Прочитај ми чланак

Црна Гора: Масовни протести – почетак пада Мила Ђукановића (Видео)

0

Protest Crna Gora

(in4s.net, фото: Танјуг)
Извршни одбор грађанског скупа дао је рок од 10 дана за испуњење захтјева, и најавио нова окупљања уколико њихови захтјеви не буду испуњени.

Извршни одбор грађанског протеста упутио је данас низ захтјева предсједнику Парламента Ранку Кривокапићу, предсједнику Владе Милу Ђукановићу и предсједницима владајућих партија.

У захтјевима се тражи усвајање специјалног закона, којим ће бити поништени резултати предсједничких избора одржаних 7. априла, након чега би, према захтјевима, предсједник Парламента требало да распише нове изборе. Извршни одбор грађанског протеста захтиејва да се на поновљеним изборима омогући гласање свим грађанима Црне Горе који за то имају Уставом загарантована права, а то су и грађани са старим личним картама.

Захтијевано је и да се двотрећинском већином што прије изабере врховни државни тужилац како је и наведено у досадашњим извјештајима Европске комисије, те да се кривично-правно процесуирају актери афере Снимак и осталих афера, као и да се путем парламентарне истраге утврди одговорност политичких функционера.

Извршни одбор грађанског скупа дао је рок од 10 дана за испуњење захтјева, не најавио нова окупљања уколико њихови захтјеви не буду испуњени.

Lekic85327288_640x401
Лекић: Нисам ја само покраден, покрадени сте сви ви

Миодраг Лекић, предсједник Црне Горе, честитао је грађанима заједничку побједу и поручио да су побједили они који вјерују у праведну, часну и демократску Црну Гору.

„Побиједили смо ми који волимо Црну Гору. Нас је данас окупила изборна превара. Крађа која је планирана и пажљиво изведена. Помишљао сам да признам побједу Филипу Вујановићу, али на то нисам имао право, јер нијесам покраден само ја већ и сви ви“, поручио је Лекић.

Он се нада да је ово последње окупљање против изборне крађе и истакао да је данас храброст суочити се са реалношћу.

„Данас се види да енергија промјена постоји и што је најбитније она се највише осјећа код младих који одбацују понуду власти јер одбацују корупцују и криминализацију црногорског друштва. Борићемо се за стабилност и достојанство институција и успјећемо јер се боримо за јединство и праведно друштво Црне Горе. Вама грђани хвала на указаном повјерењу и ја сам поносан на то. Није битно хоћу ли ја ући у предсједничку канцеларију већ да се изборимо за заједнички циљ“, изјавио је Лекић.

Радуловић: Имају 10 дана да се одлуче,присутнима се обратио и Срђан Милић.

„Одужили смо овим нашим причама, много тога сте одавно чули, али једна је истина – побијеђен може бити само онај који није побиједио у Црној Гори, а то није Филип Вујановић. Нико не смије признати власт која не произлази из слободне воље грађана“, казао је он.

„Има нас више од 154.000 колико нас је било 7. априла и свако од нас представља дио те побједе, а само један човјек представља ту побједу, а то је Миодраг Лекић“, поручио је Милић.

Организатори кажу да је данашњи скуп највећи опозициони скуп икад организован у Црној Гори.

„Имају 10 дана да се одлуче“, најавио је Бранко Радуловић у свом обраћању дио захтјева опозиције незадовољне због резултата предсједничких избора одржаних 7. априла.

Кнежевић: Почео је пад Ђукановића

Функционер Демократског фронта Милан Кнежевић поручио је окупљенима да је 7. априла почео пад режима Мила Ђукановића.

„Они смију да краду, а кад их ухватимо у крађи, не смијемо да реагујемо и да се љутимо… Е па Ђукановићу, од 7. априла почео је твој пад и нећеш нам одређивати када ћемо се окупљати због изборне крађе“, каже Милан Кнежевић.

„Док њему капају милиони, нама драги грађани капа ПДВ“, додаје он.

Protest Crna Gora23
Протест је једина институција која нам је остала

Милан Поповић, универзитетски професор, рекао је да је протест једна институција која нам је остала.

„Мило лопове је мало, треба скандирати Мило мафијо. Вујановић се лажно представља. Протест је једина институција која нам је остала, све друге су заробљене. Сваки, па и овај диктатор једном мора пасти, а ово једном је ево почело“, каже Поповић, позивајући окупљене на мирне протесте.

