Прочитај ми чланак

Чланови управе УНС: Одбацивање кандидатуре Ж. Ракочевића скандал без преседана

0

Чланови Управе УНС-а: Одбацивање кандидатуре Живојина Ракочевића за председника УНС-а скандал без преседана

Кандидатура Живојина Ракочевића за председника Удружења новинара Србије неспорна је и у складу са Статутом УНС-а, а одлуку да онемогуће новинаре да за њега гласају на изборима УНС- 29. маја донели су двоје потписника кандидатуре актуелног председника УНС-а за још један мандат, што представља скандал без преседана.

Живојин Ракочевић

Потписници Радомировићеве кандидатуре Љиљана Смајловић и Петар Јеремић су, упркос неслагању трећег члана Кандидационе комисије Снежане Брадић, игнорисали Статут УНС-а и тумачење Министарства државне управе и локалне самоуправе, по којима новинар Живојин Ракочевић као директор Дома културе у Грачаници није функционер локалног органа управе, чиме је јасно указано да не постоје препреке у Статуту УНС-а да буде кандидат за председника.

Живојин Ракочевић је и 2017. године био на истој функцији, па је на изборима у УНС-у изабиран за члана Управе УНС-а. То тада никоме није сметало, a ни касније током читавог мандата. Бесмисленост одлуке Љиљане Смајловић и Петра Јеремића огледа се у чињеници да по истом члану истог Статута, Ракочевић у истом тренутку јесте члан органа УНС, али му се то право ускраћује за убудуће. При том се у међувремену није променила ни једна околност која би могла да утиче на другачију одлуку.

На овај начин настављено је огољено насиље над Статутом УНС-а и слободом организовања новинара које се у последњих више од пола године огледа и у одбијању да се састане Управа УНС-, грубим манипулацијама у имејл препискама са члановима Управе и чланством на Косову и Метохији, као и непоштовању процедура у предлагању кандидата за нову Управу.

Поново јавно указујемо и на атак на слободу новинарског удруживања и право појединца да се учлани у одабранo новинарско удружење имајући у виду да је за последњих месец и по дана у УНС учлањено више од 300 новинара, највећим делом кроз колективно пријављивање.

Овакав пријем у чланство за нешто више од месец дана на нивоу је двогодишњег просечног пријема у УНС.

До данас председник УНС-а Владимир Радомировић није упознао чланове УНС-а шта се, уз присуство још једне колегинице из Управе УНС-a, договорио са представницима медијских власника из удружења ПРОУНС на састанку 24. априла ове године, после ког су у УНС напрасно почели да стижу спискови за учлањење запослених у локалним провладиним телевизијама.

На тим листама за учлањење нашла су се имена и оних који су већ чланови УНС-а, па чак и кандидати за органе на предстојећим избрима у УНС-у, што јасно указује да су колективне спискове достављали власници или менаџери медија, а не новинари појединци.

Будимир Ничић, потпредседник УНС-а и члан Управе

Слободан Ћирић, члан Управе УНС

Јелена Спасић, члан Управе УНС

Оливера Милошевић, члан Управе УНС

Јелена Петковић, члан Управе УНС

Јованка Станојевић, члан Управе УНС

Зорица Ђоковић, члан Управе УНС

Едиб Хонић, члан Управе УНС

Слободан Радичевић, члан Управе УНС

Новка Илић, члан Управе УНС

Драгољуб Јанојлић, члан Управе УНС