Прочитај ми чланак

Чекали да дете које је преминуло постане пунолетно да би послали листић за гласање

0

Последњих пар дана београдски поштански сандучићи преплављени су позивима за гласање такозваних фантомских бирача. Поред тога што листићи стижу за лица која не станују на адресама на којима су позиви стигли, стижу и за лица која су преминула. Тако је новинар Жељко Пантић јуче добио позив за гласање на име сина који је преминуо пре четири године.

“Ово је први пут да је стигао позив за гласање за Исаију, он је практично постао пунолетан између ових и претходних избора. Тако да би предстојећи избори били први на којима би он гласао, да је остао жив,” објашњава за наш портал новинар Жељко Пантић.

„Четири године након своје смрти, наш Исаија добио је позив за гласање и не треба сумњати да ће као и остале мртве душе позване на изборе, гласати из гроба за диктатора Србије Александра Вучића… Вучић до гроба и из гроба…“, написао је он на платформи X.

Грађани се, врло вероватно сећају Исаије, који се више од две године лавовски борио са тумором на мозгу. У његовој борби суделовали су сви, чак су се и вечити ривали Звезда и Партизан ујединили како би сакупили неопходна новчана средства за Исаијино лечење.

“Исаија је умро пре више од 4 године, са 15 година, тако да није могао бити пријављен ни на какав списак. То је крајње бизарно, да неко сада шаље позив за изборе,” каже Пантић.

Он додаје да је сада питање колико ће такве деце да гласа на овим изборима, колико ће људи који су преминули и нису избрисани са бирачког списка да добије позив.

Међутим, Пантић каже да га ни најмање није изненадило што је стигао позив за гласање на име његовог сина који је преминуо.

“То се потпуно уклапа у образац. Видимо већ данима да људи по својим улазима налазе по 20 фиктивних листића. Када погледате шта се све дешава нисте изненађени, али је ово заиста бестидно, неко је сачекао да дете које је преминуло пре четири године постане пунолетно да би послао листић за гласање,” закључује Пантић.

Како одјавити фантоме?

Захтев да се добије информација ко је све пријављен на адреси потребно је да поднесе особа које је власник стана, односно куће. То је и једина особа која је овлашћена и може да поднесе овај захтев.

За добијање ове информације потребна су следећа документа:

“Власнички лист или уговор о купопродаји као доказ власништва, очитана важећа лична карта, захтев написан у слободној форми у ком ће се навести да се тражи информација о томе ко је све по пребивалишту пријављен на наведеној адреси. На послетку, неопходно је и платити таксу од 330 динара и приложити уплатницу. Информације о жиро рачуну и позиву на број могу се добити у надлежној полицијској управи”, навели су у организацији ЦРТА.

Сва ова документа затим се предају на писарници надлежне полицијске управе, а одговор ће бити послат поштом на адресу подносиоца захтева у року од 10 до 15 дана.

Уколико је на вашој адреси, ипак, пријављен неко кога не познајете, у Црти напомињу да не постоји могућност да ту особу одјавите без њеног пристанка.

“Међутим, можете да покренете процедуру за пасивизацију адресе непознатог лица. Овај захтев подноси се локалној полицијској станици и за то су потребна следећа документа: Власнички лист или уговор о купопродаји као доказ власништва, очитана важећа лична карта, копија документа добијеног од МУП-а у коме се налази информација о грађанима пријављеним на вашој адреси”, наводе из ЦРТА.