Прочитај ми чланак

Црна Гора данас бира председника: Које су поруке Мила и Милатовића

0

Ове недеље одржава се други круг председничких избора у Црној Гори, на којима ће гласачи бирати између Мила Ђукановића, који је на власти 32 године, и једног од лидера покрета Европа сад Јакова Милатовића.

У предизборном дуелу, на црногорском јавном сервису, обојица су обећала да ће бити председници свих грађана Црне Горе.

Уз све то, Милатовић је оптужио Ђукановића да је водио погубну економску политику, обећавши да ће га свргнути с чела државе након тродеценијске владавине. Ђукановић је, са друге стране, на почетку дуела узвратио оптужбом да је Милатовић човек који припада „клероначионалистичкој“ парламентарној већини која Црну Гору покушава да суноврати са европског пута.

Сличне оптужбе можемо чути и када је реч о нашим политичарима, само у супротном смеру.

– Црна Гора данас има разорен здравствени систем, уништен образовни систем. Ви сте растерали инвеститоре – изнео је Ђукановић свом противкандидату „рачун“ његове двогодишње власти.

– Мени је драго да је један слабашан студент економије за 30 година научио нешто о економији – узвратио је Милатовић.

– Ви сте за 35 година слабашног управљања успели да дупло умањите животни стандард грађана – казао је Миллатовић додавши да, иако зна да Мило воли деведесете, не би требало да враћа Црну Гору у њих.

Када је реч о сарадњи политичких партија, Јаков Милатовић каже да Демократска партија социјалиста (ДПС) никад више неће контролисати скоро 50 одсто црногорског парламента, заложивши се за превремене парламентарне изборе.

Ђукановић је, опет, с друге стране казао да је битно да држава добије владу након две и по године и оптимистичан је да ће састав исте бити као пре 30. августа 2020. године.

Оптужбе су се низале током дуела. Ђукановић је казао да је овај други „променљивих ставова“ зарад политичких поена, док му је Милатовић одговорио да је последњи европски диктатор који је деведесетих уживао подршку Војислава Шешеља.

Како је расправа одмицала, Јаков Милатовић, кандидат покрета Европа сад, набрајао је титуле, звања и стипендије које је добио. На све то, Ђукановић га је подсетио на стипендију коју му је дала Црна Гора, стипендију Војводе Гавра Вуковића. То не би представљало ништа чудно, да актуелни челник државе није изговорио оптужбе на рачун свог противкандидата. Он му је, дакле, казао да је по добијању стипендије Милатовић или морао да је врати или да ради две године.

– Ви сте радили три дана у министарству спољних послова и напустили тај посао, не вративши стипендију – прича Ђукановић, подсетивши да је земља сачувана од бомбардовања и да је ушла у НАТО за време његовог мандата.

– Кад слушам вас као да читам наслове из београдских или просрпских таблоида у Црној Гори – каже Мило Ђукановић.

Када се прешло на спољну политику, садашњи шеф државе уверен је да ће за његовог мандата Црна Гора ући у Европску унију, подсећајући да је 2008. године предао апликацију за чланство.

– Црна Гора је 2010. године добила статус кандидата, 2012. отпочела процес преговора – подсећа Мило Ђукановић, убеђен да ће та држава бити 28 чланица ЕУ.

– Да сте хтели да будемо део ЕУ, ми бисмо до сада били. То није тешко – тврдио је Милатовић уз оптимизам да ће у наредних пет година, кад буде на челу државе, она постати европски члан, истичући свој боравак у западној Европи.

– Нас је овај човек посвађао са свима у региону – започео је Милатовић говор о регионалној политици и сарадњи са земљама у региону.

– Водимо добросуседску политику и градимо добре односе са свим суседима. Ми смо једина бивша југословенска држава која је потписала два међудржавна уговора о граници на простору бивше Југославије, са Босном и Херцеговином и Косовом. Односи са Србијом су посустали због великоспркских аспирација – одговорио му је Ђукановић.

Изнео је такође негативан став према Отвореном Балкану, казавши да је то политичка инцијатива како би Београд и Тирана обезбедили себи доминацију у регионалној сарадњи на ван-европским стандардима.

Ђукановић је казао да је могуће да Србија у Милатовићу тражи новог извршиоца који ће моћи да шири „српски свет“, што је према његовим речима, еуфемизам за „Велику Србију“, док је овај то негирао.

Владавина права, борба против корупције и криминала, за актуелног лидера иде добрим путем и у њему „нема заштићених“, док Милатовић говори да Ђукановић нема права да се изјашњава о томе.

– Желим да видим Црну Гору у којој председник неће отварати офшор рачуне, да нећемо црвенети јер се његово име спомиње у међународним аферама – казао је Милатовић, док му је противкандидат одговорио да је држава напредовала и отварала европска поглавља све до августа 2020. године.

Подсетимо, Ђукановић је у првом кругу освојио преко 35 одсто гласова, а Милатовић 29. Кандидату покрета Европа сад ће у другом кругу подсршку пружити кандидат Демократског фронта Андрија Мандић и Демократа Алекса Бечић, док ће Ђукановићу подршку дати кандидаткиња Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић-Станковић.