Прочитај ми чланак

Црна Гора: Лекић шеф дипломатије, Баћа министар културе

0

Кандидати за министарске позиције у будућој влади Црне Горе су Бојан Баћа и Филип Ивановић, сазнају “Вијести”, а ресор спољних послова могао би припасти лидеру Демоса, а туризма Драгану Краповићу.

Бојан Баћа се помиње као кандидат за министра културе, док би Филипу Ивановићу могао припасти ресор науке.

PRINTSCREEN

“Вијестима” је потврђено да је Марко Беговић један од кандидата за министра спорта.

Баћа, који је један од потписника платформе “Црно на бијело” је социолог који се школовао и радио на неколико универзитета у Европској унији и Канади. Прошле године ЦАНУ га је прогласила за најбољег младог научника у области друштвених и хуманистичких наука, а освојио је “Марија Кири” грант, једну од најпрестижнијих истраживачких стипендија. Академски је специјализован у областима социологије културе и политичке социологије, има вишегодишње предавачко искуство у домену студија културе, социологије уметности и културне политике, а аутор је више радова из јавних политика у домаћим и страним организацијама.

Ивановић је дипломирао и магистрирао на Одсеку за филозофију Универзитета у Болоњи, а докторирао на Одсеку за филозофију и религијске студије Норвешког универзитета за науку и технологију у Трондхајму. Радио је на Универзитету у Левену и Ван Лир Институту у Јерусалиму, а усавршавао се на Универзитету у Орхусу и Норвешком институту у Атини. На Универзитету “Доња Горица” ангажован је на предметима Грчка култура и Културна баштина. Члан је Радне групе за преговоре с Европском унијом за поглавље 25 „Наука и истраживање“. Беговић је докторирао на Спортском универзитету у Келну и има искуство у државним органима јер је радио у Управи за спорт. Некадашњи је члан Извршног одбора Савета Европе за спорт и извештач за родну равноправност, а сада је директор спортског програма “Хеллас”. Кроз консултантски посао за швајцарску организацију Миссион 89 тренутно сарађује са Голдман Сацхс, Уефом, универзитетима из Нотингема и Лондона.

Лекић шеф дипломатије

Као нови министар спољних послова помиње се лидер Демоса Миодраг Лекић који има богато дипломатско искуство.

Био је амбасадор СФРЈ у Мозамбику, Лесоту и Свазиленду, министар иностраних послова Црне Горе, амбасадор СРЈ, а затим и Србије и Црне Горе, у Италији и на Малти.

Од 2004. је професор на Ла Сапиенца универзитету у Риму – Факултет хуманистичких наука, а од 2006. на Луису – Факултет политичких наука. Лекић је 2012. године на позив више црногорских опозиционих странака постао оснивач и први председник Демократског фронта. Био је председнички кандидат на изборима 2013. и посланик у претходном сазиву Скупштине.

Након седнице Председништва Демоса јуче је саопштено да ће та партија, “не прецењујући нити потцењујући своје кадровске потенцијале”, предложити стручне кадрове на договореним местима у државним институцијама.

Кандидат за министра туризма, према незваничним информацијама је Драган Краповић, посланик и потпредседник Демократа и бивши председник општине Будва. Дипломирани је правник, а пре ангажмана у овој јединици локалне управе радио је у Комерцијалној банци Будва. Од 2009. године бави се приватним послом, у вези са туризмом и угоститељством.

Као кандидат ДФ-а за ту позицију помиње се и дугогодишњи посланик Славен Радуновић.

Демократе су јуче саопштиле да ће након договора о расподели ресора по демократским и утврђеним принципима, предложити кандидате за функције у будућој влади које припадају коалицији „Мир је наша нација“.

“Црно на бијело” инсистира да им у расподели ресора у власти припадне сектор безбедности, а једну од челних позиција могао би добити, како су “Вијести” објавиле, Зоран Миљанић. Носилац листе ЦнБ и лидер ГП УРА, Дритан Абазовић би требало да добије позицију у врху нове владе.

Једно од имена које се помиње као будући министар правде је правник Владимир Лепосавић, који је био члан експертског тима Митрополије црногорско-приморске у преговорима са одлазећом Владом.

Раније је најављено да је кандидат за министра финансија Милојко Спајић нестраначка личност, који је током кампање био члан саветничког тима Кривокапића, као да ту фигурира и Иван Раденовић из Дојче банке.

Безбедносни сектор тражи и лидер Покрета за промене Небојша Медојевић, а његове колеге Бранко Радуловић, Бранка Бошњак и Вељко Васиљевић ресоре науке, просвете и туризма.

ТВ Вијести је раније објавила да би, према незваничним жељама, лидер Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић могао бити потпредседник владе. Страхиња Булајић (ДФ) биће, како је незванично потврђено, потпредседник Скупштине, као и Божена Јелушић (УРА). СНП, незванично, има кандидате за три позиције – потпредседничко место у влади и ресор спорта за лидера партије Владимира Јоковића, Драгана Ивановића за МУП и Драгослава Шћекића за Министарство пољопривреде.

БС спремна да партиципира на више места, као и до сада

Председник Бошњачке странке Рафет Хусовић (БС) рекао је да ће у недељу, на седници главног одбора партије, одлучити хоће ли бити чланица нове владајуће већине.

Он је након састанка са мандатаром Здравком Кривокапићем казао да је БС спремна да кадровским потенцијалом, као и до сада, партиципира на више мјеста ако се одлучи да буде чланица владајуће већине.

Истакао је да су изнели ставове БС о три важна сегмента – да између БС и одређених чланица нове владајуће већине постоје идеолошке разлике, да су опредијељени за грађански концепт Црне Горе и да чврсто стоје на том путу, наводећи да је то углавном био разлог зашто су се раније опредјељивали да буду чланица владајуће већине.

Он је истакао да су економска питања трећа веома битна ствар за грађане, коју су потенцирали на састанку.

“Знамо да је ковид присутан и у Црној Гори и шире и да се криза само појачала, тако да ту много посла чека, посебно нову владу. Грађани од владе очекују много. Неће бити лако, али морамо им дати шансу да видимо како мисле да изађу из ове економске кризе и да реализују оно што су обећали у изборној кампањи”, казао је Хусовић.