• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • Чекајући Шешеља: Патриотски фронт као одговор режиму и пионирима Запада
Прочитај ми чланак

Чекајући Шешеља: Патриотски фронт као одговор режиму и пионирима Запада

0

Превремени избори у Србији, који ће се по свему судећи одржати ове јесени, остављају све мање времена за одговор на питање: да ли је могуће формирање патриотског блока?

Јер, партије родољубиве опозиције немају луксуз да дозволе да се Српска напредна странка на још једним изборима представи као десна и традиционална групација, која ће уљуљкати национално незадовољство.

Нема сумње да је својим деловањем СНС у претходним месецима заправо постао нови ДС. Иако ће напредњаци изгубити добар део родољубивих гласача, које су преварили на мајским изборима, тако ће добити и нове, који су до јуче углавном гласали за жути картел. Ако су за само седам месеци Томислав Николић и Алекандар Вучић направили толике уступке Западу око Косова и Метохије, може само да се замисли на шта су све спремни ако на челу државе остану цео мандат.

Само је новац са Запада успео да једном уједини српску опозицију
Када је Запад правио коалицију ДОС, у свакој партији-чланици је инсистирао да се прихвате неки привремени компримиси, а лични интереси и сујете ставе по страни. Код патриотских снага нема некога ко би дошао са стране и наметнуо то као неки императив. Анти ЕУ партије зато морају да покажу додатну памет и одговорност, обуздају егоизам, умишљеност и уклоне све међусобне препреке ако желе добро Србији.

 

Ако се у обзир узме чињеница да се најављује и формирање левог блока „квислинг партија“ (у који би чак могла да уђе и Демократска странка или један њен део), јасно је да ће Србији бити неопходан родољубиви политички фронт као одговор на пионире Запада, али и на Српску напредну странку, чији је отац заправио и био Борис Тадић.

Чак и ако се погледају (сумњиви) резултати прошлогодишњих избора, види се да би коалиција ДСС-Двери-СРС освојила око 17-18 процента гласова. С обзиром на то да колаиција увек носи додатни пакет гласача и да постоји велики број разочараних присталица напредњака, нема сумње да би патриотски фронт могао можда да постане и најјача политичка групација у земљи.

Око чега би српске опозиционе партије требало да се обједине? Одбрана Косова и Метохије је примарна, али не би требало да буде једина тачка окупљања.

Пожењно је да патиотска опозицијa понуди најширим масама јасну алтернативу за досадашњу политику посртања ка ЕУ: прекид евро интеграција, прекид самоубилачке сарадње са ММФ-ом, обнова Војске Србије, најближа политичка и економска сарадња са Русијом и осталим пријтаљским земљама, прављење јасног националног програма и циљева земље у првој половини 21. века.

До сада, највише иницијативе за стварање патриотског блока је показао покрет Двери. Док у Демократској странци Србије не желе да причају на ову тему, радикали истичу да су као најдоследнија партија увек самостално наступали.

Радикали, по свему судећи, чекају расплет око евентуалног повратака Војислава Шешеља из Хага. Са Шешељем у кампањи, СРС би сигурно постао снажна политичка опција, која би задала велики ударац бриселској партији Вучића и Николића.

Ипак, тога су свесни и у Бриселу и Београду, па је велико питање да ли ће лидеру радикала бити дозвољено да се у Србију врату пре избора. Зато управо од повратка Шешеља зависи у колико ће колона српска опозиција кренути на изборе.

Прављење патриотског фронта не мора нужно да значи и једна изборна листа. Важно је да се дефинишу заједнички циљеви, да се склопи пакт о ненападању и да се пронађе најбољи изборни модел, како се не би расуо ни један патриотски глас (што је био случај на мајским изборима).

Другим речима, патриотски блок може да наступи и на три или две изборне листе, ако се процени да цензус неће бити проблем и да ће се у парламенту заједнички наступати око унапред зацртаних циљева.

Опасност која увек постоји је да Брисел и Вашингтон убаце нову кртицу у патриотски политички блок, као што је то урадио са напредњацима. Поставља се и питање да ли ће Запад и систем који му овде служи уопште и дозволити да на изборима српске патриоте дођу на власт?

Алексеј Димитријевић