Прочитај ми чланак

ЦИПРАС БИ ПОБЕДИО и у Србији

0

Alexis Tsipras

Љајић: Премијер Грчке би овде освојио убедљиву већину, али то је утопија *Стефановић: Референдум није решење проблема, али је важан корак *Бакић:Левица је још разбијена у групице.

Порука Србији и целом свету

Грчка, колевка демократије, од јуче је постала и колевка отпора малих земаља терору светске финансијске олигархије и бриселске бирократије, изјавила је председница ДСС Санда Рашковић Ивић. „Порука коју је грчки народ јуче послао читавом свету, нарочито би добро требала да се разуме у Србији. Слобода и достојанство немају цену. Понос једног народа и сваког појединца не може се купити кредитним линијама“, нагласила је председница ДСС.

Исход референдума у Грчкој неће знатно утицати на популарност левих вредносних оријентације у Србији, али може покренути десницу, популисте и антиевропејце, сматрају саговорници Данаса. Како кажу, проблеми с којима се Грчка суочава се не решавају на референдуму иако је то био важан корак.

Расим Љајић, председник СДПС, за Данас каже да јавност у Србији већином не разуме колики се проблем ствара у Грчкој после недељног референдума.

– Премијер Грчке би овде освојио убедљиву већину, али то је утопија. То неко мора рећи нашим грађанима. Ситуација се може само погоршати уколико се не уђе у озбиљне реформе и ако се проблеми решавају шећерном водицом. Замислите када би у Србији био расписан референдум о томе да ли треба дугове вратити или не. Наравно да би већина гласала против. То је чист популизам с којим можете доћи на власт, али на њој не можете дуго остати, а уз то ћете произвести далекосежне негативне последице – објашњава Љајић.

Наташа Гаћеша, интернационална секретарка СПС, за наш лист истиче да је исход гласања Грка логична последица лошег управљања кризом, са обе стране.

– Сада је на левици да искорак који буде предузела, са капиталом подршке, учини са вером у одбрану интереса и права најугроженијих друштвених група али и надом за постизање компромиса. Допринос популарности левице је чињеница које смо сви данас свесни, неодрживост продубљивања класних разлика на европском континенту – сматра Гаћеша.

Наташа Вучковић, потпредседница ДС, за Данас наводи да догађаји у Грчкој указују да је неопходно тражити правична решења, да се криза не може свалити само на грађане и да се мора водити одговорна политика.

– Ситуација у Грчкој нажалост може утицати на јачање популистичких и антиевропских покрета и политика у Србији. Одговорни политичари како на левици, социјалдемократе као што су ДС, тако и на десници, морају устати против овакве интерпретације референдума – указује Вучковић.

Честитке грчком народу

Српска радикална странка честита грчком народу на резултатима јучерашњег референдума и одлучности да се истргнe из канџи Европске уније, која упорно доказује да је тамница малих народа.

Европска унија и ММФ довели су Грчку у безизлазну ситуацију и реакција народа на референдуму је недвосмислено пружила подршку политици Алексиса Ципраса, који је показао спремност да политику у својој земљи води у интересу сопственог народа и државе, а не пљачкаше Европске уније и Међународног монетарног фонда, истичу српски радикали.

Борислав Стефановић, потпредседник ДС, за Данас каже да ће одговор на питање може ли ситуација у Грчкој да утиче на популаризацију левих идеја у Србији дати грађани на изборима.

– Грађани виде да је ово једна од ретких влада у Европи која слепо испуњава све што јој нареде кредитори и ММФ. Левица не може бити партија која се залаже за мере штедње, приватизацију профитабилних јавних предузећа и отпуштања – сматра Стефановић.

Он додаје да се његови ставови о Грчкој не поклапају са ставовима странке којој припада и да зато износи сасвим лично виђење ситуације.

– Постаје привлачно питати грађане за важне одлуке. Треба враћати дуг и не треба излазити из ЕУ. Али се мора направити додатни напор да се системски реши проблем дуга који онемогућава развој. И то је одвојено питање од штедње и пореских реформи. Оно што се десило у Грчкој није решење проблема, али је важан корак – каже Стефановић.

Председник Покрета социјалиста Александар Вулин рекао је да после референдума у Грчкој више ништа неће бити исто и да је то путоказ за другачију Европу. Према његовим речима, поруке грчког референдума су да ЕУ, колико год била велика и развијена, не сме да заборави да постоји мали човек и људи о којима треба водити рачуна.

