Прочитај ми чланак

ЦГ МЕДИЈИ: Владика Атанасије спремао „дочек“ Вучићу у ЦГ, он одустао од пута

0

Како преноси црногорски портал "Цетињеинфо", Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије, јуче позвао Епископа милешевског Атанасија Ракиту и замолио га да он дочека Вучића у Пљевљима, на шта му је Епископ милешевски одговорио да то није добро јер би такав чин поделио народ и политизовао мирне црквено-народне протесте који су до сада текли без и једног инцидента.

Владика милешевски је о овоме информисао Епископски савет у Црној Гори и према сазнањима портала, умировљени Епископ Атанасије Јевтић, који је познат по отвореним критикама упућеним председнику Вучићу, али и Синоду СПЦ, рекао је да ће у том случају он подржати Епископа милешевског и доћи да заједно дочекају председника и пред народом га пита да ли га је срамота због свега што ради са народом и Црквом на Косову и Метохији и у Црној Гори.

Владика Атанасије Јевтић отворено се побунио и против додељивања ордена Светога Саве председнику Вучићу на прослави 8 векова аутокефалности СПЦ. Он је тада истакао да се већина Епископа противи оваквој одлуци Синода СПЦ. Он је потом у знак протеста Патријарху Иринеју вратио панагију коју му је Патријарх као и свим Епископима доделио у част јубилеја Аутокефалности Српске Цркве.

Потом је умировљењи Епископ захумско-херцеговачки упутио и отворено писмо председнику Вучићу у коме га је критиковао „да је приватизовао и небеску и земаљску Србију, и као сваки неокомунистички мутант прогласио себе за самозваног бога и господара неба и земље, одредитеља и пресудитеља судбине Србије и српског народа у оба света и оба века, у историји и метаисторији”.