Прочитај ми чланак

ЦГ МЕДИЈИ: Недолазак Вучића у Црну Гору био ИЗРИЧИТ захтев Митрополије

0

Извор “Вијести” казао је да је митрополит Амфилохије и јуче у Патријаршији, где је разговарао са српским патријархом Иринејем, поновио да ниједном политичару неће дозволити да обесмишљава литије и молебане у којима је протеклих дана учествовало на десетине хиљада људи широм Црне Горе.

Председник Србије Александар Вучић одустао је од доласка у Црну Гору на Бадњи дан, што је био изричит захтев Митроплије црногорско-приморске (МЦП).

Према сазнањима “Вијести”, Амфилохије и Иринеј разговарали су о најављеној посети Вучића, јер је недавно саопштено да је управо патријарх дао благослов председнику Србије да бадњаке налаже у Црној Гори.

Наводно је поновљен и став МЦП да је Вучић добродошао као државник у званичну посјету, али не и на Бадњи дан.

Са Иринијем су се јуче у Београду састали и епископи МЦП и разговарали о недавно усвојеном Закону о слободи вјероисповијести, али и покушају одређених политичких и партијских структура да политизују борбу МЦП. Оцијенили су да је ријеч о закону против православне цркве у Црној Гори.

Вучић је раније јуче саопштио да одустаје од доласка да не би, дао “алиби режиму који ће да каже да је то напад на независност Црне Горе”.

Након састанка са српским патријархом Иринејом, он је казао да је било испланирано све у вези са његовом посјетом Пљевљима.

“Мислио сам да је то уобичајена ствар и онда сам схватио из реакција појединих кабинета у Црној Гори да, у ствари, то што бих приватно дошао, без политичких говора, само да дођем у своју цркву – ја сам крштен, сви моји су крштени, мени нико не може да забрани да дођем у неку цркву – онда сам схватио да то није по вољи црногорског режима, па су почели на различите начине преко агената АНБ-а, чак и у појединим црквеним круговима да пуштају у медије како ће то да изазове немире, крвопролиће, хаос”, рекао је Вучић.

Поручио је да је одлуку донио јер је сигуран да би било изазивања сукоба.

Вучић је истакао да Србија нема везе са протестима и дешавањима у Црној Гори и да је намјера црногорског режима да проценат Срба на идућем попису буде испод 20 одсто.
Коментаришући наводе да је митрополит Амфилохије одбио сусрет са њим, Вучић је казао да то није истина јер, како је рекао, никад није тражио сусрет са митрополитом, већ само са патријархом.

Танјуг је објавио и да је Иринеј желио да буде у Црној Гори током божићних празника, али није добио позив црногорских епархија. Патријарх је, како је речено Танјугу у врху СПЦ, имао добру вољу да буде уз вјернике и Србе у Црној Гори, али је, упркос томе што се знало за ту његову жељу, позив из надлежних епархија изостао.

По такозваној хоризонталној организацији СПЦ, патријарх није врховни старјешина, већ је једнак са епископима, па тако није уобичајено да дође у посјету некој епархији, а да га надлежни владика не позове у госте.

Један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао је да је од Вучића јуче чуо оно што чека годинама да чује из Београда. “Годинама чекам да то чујем од предсједника Србије. То су отворене, оне најкрупније ријечи и урађене праве анализе везане за Црну Гору. Дакле, у Црној Гори је антисрпска власт”, рекао је Мандић за Прву телевизију у Србији.

На питање да ли је значајније то што је саопштио предсједник Србије или чињеница да је одустао од доласка у Црну Гору, он је одговорио да је значајније то што је саопштио.

Упитан да ли ће протести довести до повлачења Закона о слободи вјероисповијести, Мандић је одговорио да то и није циљ, већ да они који су га донијели треба да одступе са власти и да се формира техничка влада. Он је потврдио да у сарадњи са званичним Београдом, креће кампања чији је циљ, како је рекао, изјашњавање Срба на попису у Црној Гори 2021.

