Прочитај ми чланак

ЦГ: Жена изнајмила штек стан „рударима“ који су копали до суда, сумња се да су…

0

Крадљивци доказа из судског депоа боравили су у стану на Забјелу, и то им је била главна база одакле су, наводно свакодневно одлазили до зграде наспрам Вишег суда у Подгорици из које су и копали тунел.

 

До тог стана, који су јуче проверавали, инспекторе подгоричке полиције одвели су снимци надзорних камера, које су забежиле кретање групе осумњичених од подрума зграде у Његошевој 12 до надомак Титекса.

У њему је пронађено мноштво трагова, који ће се вештачити, сазнају Вијести.

То је други траг до ког су истражитељи дошли, након што су прекјуче после подне пронашли и комби који су рудари мафије користили.

Истовремено, полиција на основу снимака покушава да идентификује све осумњичене и утврди ко им је, из Подгорице, био логистика за обијање депоа, али и дао смернице где се у тој судској просторији чувају докази које су однели.

Један од саговорника из истраге рекао је да чињеница да депо није обезбеђен видео надзором, као ни ходник који води до њега, истражитељима отежава посао да утврде да ли је и ко, док је трајала “акција” обијања, давао подршку изнутра.

Стан тражили за салон венчаница

Док су полицајци претраживали терен трагајући за извршиоцима, у Основном државном тужилаштву јуче су трајала саслушања оних који имају или могу имати сазнања о том кривичном делу.

Према информацијама Вијести, власница простора у сутерену зграде у центру главног града, пред тужиоцем је испричала да не зна ко је женска особа којој је издала стан и да је контакт са њом остварила преко једне подгоричке агенције за некретнине.

Наводно, испричала је да је та женска особа, која је, како се сумња, користила лажна документа, закупила пословни простор на приземљу и сутерен који је у њеном власништву.

Рекла јој је да ће она сама средити празан простор, како би га прилагодила за бизнис који жели да покрене – салон венчаница, сазнају Вијести.

Власници стана плаћене су две кирије унапред, односно 2.800 евра и након тога није имала контакт са женом којој је простор издат.

У тужилаштву су исказ дали и власници агенције за некретнине, преко којих је тај посао завршен.

Они, међутим, нису имали ближа сазнања о жени која је закупила пословни простор у Његошевој и подрумске просторије које су криминалној групи послужиле да ископају тунел до депоа Вишег суда, дуг 30 метара.

Савић данас пред тужиоцима

За данас је у Основном државном тужилаштву у Подгорици заказано саслушање председника подгоричког Вишег суда Бориса Савића.

Руководилац ОДТ Подгорица Душко Милановић јуче је Вијестима објаснио што су све учинили да расветле обијање судског депоа.

“Дежурни државни тужилац одмах по сазнању обавио је увиђај, којом приликом су изузети трагови са Иица места који су упућени на одговарајућа вештачења, а такође су изузети и видео надзори. Овлашћеним полицијским службеницима дати су обавезујући налози у циИју прикупИјања свих доказа који могу послужити у поступку”, рекао је он.

Милановић је и потврдио да су јуче почела саслушања “свих Иица која имају иИи могу имати одређена сазнања у вези предметног случаја”.

“Тако да ће у том смислу бити саслушан и председник Вишег суда у Подгорици”, рекао је шеф подгоричког тужилаштва.

Он је прецизирао да до сада није утврђено шта тачно недостаје из депоа Вишег суда у Подгорици и из којих предмета.

Из депоа подгоричког Вишег суда украдено је неколико пиштоља, који су доказни материјал против шефова кавачког криминалног клана. Осим пиштоља, украдени су и докази из више предмета, али се верује да су лопови намерно направили пометњу у мору списа како би сакрили шта им је била главна мета.

Више саговорника упућених у истрагу рекли су да не искључују могућност да је једна од главних мета рудара био доказни материјал у предмету за убиство главног уредника листа Дан Душка Јовановића.

То је јуче у изјави за Телевизију Вијести казао и шеф подгоричке полиције Никола Терзић.