– Европа мора да се суочи са собом и да разуме поруке грчког референдума, рекао је Вулин.

Јово Бакић, социолог, за наш лист каже да је велико питање какав ће утицај победа става владе у Грчкој имати на политичку сцену у Србији јер људи гледају емотивно на све те ствари.

Према његовим речима, тешко је предвидети како ће ствари у Србији ићи зато што левица у Србији још фактички није ни формирана. Он каже да су то још увек групе које делују доста разбијено и да док се не створи покрет, који ће се састојати из тих група, тешко ће се говорити о постојању левице. Према његовој процени, у овој ситуацији се пре може догодити да профитира десница него левица, што је, према његовом суду, парадоксално.

– Логично је да левица покушава да искористи овај тренутак. Још не знамо шта ће бити. Очекујем да се ломљење кичме Грчкој настави. Ово је само једна добијена битка у рату који се тешко може добити у овим околностима – закључује Јово Бакић.

Џејмс-Кер Линдзи, британски политиколог: Већ се назиру пукотине у еврозони

Лондон, Београд – Веома је тешко рећи у којем правцу сада иду ствари, тако да ће много тога зависити од реакција других чланица еврозоне.

Грчка пример за Србију

Упркос свим притисцима и претњама Грци су доказали да не подлежу даљим уценама које имају за циљ урушавање грчке привреде и распродају природних и привредних богатстава Грчке. Ово би требало да буде добар пример за углед и Влади Републике Србије да је могуће супротставити се диктатима из ЕУ и ММФ. Уколико то наша власт није у стању да уради – најмање што би требало да уради јесте да кључна национална питања стави на народни референдум. То су свакако питања попут Бриселског споразума, уласка Србије у НАТО, даљег задуживања државе или продаје Телекома и пољопривредног земљишта странцима, каже се у саопштењу Српског покрета Двери.

Већ се чини да увиђамо како настају неке пукотине.

Стиче се утисак да су Француска, Шпанија и Италија вољне да заузму помирљив став према Грчкој.

Ипак, Немачка, балтичке државе и Словачка се постављају знатно оштрије, наводи за Данас Џејмс-Кер Линдзи, истраживач политике у Југоисточној Европи на престижној Лондонској школи економије и политичких наука, коментаришући исход референдума у Грчкој.

Наш саговорник истиче да је идеја да ЕУ треба да поштује демократски процес у Грчкој и прихвати грчку позицију „бесмислица“.

– Народ Грчке има свако право да одлучи како жели, али ЕУ није у обавези да то прихвати.

Свака држава чланица има сопствено гласачко тело.

Многе источноевропске државе су љуте због помисли да док су оне морале да спроводе тешке економске реформе Грцима ће можда бити омогућено да не учине озбиљне и суштинске измене структуре своје економије.

Оне осећају да није могуће да напросто питају своје гласачко тело да одлучује о мерама помоћи које су Грци олако одбацили – указује он.

Линдзи констатује да у случају Балтика постоји и политичка димензија која ће „можда бити у игри“.

„Балтичке републике су истински забринуте за руску активност у Украјини и претњу са којом се због тога суочавају. Оне желе снажну подршку ЕУ и НАТО.

Осећају да Грчка не игра своју улогу и да је Атина блиска Москви, тако да ће можда желети да Грчка одлучније одговори Русији у замену за добијање више помоћи“, закључује он. М. С.

Јенс Бастиан: Друга историјска победа Сиризе

 Ни у једном региону Грчке није победила опција „да“ на референдуму. То треба да назовемо крупном променом и огромним редизајнирањем грчке политичке мапе, оцењује за Данас Јенс Бастиан, аналитичар Хеленске фондације за европску и спољну политику из Атине.

Бастиан истиче да то што је 61, 3 одсто бирача рекло „не“ не представља антиевропски исход, као и да они који тврде другачије праве „озбиљну политичку грешку“ и не разумеју грчку политику.

– У последњих шест месеци у Грчкој, допадало се то некоме или не, Сириза је забележила две историјске победе, у јануару на парламентарним изборима и у недељу на референдуму. Лидер највеће опозиционе партије је поднео оставку, што, такође, показује, да се политички пејсаж у потпуности изменио – закључује он.

Извор: Dnevni list Danas; Србин.инфо