Вучинић: Ако не пристану на наше захтјеве окупићемо се опет

Јанко Вучинић изјавио је на протесту да не треба да будемо жртве већ побједници, да треба да се боримо за изборну вољу грађана Црне Горе и побједу Миодрага Лекића.

„Поносан сам што сам данас овдје са вама, што се борим за часну и праведну Црну Гору, за побједу Миодрага Лекића. У економски потонулој ЦГ ради само фабрика зла и превара која се зове Демократска партија социјалиста“, рекао је Вучинић.

Он је истакако да се власт боји данас окупљених и да је сваки слободан човјек дужан да данас дође на протест и скине јарам који му је наметнуо Мило Ђукановић са својом булумнетом, и да се бори против крађе која се десила 7. априла.

„ДПС је данас послао своје шпијуне да нас снимају, док у некој соби Мило Ђукановић криви шију и гледа колико нас има! Они знају како су дошли на власт и како су насиљем држали власт и они нас се боје! Али ми нећемо спроводити насиље јер бисмо били гори него они, мада је то немогуће“, изјавио је Вучинић, истичући да је народ дужан да врати побједу Миодрага Лекића, „побједу коју су украли мафијаши предвођени обичном лоповчином“.

Вучинић је поручио да ако не пристану на њихове захтјеве окупиће се опет.

Према незваничним процјенама организатора, на данашњем скупу окупљено је преко 10.000 људи.

Брковић: Слободан човјек се не плаши тираније

Књижевник Балша Брковић поручио је да слободан човјек не пристаје на безакоње и лагање и да се не плаши тираније.

„Слободан човјек узима шта му припада и не пристаје на лагање и безакоње. Ми смо слободни и ако пристанемо на лаж онда смо заслужили све што нам се дешава, а то је претешка казна. Слободном човјеку су смијешни тирани и гади их се. Ми смо данас естетика слободе, ово се не да поткупити. Они се плаше сваког атома ваше храбрости, плаше се вас окупљених. Ми данас разбијамо у парам-парчад црногорски дух послушности“, рекао је Брковић.

Он је истакао да је данашњи скуп против изборне крађе на предсједнички изборима и да један човјек, као што је Филип Вујановић, не заслужује да буде предсједник.

„Није добро да предсједник Црне Горе буде човјек који се спрда Уставу, није добро да буде предсједник неко ко не спава цијелу ноћ када га зове газда. Стварање значи одупирање, зато се одупирите и стварајте“, поручио је Брковић.

Божовић: Вујановићев израз лица је рекао све

Протестном скупу обратио се Владимир Божовић, универзитетски професор и предсједник Извршног одбора Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, поручујући да је данашњи скуп скуп слободних грађана који желе правду и слободу, који су против монструозне крађе на изборима и против криминалних институција система.

„Позивају нас неки да вјерујемо у такозване ‘институције система’. Замислите! Да вјерујемо лажним институцијама, које су, након што су утаначиле метод крађе, потом је и спровеле? Да се њима пожалимо како смо од њих истих покрадени?“, рекао је окупљенима Божовић, истичући да су многи зажмурили на очигледне доказе крађе, али да „ми слободни грађани памтимо ко је све зажмурио и ко је помогао да се лаж шепури иза званичних микрофона ове земље“.

Он је изјавио да је поражени кандидат био поражен и прије избора, а да је најбољи доказ пораза израз лица Филипа Вујановића у изборној ноћи.

„Поражени кандидат, морао је из изборног процеса изаћи већ оне вечери након ТВ дуела. Послије онаквог интелектуалног масакра, могао је истог тренутка препоручити грађанима бољег од себе… И сачувати се од понижења лоше глуме наводног побједника. А и све да не постоји ниједан други доказ изборне крађе, оно лице на крају изборне ноћи, на комеморативној сједници у старој згради Владе, оно лице је рекло све. Оно није било лице, оно је документ! Политички и историјски документ“, поручио је Божовић.

Окупљене је позвао да се боре за слободу и побједу предсједника Лекића и да буду истрајни у томе.

„За слободу, чисту и лијепу као што је била и побједа предсједника Лекића, борићемо се упорношћу, солидарношћу и храброшћу. Онолико дуго и онолико јако колико буде потребно. Ову слику, ове осмијехе, ово парче мукотрпно освојене слободе нећемо испустити“, закључио је Божовић.

