Прочитај ми чланак

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ: Легија је крпа, цели живот је продавао људе

0

Па шта ће Легија да каже: “Да, били смо криминалци, диловали смо, убијали смо ове што су нам конкуренција. Овај је Шиптар, овај, не знам, из Доњег Гајтана, ово је олош најгори. Шта да каже?”, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић у интервјуу за недељник Експрес узвраћа на оптужбе Милорада Улемека Легије.

q

Фото: Експрес

Па шта ће Легија да каже: “Да, били смо криминалци, диловали смо, убијали смо ове што су нам конкуренција. Овај је Шиптар, овај, не знам, из Доњег Гајтана, ово је олош најгори. Шта да каже?”, лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић у интервјуу за недељник Експрес узвраћа на оптужбе Милорада Улемека Легије.

Београд, 7. јун 2016. године. Седиште ЛДП-а. Тачно је подне. Заказали смо интервју са Чедомиром Јовановићем. Сат, два, у врх главе, тако смо планирали. Знамо да га у 17 сати очекује мандатар Вучић на консултације око састава нове владе. Али и поред добре воље, од плана није било ништа. Јовановић са интервјуа одлази код премијера, а ми у редакцију псујући Паркинг сервис што нам је због прекораченог времена залепио казну.

– Ваш интервју са Легијом је лажан.

Што не проверите са Улемеком?

– Баш ме брига за њега. Како сте направили интервју?

Зашто бисмо ми вама откривали како је разговор направљен, нисте ви ни суд ни завод за извршење санкција, па да вама дајемо одговоре.

– Легија је крпа. Цео живот је продавао људе. Одвратно… Јесте ли га питали да ли још ради за хрватску обавештајну службу?

Нисмо.

– Што нисте?

Зашто ви о томе нисте причали на суђењима? Да ли је тачно да је тадашњи шеф седмог одељења ДБ-а Милорад Брацановић послат да спречи Улемека да убије Милошевића?

– Брацановић да убије Легију, па јесте ли ви нормални?

Што? Па човек је годинама био начелник Одељења за међународни тероризам?

– Па знам, али то вам је исто као да кажете за Андрију Савића који је био шеф Службе да иде да убије неког. То је била Државна безбедност, то су били људи који су завршили неке школе, факултете. Нису то били Бата Трлаја и не знам ко, па сад дође Брацановић иде да убије Легију ако овај покуша да убије Слобу. Узгред, кога је Легија убио тако што је стао пред њега и погледао га у очи?

Никога?

– Он је увек гурао друге испред себе.

А ко је на вас пуцао?

– На мене је пуцала Марија.

w

Фото: Експрес

И онда ви никад нисте хтели да сведочите о томе?

Мени је њена судбина трагична, нисам могао. Чак је и судија издао налог да ме као посланика и шефа парламентарне већине ухапсе и доведу на суђење. На крају сам дошао, одбио да сведочим и изашао напоље. То сам доживљавао као иживљавање над Милошевићем који је био немоћан и доказивање пред нама које су сматрали свемогућим.

Никад нису осудили Синиши Вучинића, вечита Служба. И тада је возио службени “фијат”, дошао је да брани Слобу, видео сам га на улазу у вилу Мир, сакривен у портирници плаче, мртав пијан. Тада сам ушао у кућу, блиндирани прозори, чауре по поду, барутни дим штипа за очи, нема струје, нема воде. Наравно, неко је помислио да би било паметно да искључе струју у резиденцији, после пет минута неко зове са ВМА и пита: ” Што сте нам искључили струју?” Резиденција је била на главном воду, истом на ком је и ВМА.

Мислите ли да је Легија Бујошевићу рекао: “Идеш на Ибарску да убијеш Вука Драшковића.” Рекао му је да је у питању албански терориста, да носи паре на Косово, да мора да изгледа као саобраћајна несрећа, јер ће побити доста Срба…

Како је изгледало хапшење Милошевића?

– Тужно, у једном тренутку каже: “Молим те, пусти да се поздравим с Маријом.” Рекао сам: “Наравно.” Он оде на спрат, прође пет минута, десет, петнаест, њега нема. На крају идем горе, отворена врата од собе. Марија држи главу изнад лавабоа, а он јој пере косу и нешто нежно с њом прича. Стојим са стране, он ме погледа и каже: “Ево, ево, брзо ћу.”

И он онда силази, а она иде корак иза њега са пиштољем у руци и говори: “Убиј се, ево ти, убиј се”. Кад ју је видео Бане Ивковић се одмах склонио добацујући им: “Дођи, дођи.” Онда ме Тома Фила нешто ту гура: “Ајде, склони се, склони се.” Она иде за Слобом, он је као нешто стао, а она наставила сама даље.

Мене дечко из обезбеђења гурне у кола и затвори врата за мном. Марија дође, пошто је ауто имао фолије и она не види унутра, пиштољем лупа на врата возача, а возач отвори врата и каже: “Изволите?” Она пита: “Јел’ он ту? Јел’ ту?” А онда је почела да пуца. Страх ме је био да неко не пуца у њу.

