Прочитај ми чланак

Чистка у Влади после Видовдана

0

pol-promene-u-vladi_620x0(Новости)
После бриселске одлуке о датуму за почетак приступних преговора са Србијом, владајућа коалиција намерава да прионе на месецима најављивану реконструкцију владе – сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, одмах после Видовдана, водећи људи у власти спремиће детаљан план за „проветравање“ својих редова. Кадровске промене неће бити само у министарском тиму већ ће под лупу доћи сва политичка именовања у Немањиној 11, јавним предузећима, а неће бити поштеђени ни неки председници општина и градоначелници.

Како нам преносе наши извори, први „пикови“ за смену су министар саобраћаја Милутин Мркоњић и водећи човек ресора културе Братислав Петковић.

Такође, није искључено да ће због кадровских померања доћи и до прекомпозиције ресора, што ће изискивати и измене Закона о Влади.

– Не бавим се реконструкцијом владе нити уопште слушам нагађања на ту тему. Мој посао је да реконструишем путеве и мостове у овој земљи. Влада је добар тим и треба да настави са радом, а не да се бавимо залудним причама – рекао је, за „Новости“, Мркоњић.

У политичким спекулацијама око нове комбинаторике није поштеђен ни УРС, иако из њихове министарске екипе нико унапред није прецртан. Извесно је, ипак, да ће и Динкић морати или да кадровски промеша карте или да се одрекне делова својих портфеља.

– Идеју о реконструкцији промовисала је стожерна странка већине – СНС, тако да од њихове одлуке сада зависи да ли ћемо ући у тај процес. Као странка смо спремни да свакога дана причамо о учинку у нашим ресорима. Резултати свих нас требало би да буду једино мерило и за евентуалне кадровске промене – рекла нам је Верица Калановић, министар за локалну самоуправу и регионални развој и потпредседник УРС.

Пре новог склапања министарских коцкица, могло би да буде упражњено и министровање без портфеља, које са собом носи и канцеларију за равномерни развој неразвијених општина. Јер, министар Сулејман Угљанин је отворено поручио партнерима да ће током јуна изаћи из Владе ако се не испоштује коалициони споразум који се односи на побољшање статуса Санџака.

Према нашим изворима, засад су сигурни само министри из странака које имају по једног представника у Влади – Расим Љајић (СДП), Велимир Илић (НС) и Јован Кркобабић (ПУПС).