Прочитај ми чланак

ЦРКНИ СИРОТИЊО Расту плате Вучићу и посланицима – а тек директори јавних предузећа

0

Административни одбор Скупштине Србије одлучио је да се повећа основица за обрачун и исплату плате за председника Републике и народне посланике и она ће од јануара ове године износити 12.179 динара, што је повећање од 12,5 одсто.

На седници Одбора одлучено је и да се повећа основица за обрачун и исплату плата за именована лица у Служби председника Републике и Служби Народне скупштине и она ће износити 4.141 динар.

ФОТО: Н.С.

Председник Административног одбора Миленко Јованов рекао је да је Законом о буџету Србије прописано да ће се запосленима код корисника буџетских средстава плате за 2023. годину повећати за 12,5 одсто почев од плате за јануар.

Он је рекао да се одлуком Одбора само формално спроводи оно што је већ усвојено Законом о буџету.

Шеф посланичке групе Народна странка Мирослав Алексић рекао је да ће плата председника Србије Александра Вучића после повећања од 12,5 одсто бити можда 150.000 динара и биће далеко мања од плате директора јавних предузећа, разноразних агенција, независних тела Републике Србије.

Он је као пример навео да директор “Поште” Зоран Ђорђевић има плату 225.000 динара, “Србијагаса” Душан Бајатовић 203.000, гувернерка Народна банке Србије Јоргованка Табаковић 615.000, а заштитник грађана Зоран Пашалић 466.000.

“То је чиста демагогија да они који су потчињени, чији рад контролише Влада, парламент имају плате два, три или више пута веће од министара, од председника државе.Шта је то него демагогија?Поставља се питање како министри живе од тих зарада?Шта је повод и мотив министарке Дубравке Ђедовић да са плате од 7000, 8000 евра дође на министарску плату од 1000 евра?”, питао је Алексић.

Шеф посланичке групе Српски покрет Двери – Патриотски блок Бошко Обрадовић рекао је да су, према неким ранијим истраживањима и анкетама, посланици Скупштине Србије имали најниже плате у региону и Европи.

“То је тако зато што се политичари у нашој земљи плаше да повећањем плата оних који се налазе на државним функцијама ризикују и одређени политички, изборни рејтинг”, рекао је Обрадовић.

Он је рекао да се поставља питање да ли државни функционери са обимом својих активности, потреба, трошкова могу да живе од тих плата и као пример навео облачење државних функционера, који морају недељно да промене неколико одела.

“Да ли може то да се купи од тих примања? Када ће се раскрстити са тим лицемерјем? Да ли то значи да сви државни функционери морају да нађу некакве друге фондове да би допунили своја примања до реалне висине примања која су им потребна за нормалан живот”, упитао је Обрадовић.

Он је рекао да се “та допуна набавља из неких црних фондова, из коруптивних или неких других начина где се са позиције државног утицаја утиче на неке процесе преко којих се остварују неки црни фондови који служе за допуњавање примања”.

“Да ли је боље да високи државни финкционери имају реална примања каква су у региону, а зашто не и у Европи, и да се не баве некаквим црним фондовима?”, упитао је Обрадовић.

Посланик посланичке групе Уједињени Јанко Веселиновић рекао је да би министри, председник државе и народни посланици, ако су у радном односу у Скупштини Србије, требало да живе од своје плате и да не би требало да обављају ниједну другу функцију.

Он је рекао да министри имају релативно ниске плате и да чак неки државни секретари имају веће плате од њих.

“Бојим се да наши министри не живе од ових плата, бојим се да њихове имовинске карте и оно што је записано у њиховим имовинским картама, и оно што није записано, то не показују”, рекао је Веслиновић.

Он је подсетио на аферу са 24 стана у Бугарској министра финасија Синише Малог и на, како је рекао, огромну имовину коју има у Србији, наводећи да он има “релативно скромну плату од око 1.000 евра”.

Одбор је дао позитивно мишљење на захтев Јелене Беговић тако да поред функције министра науке, технолошког развоја и иновација може да настави да обавља посао научног саветника у Институту за молекуларну генетику и генетично инжењерство у Београду.

Одбор је одлучио и да Скупштини Србије упути предлог да констатује престанак мандата преминулој посланици Посланичке групе „ПУПС – Солидарност и правда“ Јелисавети Вељковић.