Да ли су Слоби дате неке гаранције ту ноћ, тај дан и следећу ноћ?

– Ми смо договорили частан излаз. А онда је стигао папир који су писали код Коштунице у кабинету, са текстом да му се гарантује свакодневни контакт и да се не хапси по налогу Хашког трибунала… Кад је добио тај папир Слоба се страшно разочарао у Милана Милутиновића, није могао да верује да је он то написао. “Зашто је то урадио, макар ми толико дугује”, рекао је. То га је баш погодило, а онда је рекао да то није оно што смо се нас двојица договорили и да ће пре да умре него да буде запамћен као бедник, јер историја ће о њему имати другачије мишљење.

Узео сам машину и откуцао Анеx са два става, питао га да ли је то ОК, он ми се захвалио…тако се то десило.. Затим сам позвао Зорана, Зоран ми је послао печат Владе. Један једини печат постоји у земљи. Носим 501 на себи, ова ме јури ту по кући, водим Слобу у ЦЗ, возим га колима, а у џепу фармерки ми печат Владе. И кад му је позлило никога није хтео да види, тражио је да само ја дођем. Имао је хипертензију, притисак 250, био је јако лоше. И никоме није веровао, тражио је да иде само на ВМА, а ВМА је под командом војске.

Онда сам ја отишао у ЦЗ, ставио га у своја кола, са својим обезбеђењем и бам на ВМА у једанаест увече. И Мира је ту са нама, сместе га у председнички апартман. Онда дођу са кардиологије, прегледају га, кажу да морају да ураде коронографију. Мира пита шта је то, доктор каже: “Ништа, само овде мало да засечемо.” “Јао, ви ће те да му пробушите кожу!” Онда је пала и почела да плаче. Ту је био један дан и вратили смо га у ЦЗ.

Кад сте га опет видели?

– После сам дошао по њега, у јуну, кад смо га одвезли за Хаг. И тад сам ишао у ЦЗ. Града Налић и сви Коштуничини су вршили притисак на тадашњег управника ЦЗ-а, па на затворске чуваре, да одбију послушност, да не дозволе да се Милошевић испоручи Хагу. Тад је Батић имао неку интервенцију, оперисао је руку, није био ту. Немаш никог ко је био надређен, Вида Петровић Шкеро као председница Врховног суда неће да потпише одлуку и да налог да се из затвора изведе Милошевић.

Не можеш да дођеш и изведеш некога из затвора, мораш да имаш основ. То је та ситуација… А онда дан после мог сведочења о атентату, на иницијативу тадашњег министра правде Зорана Стојковића, Пето општинско тужилаштво експресно отвара истрагу око мојих одлазака у Централни затвор… Дан након суђења, ја сам сведочио 12. и 13. априла.

2005. године?

– Да, нисам знао да је 13. април. Кад сам се те вечери вратио кући, Јелена ми је рекла да ми је рођендан…

Добро, отворена је истрага око ваших одлазака код Душана Спасојевића у затвор?

– Јесте, мене је у том поступку заступао Слободан Бељански, саслушани су сви затворски чувари.

И шта је било с том пријавом?

– Пријава је одбачена зато што је то све била апсолутна лаж. Ти стражари из ЦЗ-а су рекли да ме уствари нису никада видели, да су то урадили јер им је Драган Јочић рекао да то кажу, да су им тада из ДСС-а обећавали да ће напредовати у служби. После су их избацили из ЦЗ-а. Саслушано их је 12 или 13, неко је рекао “да, видео сам га, ишао је код управника Блануше”, што је тачно. Други је рекао: “Јесте, довео је овде Легијину жену.”

e

Фото: Експрес

Ви хоћете да кажете да није тачно да сте одлазили код Душана Спасојевића у затвор, иако постоје службене белешке?

– То није никакав документ само глупа подметачина којих је препуна биографија сваког озбиљнијег политичара.

Коштуница је велики моралиста, један лицемер, трут, он је политичка позадина Ђинђићевог убиства

Добро, јесте ли ви одлазили код Душана?

– Легија је ишао код њега и то зато што је тражио, не од мене, него од свих у полицији, а инспектор Слободан Пажин је гарантовао да иза отмице Мишковића стоји бивше Караџићево обезбеђење и да Спасојевић зна о чему се ради.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић је био у ЦЗ-у кад и Душан. Он је изјавио да му је Спасојевић испричао да сте му долазили сваки дан, донели му торту за рођендан, довели му ћерку и жену?

– Чак сам окачио, мислим на Инстаграм, насловну страну “Телеграфа” са његовом изјавом да сам сваке недеље од Душана добијао по пола килограма кокаина… Нисам лош… Тај Милановић је после две године бекства ухапшен тек у “Сабљи” јер га је до тада штитио и скривао Земунски клан. Супер је што ме напада. Замислите да човек који је свесно своје раднике жртвовао у ноћи бомбардовања РТС мисли да сам ја његов херој.

И адвокат Тома Фила у својој књизи “Завршна реч” помиње ваше одласке код Спасојевића у ЦЗ, да вас је он виђао. Чак је та књига понуђена као доказ на суђењу за побуну ЈСО?