Уједињена Црна Гора поздравила је потез Вучића који је, како су оцијенили, показао да државнички промишља и разумије сложене прилике у Црној Гори.

Из ДПС-а су поновили да је Закон само повод и изговор за антицрногорску политичку кампању, која не преза ни од изазивања нереда и сукоба у Црној Гори.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је да подржава захтјеве Српске православне цркве у Црној Гори, те да треба наставити борбу за њихову реализацију.
Додик је оцијенио да је неприхватљиво да се узурпирају стечена права СПЦ, преноси Н1.
“Људи који припадају Српској православој цркви и они који обављају јавне дужности морају да стану против таквог једног скрнављена наших права, људи и цркве у Црној Гори”. Од свега је, како је нагласио, најважније да све буде мирно ријешено.

Синод подржава мирни хришћански отпор

Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве саопштио је да је усвојени Закон о слободи вјероисповијести правилније било назвати закон против православне цркве у Црној Гори.
Свети Синод је, како је саопштено, са патријархом Иринејем на челу, одржао сједницу у Патријаршијском двору у Београду, уз учешће архијереја који јурисдикцију имају у Црној Гори – митрополитом Амфилохијем и епископима Јоаникијем, Атанасијем, Димитријем, Стефаном и Методијем.

Усвојени закон су оцијенили антиуставним и антицивилизацијским. Констатовано је да је доношење закона већ изазвало негативне посљедице у Црној Гори и региону.
Синод је изразио пуно разумијевање за оправдану узнемиреност вјерујућег православног народа у Црној Гори и дао пуну подршку његовом мирном хришћанском отпору “неправди коју цркви и народу наноси поменути већ изгласани антидемократски и дискриминаторски закон”.

“Овим законом се омогућава отимање и скрнављење светиња и гажење завјештања њихових светих ктитора и задужбинара који су их Богу и цркви посвећивали, а не било којој држави или власти”, наводи се у саопштењу Светог Синода.

Поручују да је неопходно да се избјегну било какве политичке или страначке злоупотребе народних окупљања у Црној Гори.

Синод је још једном апеловао на државне органе Црне Горе да буду свјесни “своје одговорности пред историјом и будућношћу” и да преиспитају свој став о вјерским правима и слободама својих грађана и већинске цркве у Црној Гори.

Моле се острошком свецу да “умудри заблуђелу ђецу”

У градовима широм Црне Горе и синоћ су организоване литије које су окупиле десетине хиљада људи. Литије и молебани одржани су у Подгорици, Никшићу, Бијелом Пољу, Пљевљима, Беранама, Андријевици, Мојковцу, Жабљаку, Плужинама, Будви, Херцег Новом, Бару и први пут у Даниловграду, којој је, према процјени Митрополије, присуствовало око пет хиљада људи.
Свештеник Жељко Ћалић најавио је за вечерас молебен и литију у Спужу. Даниловграђани су носили транспарент на ком пише: “Молимо се острошкоме свецу да умудри заблуђелу ђецу!”.
Више стотина Жабљачана окупило се и синоћ у тамошњој цркви, а након молебана кренули су у литију улицама тог града.

Непрегледна колона вјерника и синоћ је пратила литију у Никшићу. На градском Тргу свештеник Мирко Вукотић казао је да је Трг слободе постао храм слободе.

Хиљаде грађана Берана прошетало је поподне улицама у литији до манастира Ђурђеви ступови.
Непрегледне колоне вјерника и синоћ су учествовале у литији од цркве Светих апостола Петра и Павла, до цркве светог Николе у Никољцу, у Бијелом Пољу.

Након молебана у цркви Свете Тројице у будванском Старом граду, кренула је литија до цркве Свете Петке. Литију су предводили свештеници Митрополије, а у првом реду био је градоначелник Марко Бато Царевић.

Неколико хиљада грађана синоћ је изашло на улице Подгорице на литији од храма Христовог Васкресења ка центру Подгорице.