Он је рекао да су се у депоу налазили докази о том убиству и није искључио могућност да је контаминација тих доказа могући мотив овог криминалног дела.

Истакао је да верује да ће истрага у вези са ископавањем тунела врло брзо довести до имена шест особа, за које се након прегледа видео материјала са надзорних камера претпоставља да су осумњичени у том случају.

Терзић је званично потврдио да из депоа недостаје одређена количина ватреног оружја, повезујући нестанак доказа са ометањем истрага које се односе на кавачку криминалну групу.

На тај начин он је поново демантовао председника Вишег суда Бориса Савића, који је пре три дана новинарима рекао да “готово ништа не недостаје од доказа”.

Шеф црногорске полиције и након те изјаве Вијестима је рекао да би волео да је Савић у праву, али да се плаши да ће истина бити другачија.

Да је неко претурао доказе за најзначајније судске поступке откривено је 11. септембра ујутро.

Упркос томе, службеници Вишег суда тек су након 20-ак сати касније установили да су лопови прокопали рупу на зиду те просторије, а од ње и тунел до стана у згради наспрам судске.

Савић зна да докази нису нестали, јер их ни нема

Правни заступници Слободана Кашћелана, адвокати Драгољуб Ђукановић и Бојана Франовић саопштили су да председник Вишег суда Борис Савић може и пре пописа да саопшти да докази у предметима против њиховог брањеника нису украдени, јер најбоље зна да их није било.

“Имајући у виду чињеницу да се у медијима, додуше више кроз наслове него кроз чињенице написане у самим текстовима, скандал са тунелом до депоа Вишег суда у Подгорици доводи у везу са предметом нашег брањеника, имамо потребу да истакнемо да се ради о предмету у којем доказа свакако никад није ни било, иако је оптужница уредно потврђена, као и свака уосталом која је том суду предата без било какве стварне оцене испуњености услова за потврђивање. Може председник суда да каже и пре пописа да докази из тих предмета нису украдени, јер он најбоље зна да истих никад није ни било, пошто је у сваком донео одлуку да се оптужница потврђује супротно закону”, пише у њиховом реаговању.

Адвокати Ђукановић и Франовић додају да су све то они, као одбрана, истицали на рочиштима за потврђивање оптужнице…

“Овај догађај упозорава цело друштво да је крајње време да се коначно предузму потребни кораци да се сачува владавина права и да се крене са опоравком правосуђа, па макар и кроз систем ветинга”…
Милатовић: Тунел је удар на правосуђе и Црну Гору

Прокопавање тунела до Вишег суда у Подгорици удар је на институције система и правосуђе, оценио је јуче председник државе Јаков Милатовић.

Он је додао да очекује од свих надлежних институција да се одговорно односе у односу на тај случај и да га расветле до краја.

“Надам се да ово неће бити један од оних случајева као што је то често било у прошлости да јавност не сазна у потпуности целу слику ствари. Позивам на одговорност, на потпуно расветљавање случаја, јер тунел јесте удар на правосуђе и Црну Гору”, рекао је Милатовић.

Живковић: Абазовић и министри компромитовали доказе

Вршилац дужности шефа Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијел Живковић, најавио је да ће та странка поднети кривичну пријаву против премијера Дритана Абазовића и министара Марка Ковача и Филипа Аџића због боравка у обијеном депоу Вишег суда у Подгорици и стану од ког је ископан подземни тунел до те институције и компромитације доказа.

Живковић је најавио кривичну пријаву и против оних који су им дозволили да буду на местима на којима је почињено кривично дело.

“… Због ПР-а и сликања с лица места, премијер и министри затечени су у компромитацији доказа. Да се било ко од нас затекао на таквом месту, било би му одређено задржавање и кривично би одговарао. Који тужилац је дао одобрење Абазовићу и министрима? Не ради се овде ни о председнику Вишег суда, ни о Управи полиције (УП). Тужилаштво води комплетан поступак, а УП поступа по налозима тужилаштва. Који тужилац је дао одобрење премијеру да компромитује комплетан поступак?”, питао је Живковић.