Прочитај ми чланак

ЧИПУЉИЋ КАРТЕЛ: Србија увезла угаљ из БиХ за 14,5 милиона евра

0

Док је Босна и Херцеговина (БиХ) је у првих седам месеци 2022. удвостручила извоз угља у односу на исти период прошле године, упропашћена Србија мора и то да увози па смо захваљујући Вучићу из Чипуљића из буџета платили 14 милиона евра Босни за енергент који смо пре њега имали у великој количини и извозили.

Готово 90 процената извоза из БиХ усмерено је ка Србији, пишу бањалучке Незвисне новине.

Преко чије фирме и ко се уградио? То нису објавили.

Позивајући се на податке Управе за индиректно опорезивање БиХ, од јануара до августа ове године из БиХ је извезено укупно 206.720 тона угља вредности 30,5 милиона конвертибилних марака, од чега је извоз у Србију био вредан 28,2 милиона конвертибилних марака, односно 14.425.699 евра.

Стручњак за енергетику Алмир Бечаревић изјавио је за Независне да је 80 или чак 90 одсто угља ове године извезено у Србију због потреба суседне државе да обезбеди енергенте за грејање и производњу електричне енергије (пошто ни угаљ у Србији више немамо).

„Домаћи рудници су профитирали, јер је дупло већи извоз, али с друге стране имамо проблем на домаћем тржишту, јер грађани у Тузланском кантону, који је епицентар производње угља у БиХ, не могу да дођу до угља који су већ платили“, рекао је Бечаревић.

Осим угља из Тузле, БиХ је Србији још раније „извезла“ и два министра из Тузле Зорану Михајловић (случајно задужена за енергетику, угаљ) и Ненада Поповића, само што је српски народ њих двоје и њихове фирме и комбинације платио много више од угља из Тузле, а нису нам чак ни потребни. А ту је и Чипуљић…