сврху, тврди Радуновић, Вуксановић добија велики новац којим „располажу он и његови пријатељи“.

– Упркос томе, ти назовипредставници Срба нису успели да добију ниједног представника у Скупштини а чине огромну штету Србима. У контактима које Нова има са представницима међународне заједнице, због постојања тог фарсичног СНС, добијамо одговоре да је питање Срба решено, да имају свој национални савет, новац за разне програме… Покушавали смо да станемо на крај томе, али нисмо успели, све до сада – каже Радуновић.

Вуксановић, међутим, каже да СНС никада није сматрао нити тврдио да су Срби национална мањина, али да су основали Савет како би узели од државе оно што су, како каже, у том моменту могли.

– То што они тврде да радимо за режим и против интереса Срба је ординарна лаж – каже Вуксановић. – Нека кажу шта су они урадили за Србе у Црној Гори, нека покажу за то што тврде макар један доказ, било шта. Не могу. На овај начин управо они су ти који раде у интересу режима и служби којима је циљ уништење српског националног и културног идентитета.

Вуксановић тврди и да став Радуновића није став целе Нове српске демократије, као и да још важи његова ранија изјава да „чим они као политичка странка и политички представници Срба промене статус Срба у Црној Гори, и када Срби добију оно што им припада, као и друге националне заједнице – ми ћемо се сами угасити“.

– Никада нису иницирали измене Устава за добијање статуса конститутивног народа. Они себе представљају ексклузивним представницима српског народа и шире лажи и пропаганду против Савета већ годинама – каже Вуксановић. – Ми ћемо свакако покушати да сачувамо оно што смо створили у протеклих неколико година. У супротном, мени је драже да не будем део њихове већине, наочиглед које се одвија невиђена дискриминација и асимилација Срба у Црној Гори.

Вуксановић тврди и да Српски национални савет не добија онолико новца колико се то у јавности представља, те да су те државне донације СНС значајно мање због измена закона у којима је учествовала управо Нова.

Злоупотребе у фонду за мањине

Државна ревизорска инситуција контролом рада Фонда за мањине пронашла је неправилности, а Управни суд недавно је, на иницијативу Грађанске алијансе (ГА), поништио прошлогодишњу расподелу због нерегуларности у одлучивању.

Из Грађанске алијансе тврде да је злоупотреба много, те да чланови УО Фонда „додељују сами себи“ новац грађана, подржавају се пројекти НВО које нису регистроване у МУП, оне које нису доставиле финансијске извештаје. ГА је поднела и кривичне пријаве против чланова УО Фонда јер су, како наводе, одобравали пројекте који не служе очувању националног идентитета мањина, и подржали програме идентичне онима из ранијих расподела и то енормно високим новчаним износима.