Прочитај ми чланак

ЦЕНА СЕ КРИЈЕ: Патријарх и делегација СПЦ у Скопље путовали владиним авионом

0

Патријарх Порфирије и делегација Српске православне цркве пре два дана су у Скопље допутовали авионом Владе Србије. Реч је о авиону марке “ембраер”, којим се иначе возе председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић. Ни у Влади, ни у Авио - служби Владе нису одговорили на наша питања да ли је СПЦ платила накнаду за коришћење авиона, што би била обавеза црквених великодостојника јер нису државни функционери.

Патријарх српски Порфирије отишао је, на позив архиепископа охридског и македонског Стефана, у посету Македонској православној цркви – Охридској архиепископији. Он је тамо обелоданио да је Сабор СПЦ донео једногласну одлуку да призна аутокефалност МПЦ.

До Скопља је са осталим члановима делегације Српске православне цркве стигао авионом, који иначе користе највиши државни званични. У питању је практично најмлађи авион у флоти Владе Србије – “ембраер”, чија је цена, али и набавка својевремено проглашена државном тајном.

Како то да су патријарх Порфирије и епископи СПЦ Владиним авионом допутовали у Скопље и да ли је та услуга била плаћена, питали смо саветника за медије премијерке Младена Башића, али одговор нисмо добили.

Иста питања упутили смо и надлежној Авио – служби Владе, која се брине о свим Владиним авионима, али нам ни она до објаве овог текста није доставила одговоре.

У Уредби о Авио – служби Владе пише да тај орган обавља послове који се односе на пружање услуга превоза ваздухопловима за службене потребе Народне скупштине, председника Републике и Владе.

Такође, како пише у Уредби, Авио – служба пружа услуге превоза и за потребе трећих лица, али уз накнаду и по тржишним условима. Међутим, остали смо без одговора да ли је та накнада наплаћена Српској православној цркви, која годишње кроз буџет или ванредно преко текуће буџетске резерве добија милионе од грађана Србије.

Извор наводи да упркос оном што пише у Уредби услуге коришћења Владиних авиона коштају јефтиније, него када је реч о приватним компанијама. Тако, према неким информацијама, Влада даје на коришћење цео авион за око 3.000 евра.

Ипак, званичне потврде тог податка нема.

Петар Војновић, уредник специјализованог портала Tango six, каже да се сврха превоза државних званичника одвија на два нивоа.

“Први је организациони који предусловљава потребу за посебним летовима због организационих времена и немогућности летова између одређених парова локација. Други ниво је да превоз штићених лица никада није њихов избор, већ служби који их обезбеђују”, наводи Војновић.

Влада Србије иначе располаже са три авиона – „Лир џет 31а“, “Фалкон 50” и “Ембраер”. Овај последњи којим је летео врх СПЦ је последњи набављен и у најбољем је стању.

Према нашим информацијама, преостала два су тренутно у квару.

Да је Влада купила авион марке “Embraer Legacy 600” прво је 2018. објавио портал Tango six, а према писању Инсајдера он је купљен годину дана након приватизације Галенике. Како пише у тексту, пре тога је као власник тог авиона била уписана фармацеутска компанија ЕМС из Бразила, која купила Галенику.

Сузана Васиљевић, саветница председника Србије, изјавила је да је тај авион у власништву Владе Србије, али и да је на располагању министрима и председнику државе, када добије одобрење Владе, односно када авион није заузет.