Прочитај ми чланак

Чињенице демантују Вучића: Наше оружје пуца по Карабаху

0

Председник Александар Вучић или је лоше обавештен или говори неистине о улози српског наоружања у сукобима између Јерменије и Азербејџана у Нагорно-Карабаху. Другачије се не може објаснити његова изјава у којој каже да "нема српског оружја" у том сукобу.

Приликом обиласка “Београда на води”, председник је, упитан како се Србија поставља између Азербејџана и Јермије, рекао да се наслушао гадости да је Србија крива, пошто се тамо убија српским оружјем. Случајно или не, то је био и наслов и тема текста који је портал Нова.рс објавио јуче, а који се бави улогом српског оружја у рату.

“Тамо нема оружја српске производње. Ни топови, ни тенкови… ништа није српска производња. Ми желимо мир. То су нам два братска народа. Желимо да све то стане. Мир је важнији од свега”, рекао је Вучић. Истовремено, додао је да би Црвена звезда требало да игра у Јеревану, јер је то спортски, али да о свему одлучује УЕФА.

Иначе, портал Нова.рс је синоћ објавио вест у базирану на фотографијама и информацијама које преносе азербејџански меидји, а према којима су ракете јерменске војске затечене на терену носиле ознаку српске фирме “ЕДеПро”.

Тешко је отети се утиску да је председник ову изјаву дао олако. Најмање четири ситуације из блиске прошлости га демантују.

Скандал са Товузом

Све је почело још у јулу ове године, када је званични Баку упутио протест Србији у којем сматра да је испорука оружја Јерменији од стране Србије непријатељски потез према Азербејџану, зато што је то оружје употребљено против Азербејџана током сукоба у Товузу, јавила је агенција Интерфакс-Азербејџан.

Српска јавност је остала затечена информацијом, с обзиром да није било познато да имамо аранжмане са Јерменијом ове врсте. Нарочито због тога што је пријатељство Србије и Азербејџана – премреженом и финансијским договорима – било опште познато.

У периоду од 2013. до 2018. године, Азербејџан и Србија потписали су декларације о стратешком партнерству и о плану о заједничким акцијама у оквиру стратешког партнерства. У тим документима, Баку и Београд признају територијални интегритет две земље. Такође, сарадња између страна потписница у домену безбедности и одбране препозната је као један од приоритета.

Министар признаје “грешку”

Влада Србије се, међутим, није оглашавала на овај отворени упит. Ипак, Нова.рс је од министра трговине Расима Љајића добила признање да се извор оружја у Јерменију заиста догодио.

“Оружје је у Јермениију извезла једна приватна компанија чије име не смем да износим у јавност, вредност робе не износи више од милион евра, а транспортована је из Србије у две туре, у мају и јуну”, рекао је тада Љајић.

Министар је такође рекао и да “Србија има одличне односе са Азербејџаном, то је наш добар пријатељ, партнер пар екселанс, каквог би свако могао само да пожели.”

“Њиховог глас у међународним организацијама за Србију је веома важан. Сада морамо да разговарамо са представницима Азербејџана и да не дозволимо, ако је то икако могуће, да ова ситуација наруши наше међународне односе. Моје мишљење је да не смемо да дозволимо да се овако нешто понови, треба да урадимо све да се овакве ситуације избегну у будућности”.

Тешићева дупла игра

Истовремено, НИН је објавио да је у питању оружје Слободана Тешића и његове фиме “Вектура транс“. Оружје је било произведено у фабрикама Крушик, Прва петолетка и Застава оружје.

Према том уговору, требало је да буде испоручено 142.000 мина различитих калибара и 10 ракета Град од 122 милиметра из фабрике “Крушик”, а уговорено је и превезено најмање 100 минобацача за мине калибра 120 милиметара из “Прве петолетке”, као и три противавионска топа калибра 20 милиметара ознаке М55А4 из “Застава оружја“. Оружје је отпремљено са нишког аеродрома Константин Велики на аеродром у близини Јеревана, главног града Јерменије, а још 16 летова са оружјем из српских фабрика је током 2019. године са нишког и београдског аеродрома “Никола Тесла” отпремано до аеродрома код Јеревана.

Интересантно је да је овај уговор са Јерменијом склопљен готово у исто време док је српски председник Александар Вучић добијао почасти у Азербејџану, када је и потписан Акциони план за стратешко парнерство и низ билетарних спорузума.

Повлачење, па хапшење амбасадора

Средином августа афера је добила епилог: истворемено је у посети Азербејџану био министар унутрашњих послова Стефановић, док је у тој земљи био хапшен Елдар Хасанов, дугогодишњи амбасадор Азербејџана у Србији, у акцији азербејџанске обавештајне службе због корупције и проневере државног новца.