Прочитај ми чланак

Чиплић: Вучић од Србије створио уставну анархију

0

Професор Правног факултета у Новом Саду и бивши судија Уставног суда Србије Светозар Чиплић изјавио је да је председник Александар Вучић због непоштовања Устава и уставних овлашћења од Србије створио уставну анархију.

Чиплић је агенцији Бета казао да је у протекле четири године, од 31. маја 2017. године када је ступио на дужност председника Србије, Александар Вучић прекршио Устав више стотина пута.

Подсетио је да свако мешање председника државе у рад владе и судске власти представља флагрантно кршење Устава.

„Вучић је преузео послове свих министара, премијерке, државног тужиоца, директора јавних предузећа, уредника јавних медијских сервиса. То је недопустиво! Председник може да прима агремане страних амбасадора, да дели помиловања, потписује законе и дели генералске чинове у војсци“, навео је Чиплић.

По његовим речима, један од најдрастичнијих примера кршења Устава Србије се десио у Вашингтону где је ;“Вучић потписивао споразуме са Сједињеним Америчким Државма и Израелом о Косову, иако нема никаква законска и уставна овлашћења да потписује међудржавне споразуме“, рекао је бивши судија Уставног суда.

Он наводи да, по Уставу, председник Србије представља јединство државе, а Влада Србије је носилац извршне власти.

По Уставу, Вучићу је шеф Брнабић, а не обрнуто

„По Уставу, Александру Вучићу је шеф Ана Брнабић и Влада Србије, а не обрнуто. Влада утврђује и води политику државе, а не председник. Дакле, у Вашингтону је требало да буду премијерка и министар спољних послова, а не председник државе који има симболична и традиционална овлашћења“, објаснио је професор.

Рекао је да је Вучић драстично прекршио Устав и када је јесенас, после јунских избора и именовања мандатара, саопштио да ће нова влада да траје највише годину и по.

„Не може председник Републике да одређује рок трајања влади. Дакле, још један пример уставне анархије“, казао је Чиплић.

На питање Бете да ли је могуће затражити политичку одговорност председника Републике због повреде Устава, Чиплић је казао да процедура постоји, али да није спроводива.

Уставни суд не може, додао је професор, да самостално и на властиту иницијативу утврђује да ли је председник државе прекршио Устав.

„Иницијатива за смењивање председника због кршења Устава може да се покрене само у Скупштини Србије и то од најмање једне трећине посланика. Ако би ту иницијативу Уставни суд подржао, онда би у парламенту за њу требало да гласа две трећине посланика. То је о овој ситуацији апсолутно немогућа мисија“, оценио је Чиплић.

Вучић је потпуно заштићен и може да ради шта хоће

Вучић је потпуно заштићен, нагласио је Чиплић, „и може да ради шта год хоће“.

На питање Бете, да ли неко од државних органа може да се супротстави шефу државе, Чиплић каже да то може само правосуђе, али, „нажалост, чињеница је да правосуђе, тужилаштво и судство, у Србији није дорасло да пружи отпор безакоњу“, оценио је он.

Чиплић је рекао да народ има право на побуну када види да власт не поштује Устав.

„Када власт не поштује уставне одредбе, по међународним демократским обичајима, народ има право да се побуни против такве власти како би се одбранио Устав. Устав је уговор између народа и власти. Ако власт не поштује Устав, народ има право да каже: ‘Сад ћемо да вас склонимо!’ „, закључио је професор Чиплић.