Прочитај ми чланак

ЦРКНИ СИРОТИЊО Јоргованкин син именован за заступника Развојног фонда Војводине

0

Син Јоргованке Табаковић из Вучитрна, гувернерке Србије која прима једну од највећих буџетских плата у држави, Никола Табаковић, ове недеље је именован за заступника Развојног фонда Аутономне покрајине Војводине и такође постао издржавано лице од народа.

Осим што се окачио о буџет, Табаковић јуниор је, према порталу Агенције за привредне регистре (АПР), постао и ЈЕДИНА особа која уз директора има овлашћење да самостално заступа Развојни фонд Војводине!?!

Јоргованкин син у телефонском разговору са новинарком Нове економије није желео да одговори да ли је у сродству са гувернерком Народне банке Србије (НБС), нити је одговорио на СМС поруку са истим питањем, као ни на питање на којој се функцији у оквиру Развојног фонда налази.

Нова економија је послала захтев и Народној банци Србије и Развојном фонду АП Војводине са истим питањем, али одговор до објављивања текста нисмо добили. Међутим, бројни подаци до којих је Нова економија дошла указују да је Никола син гувернерке НБС Јоргованке Табаковић. Исто су потврдили и незванични извори Нове економије.

Наиме, у биографији Јоргованке Табаковић наводи се да има сина Николу. Он је доспео у жижу јавности након инцидента у Новом Саду 2015. године, када је наводно дошло до сукоба између њега и адвоката Немање Алексића. Такође, Никола Табаковић има и приватну фирму која има регистровано седиште на истој адреси у Новом Саду коју је и гувернерка Табаковић пријавила за своју личну адресу 2008. године, када је била на листи Српске радикалне странке за народне посланике.

У катастру некретнина, наводи се да је Никола Табаковић сада једини власник истог стана, да је средње име његовог оца исто као и име преминулог супруга гувернерке. У објавама на друштвеним мрежама и у коментарима на медијске објаве су писали да је син гувернерке запослен у Развојном фонду АП Војводине.

Делатност Развојног фонда је одобравање кредита, трговина хартијама од вредности, стицање акција и удела на основу працвних послова, укључујући и конверзију потраживања, наводи се на сајту ове институције.

Развојни фонд нема статус агенције или посебног поокрајинског тела, већ је у питању друштво са ограниченом одоговорношћу. Нешто више од петине власништва над Развојним фондом Војводине има Република, док преосталих 78 удела поседује Аутономна покрајина Војводине. 

Развојни фонд је основан по доласку Вучића на власт у фебруару 2013. године. Директор је Горан Савић.

Jоргованка је и ћерку Милену окачила на буџет па је током студирања користила службено возило купљено од народних пара, које је је возикало редовно из Новог Сада у Београд  – на предавања. РФЗО је као студенткињу изабрао са групом студената за стручно усавршавање, а на те таленте су из Фонда трошили милионе динара (буџет). А, кад се већ едуковала уз помоћ РФЗО и дипломирала као стоматолог, логично је да одмах по завршетку школе постане и директорка филијале РФЗО у Новом Саду (Јоргованка тврдила медијима да јој је ћерка „само помоћник директора“ и да је то заслужила својим залагањем). 

 

Не штеди Јоргованка буџет кад је у питању породица, сестра јој је судија, а као добра ташта помогла је и зету буџеташу. Немања Секицки доспео је у српску дипломатију захваљујући споразуму о преузимању из МУП-а, где је радио у сектору аналитике у Новом Саду. Према писању портала Курир из марта 2015. године, још тада је зет полицајац постао секретар амбасаде у Риму и добио плату од 2.500 евра месечно.

У саопштењу ДС-а из 2018. године се наводи да су Јоргованку Табаковић грађани Србије до тада платили близу 30 милиона динара за функцију гувернера коју обавља шест година. 

“Гувернерки смо купили и ар и по стана у центру Новог Сада, са затезним каматама јер целих 12 година није плаћала рате кредита за стан. Платили смо и камате за доцњу неодговорне гувернерке. Јоргованкину сестру плаћамо као судију, ћерку као директорку РФЗО, зета као дипломату у Риму, сина као руководиоца у Развојном фонду Војводине, другог зета као стечајног управника Развојне банке у стечају“, наводе из ДС.

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић је више пута јавно критиковао буџеташицу Табаковић, тврдећи да је опљачкала Србију за 10 милиона евра.

Jоргованку је критиковала својевремно у Скупштини и Мариника Тепић.

Јоргованка из Вучитрна је пример како може да се „успе у животу“ иако живиш у Србији, а ти сиротињо пуни буџет да имају за плате кад ниси тако способна.