Protest Crna Gora23.jpgc
Милошевић: Ово је дан када смо дужни да сви пружимо отпор

Окупљенима се обратила и активисткиња Тамара Милошевић говорећи да је прошло вријеме подјела и празне приче и да је ово дан отпора.

„Дужност нам је да се боримо за слободу, да тражимо слободу. То смо дужни због будућности младих. Можда ово није дан када ће се све промјенити, али јесте дан када смо дужни да сви пружимо отпор“, поручила је Милошевић.

Нововић: Слобода се не даје на поклон, нити се за њу моли, за слободу се бори!

 

Александар Нововић, један од вођа студентског протеста, обратио се окупљенима и изразио задовољство што је данас са будним и слободним народом.

„Запамтите, слобода је увијек овдје, ви сте слобода и она није ни у једној од ових иснтитуција и режимских бункера. Али зато никад не заборавите да за ову слободу треба да се боримо, не само данас, не још и сјутра, него сваког дана“, рекао је Нововић.

Он је окупљене позвао да буду паметни и храбри, да сруше стереотипе, табу теме и да више не пристају на уцјене и етикетирање.

Нововић је истакао да је као слободни грaђанин дошао да брани своју слободу и свој избор јер је на последњим изборима прекројена изборна воља грађана на којима није покраден само Лекић већ и народ.

„Ја сам овдје дошао исто као ви, да браним свој избор. На овим предсједничким изборима још једном није уважена воља грађана и ми смо се окупили, да покажемо колико нас има и да не спуштамо главе ни пред ким. Није покраден само Миодраг Лекић, будући предсједник Црне Горе и професор, нити ми излазимо због овог или оног, већ смо покрадени сви ми, јер наш избор није уважен. И наша слобода нам је ускраћена. И зато сам ја дошао. У своје име, у име своје слободе и са вама“, изјавио је Нововић.

Он је поручио да сви имамо задатак – буђење моралног императива и здравих вриједности које су „затрпане у мраку и депонији коју производи овај ретроградни режим“ и да смо дужни на истрајност и упорност јер ће борба бити дуга. Према његовим ријечима, ако се сами не изборимо за слободу, нико нам је неће дати.

„Слобода се не даје на поклон, нити се за њу моли. За слободу се бори! Корумпиране и парализоване институције које воде идиоти неће вам никад дати слободу. Нити то могу. Јер ове институције су изграђене на неслободи“, закључио је Нововић.

 

Почело окупљање грађана испред зграде предсједника

На мјесто одржавања протеста стигао је и Миодраг Лекић, што су окупљени поздравили. Осим Лекића, стигли су и остали најављени говорници.

Према ранијим информацијама “Вијести”, грађанима ће се обратити представници Грађанског клуба ДФ-а, универзитетски професори Милан Поповић и Владимир Божовић, као и књижевник Балша Брковић, један од вођа студентског протеста Александар Нововић и активисткиња Тамара Милошевић.

Почело је окупљање грађана испред зграде предсједника како би исказали своје незадовољство изборном крађом на недавно одржаним предсједничким изборима.

Млади Покрета за промјене долашли су на протест са бубњевима и истакнутим транспарентима „Ми не љубимо ланце“ и „Don’t support mafia“. Све је већи број људи, а окупљени носе различите заставе међу којима су заставе Црне Горе, Србије, Њемачке, Демократског фронта…

Полиција испитивала ко иде на протест
Подгоричка полиција саслушавала је јуче грађане, испитујући их у вези са доласком на данашњи протест, преноси „Дан“. Према сазнањима „Дана припадници полиције ишли су од куће до куће и дијелили позиве грађанима да дођу у полицијску станицу „ради прикупљања обавјештења“. 

У позивима које је упућивала испостава криминалистичке полиције грађани се позивају да дођу у просторије подручне јединице у улици Светозара Марковића „улаз 2, спрат 2, соба 221, ради прикупљања обавјештења“. 

„У случају вашег неодазивања по овом позиву бићете принудно доведени на основу члана 259 став 1 Закона о кривичном поступку“, наводи се у позиву.

Међу грађанима који су под пријетњом привођења отишли у подгоричку полицију био је и Радисав Рашо Никић члан Извршног и Општинског одбора Социјалистичке народне партије главног града.