Прочитај ми чланак

ЦИНС: Пропала вишемилионска инвестиција Дрецуновог сина

0

Како би фирма у сувласништву Дејана Дрецуна, сина функционера СНС-а Милована Дрецуна, изградила биоелектрану у Великом Градишту, 2016. је наменски расписан тендер за закуп земљишта. Иако је фирма од почетка кршила уговор, он је раскинут тек крајем 2018, а од инвестиције вредне више милиона евра није остало ништа, пише ЦИНС.

У Пожежену, на 10 минута од Великог Градишта, налази се неискоришћено више од 140 хектара земље у државном власништву.

У марту 2019, новинарке ЦИНС-а су на њему затекле посечено дрвеће и бачене аутомобилске гуме. Ништа није указивало да је на том месту требало да никне инвестиција вредна више од три милиона евра – прва биоелектрана у овом делу Србије.

У биоелектрани се енергија прави од биомасе – отпадака из пољопривреде, шумарства или комуналног отпада – недовољно коришћеног извора енергије у Србији, доброг потенцијала.

Иако замишљено као ново радно место за десетине становника ове мале општине, инвестиција је пропала, пише ЦИНС.

На лицитацији за закуп државне земље, у септембру 2016, једини понуђач била је фирма D&D Energy из Београда, којој је земља дата да производи струју и топлотну енергију од чичоке, биљке на изглед сличне кромпиру. D&D Energy је земљиште добила по почетној, најнижој цени – 18,65 евра по хектару годишње.

„Тендер за ово земљиште је расписан наменски. Договор је постигнут крајем септембра, после вишемесечних преговора“, рекао је председник општине Велико Градиште Драган Милић у једном интервјуу, не откривајући тада име инвеститора.

Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) открива да је један од власника ове фирме Дејан Дрецун, син Милована Дрецуна, функционера Српске напредне странке и председника скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Оно што је мање познато је да D&D Energy 1. септембра, када је расписан конкурс, још није постојала.

Наиме, шест дана је било довољно за оснивање фирме, прикупљање неопходне документације и пријаву последњег дана на лицитацију за закуп земљишта. Драган Лакићевић, сувласник и директор D&D Energy  потписао је у децембру 2016. уговор на 30 година са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, надлежним за издавање у закуп државног земљишта.

Министарство није реаговало на кршење уговора

Биоелектране могу бити мање штетан обновљиви извор енергије од малих хидроелектрана, јер се енергија производи од отпада или биљака које се саде само у ту сврху, односно извора који могу и да се складиште. Тај посао је у Великом Градишту требало да обухвати земљиште величине готово десет „Маракана“.

Иако је 2017. године најављен почетак радова, истраживање ЦИНС-а показује да се то није десило, јер од почетка Дејан Дрецун и његов партнер Драган Лакићевић нису поштовали уговор.

Иако је имала рок од 60 дана да тражи одобрење за инвестиционо улагање од Министарства пољопривреде, а затим почне са изградњом погона, D&D Energy одобрење никад није тражила.

Према одредбама уговора недобијање одобрења је подразумевало његов раскид, међутим то се није десило.

Како би биоелектрана могла да производи енергију, фирма је морала да извади и енергетску дозволу, за шта је рок био две године.

Дрецун и Лакићевић са D&D Energy за дозволу нису ни аплицирали код Министарства рударства и енергетике.

„Ја нисам могао да аплицирам за то зато што нисам знао да ли ћу добити резултате који ми дају оправдање за тако нешто“, рекао је Лакићевић за ЦИНС. Мислили су, каже, да ће им се посао са биомасом исплатити, али је студија коју су наручили након закупа показала да на тој површини може да се узгоји тек два до три пута мање чичоке од планиране.

„Знате, ја сам дуго година у послу и стварно не желим да правим промашаје“, додао је.

Звездан Калмар из Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР) каже да је неозбиљно оставити 140 хектара државног земљишта неискоришћено: „Инвеститор је, по мени, требало да узме неколико хектара земље пет година раније и да тамо засади чичоку, или шта год да је хтео, да процени њену калоријску моћ. Тако се ради поступно истраживање”.

Према сазнањима ЦИНС-а, фирма је поштовала део уговора који се тиче плаћања издатка за закуп земљишта – од чега је држава приходовала 2,600 евра годишње. Готово два месеца након истека две године, а недуго након што су новинари ЦИНС-а тражили уговор који је Министарство пољопривреде потписало са Д&Д Енергy – уговор је раскинут.

Министарство је уговор раскинуло у јануару 2019. управо због недостатка енергетске дозволе.

Лакићевић, чија улога је била да финансира посао, каже да је боље да „буде крив, да неко раскине уговор или га казни“ него да му се посао не исплати.

„Пазите, инвестиција је била око четири, до пет милиона евра, а ја нисам желео да улажем у то, а да немам своју сировину, разумете?“

Од вишемилионске инвестиције држави је остало неколико хиљада евра.

На питање зашто нису контролисали фирму док је уговор био на снази, из Министарства кажу да нису имали сазнања о незаконитостима на овом земљишту. Шта више, у одговору ЦИНС-у наводе да је држава приходовала кроз плаћање накнаде и закључују да нема штете по имовину Србије.

Дејан Дрецун није одговорио на питања новинарке ЦИНС-а.

Још једна прилика за инвестицију

Прикупљање понуда за нову лицитацију Општина Велико Градиште расписала је 12. јула 2019, овог пута за пољопривредну производњу. У разговору са новинарком ЦИНС-а, Милић није био сигуран који од двојице инвеститора га је позвао телефоном, али је потврдио да су поново заинтересовани за улагање.

На питање да ли је прихватљиво да поново аплицирају, Милић је рекао да му је важно да се плаћају порези и запосле људи.

„Камо среће да направе ту електрану на биомасу јер, по оном првом писму намере, чини се да су хтели да запосле 20-ак људи, што је мени циљ.“

То, међутим, није могуће. Како се наводи у општинском конкурсу, да би се земљиште поново користило за биомасу претходно не сме да се издаје три године.

Дрецуну ово није прва фирма, а ни први подухват у области обновљиве енергије. До маја 2016. био је сувласник фирме Обновљива енергија плус чије је седиште у Пироту. Недуго након што ју је напустио па до данас, фирма је у блокади због дуга од готово милион динара (7,700 евра).

Пар месеци касније Дрецун је са Лакићевићем, некадашњим директором сурдуличке Мачкатице, основао D&D Energy.