Прочитај ми чланак

Четворка коју САД жели да види у новој Влади Србије, на списку и Стефановић

0

Након петог гласања у Великом Трновцу, парламентарни избори у Србији су коначно завршени, а на дневни ред је дошла тема – ко ће бити нови министри у Влади Србије. Као и сваки пут до сада очекује се да у владу уђе по неко ново име, али ће окосницу сигурно чинити стари испробани кадрови. Очекивано је да се у новој Влади нађе четворка на којој инсистирају Американци. Реч је о Зорани Михајловић, Ани Брнабић, Татјани Матић и Небојши Стефановићу.

Колико год покушавали то да негирају, утицај страних држава на избор и кадрирање у српској влади је нешто што је присутно деценијама. Известан је утицај пре свега Русије и САД. У светлу свих дешавања и захтева који се упућују Србији због инвазије Русије на Украјину, притисак Америке и Европске уније је још интензивнији.

Зато формирање нове Владе с нестрпљењем очекују сви, и странци и опозиција. Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић је „случајем Велики Трновац“ куповао себи време и одлагао формирање владе. Сада је томе крај и на реду је избор оних који ће бити у Влади.

Очекивања имају многи, а своје фаворите има и САД.

„Они су навели четири имена која би они желели да виде у Влади. На том списку су Ана Брнабић, Зорана Михајловић, Татјана Матић и Небојша Стефановић“, наводи саговорник.

Зорана једина била у свим владама

Од свих људи на овом кратком списку, најмање изненађење је свакако министарка енергетике Зорана Михајловић. По напредјачким колоарима а по потреби и у режимским медијима, често се спомиње и Михајловићки спочитава веза са Американцима, да јој чува леђа Запад, тачније одређени кругови из САД.

Осим тога, не треба занемарити ни чињеницу да је у последњих 10 година једино Зорана Михајловић успела да одржи континуитет и задржи министарску фотељу, иако је било напада – што из СНС, што из таблоида. Била је министарка енергетике, па грађевине да би се поново вратила у стари сектор.

Једна је од ретких која није потекла из радикалског миљеа. Вероватно због тога и није прихваћена међу „изворним напредњацима“.

Међу онима које би Американци радо да виде поново у Влади је и премијерка у два мандата Ана Брнабић.

Извори кажу да о њој од америчких дипломата стижу само речи хвале. Иначе, пре одласка Марка Ђурића за амбасадора у САД, говорило се, додуше незванично, да би за Вашингтон требало да оде Брнабић.

Од тога је на крају одустала, а заузврат је добила место на челу Владе и могућност да са породицом живи у вили на Дедињу у којој је некада живела супруга Јосипа Броза Тита, Јованка Броз.

Брнабићкина веза са САД није нова. Она је након што се вратила у Србију крајем 2001. радила за различите америчке консултантске фирме на пројектима развоја локалне самоуправе, а које је финансирао УСАИД. Била је директор и у америчкој компанији за ветропаркове Континентал Винд Србија све до избијања афере са том фирмом око прислушкивања и уцена.

Небојша Стефановић, актуелни министар одбране важи такође за неког ко има добре везе у САД. Имајући у виду последња дешавања око Стефановића, оптужбе своје бивше сараднице Дијане Хркаловић да је прислушкивао Александра Вучића, да стоји иза афере Јовањица да је имао везе са криминалном групом Вељка Беливука, биће занимљиво дочекати коначни списак оних који ће чинити будућу Владу Србије.

Оно што је чињеница јесте да је Стефановић преживео онда када се очекивало да падне. Одбори СНС су га листом оптужили за сарадњу са криминалцима и тражили његову смену.

Једино што му се десило је да је остао без позиције шефа београдског одбора напредњака. Уместо ресора унутрашњих послова додељен му је ресор одбране и министарска функција.

Још једно име које се спомиње као сигуран члан нове владе је и Татјана Матић која је у последњем сазиву водила министарство трговине.

Она је на ту позицију дошла 2020. као кадар странке Расима Љајића који је одлучио да не буде више на министарској функцији.