– Па ја сам сведочио на том суђењу.

Сведочили сте пре него што је књига понуђена као доказ.

– Па што ме нису питали?

r

Фото: Експрес

Судија Владимир Вучинић је одбио да се та књига уврсти у доказе уз образложење “да се о кредибилитету сведока Чедомира Јовановића довољно чуло у судници”.

– Па рекао сам вам да од тих животиња не очекујем изливе љубави и поштовања… Мени је важно што је судско веће у завршној речи суђења Зорановим убицама истакло да сам својим сведочењем помогао суду да дође до истине. И како Тома Фила може мене да види у ЦЗ?

Он је то написао у својој књизи, одлазећи код Слобе Милошевића…

– Како Тома Фила зна шта ја радим у ЦЗ-у? Не верујем да је то написао, он је паметнији.

Написао је.

– Како он зна, седи код Милошевића, шта?

Мора негде да прође, можда вас је сретао успут?

– Где?

Та бомба је експлодирала под колима 10 минута после мог разговора с Френкијем… Станишић је послао поруку да је то урадио неко из наше службе

У просторијама за посете, за адвокате, у ходницима?

– Ишао сам само код управника Блануше. Како су то замислили – ја идем да посетим Душана Спасојевића у просторију за посете где је двадесет људи. Овде Тома Фила са Слобом, тамо седи несрећна кева која је дошла да обиђе сина шанера и наравно Легија, Спасојевић, сви они и ја… Баш глупо.

Адвокат Налић је понудио ту књигу као доказ, а судија Вучинић је образложио како је образложио.

– Зашто им ја толико сметам? Добро, знам зашто ми Тома Фила неће опростити док је жив. Зденко Томановић ми је опростио. Оставио сам их без хонорара. Зденко је то после наплатио тамо у Хагу, али ми смо Милошевића испоручили дан или два пре него што му је истекао притвор, а они наплатили новац због тога што су га извадили из затвора.

t

Фото: Експрес

Добро, откуд онда те тврдње да су многи политичари ишли у Шилерову, да је и Спасојевић један од носилаца победе петог октобра?

– Па како?

Па не знамо, ваљда са Улемеком заједно?

– А шта је Легија урадио?

Није ништа урадио, нема никакве заслуге за 5. октобар?

– Какве, шта је урадио?

Он каже да је тог дана одбио да са ЈСО убије пет хиљада људи да би СПС остао на власти?

– Да вам кажем, у тој јединици 99 одсто су били потпуно нормални људи који нису имали никакве везе са њиховим мафијашењем. У време побуне ЈСО сви су седели затворени у једној сали, са одузетим мобилним телефонима и без икаквог додира са спољним светом. Ето, тај Бујошевић, Рамбо му је надимак, за њега су ми говорили да је био нормалан момак. Мислите ли да је њему Легија рекао: “Идеш на Ибарску да убијеш Вука Драшковића.” Знате шта му је рекао?

Да је у питању албански терориста, да носи паре на Косово, да мора да изгледа као саобраћајна несрећа јер ће се у супротном светити и побити доста Срба. Замислите момка који седа у камион и вози директно у ауто који иде 150 километара на сат. Када се то десило, кад је видео да је то катастрофа, Бујошевић је како су нам рекли, био очајан. Али је ћутао, плашио се да га не убију, да му не побију породицу. Кад се све завршило, он и тај други атентатор, су дали изјаве. Е, онда је пукло међу нама са Коштуницом, онда су њих уверавали да ће то кратко трајати, да издрже, и да су ушли у негирање свега и на крају добили максималне казне и готово.

Сви причају о смрти Спасојевића и Милета Луковића Кума, НИН је објавио стрељање у Мељаку?

– Није НИН, него Врзић.

И НИН је о томе писао, али нема везе. Шта се тачно десило у Мељаку? Шешељ тврди да су их ликвидирали полицајци Миле Новаковић и Родољуб Миловић. А Улемек да је налог да се они ликвидирају дат из Михајловићевог кабинета у коме сте и ви били?

– Да вам кажем нешто, мени је некад готово жао што није тачно то што олош говори о мојој улози у Мељаку и крају Спасојевића и Луковића. Искрено, мислим да не постоји стотинка која није испитана милион пута.

z

Фото: Експрес

Али ове приче о ликвидацији?

– Па шта ће Легија да каже: “Да, били смо криминалци, диловали смо, убијали смо ове што су нам конкуренција. Овај је Шиптар, овај не знам из Доњег Гајтана, ово је олош најгори, шта да каже?”

Значи, није тачна ни Шешељева тврдња да су Спасојевић и Луковић приведени у ЦЗ пре убиства?

 Да ли сте ви нормални, ви имате такве трипове…

Немамо ми трипове, то је Војислав Шешељ изјавио у нашем интервјуу.

– Па добро, знам, али да вам кажем нешто, а шта сте сад ви? Ви сте онда платформа за лудаке и сад сваки лудак дође да вам нешто прича. Један дан вам каже Шешељ да су приведени, други дан каже ови нису побијени, па чекајте, молим вас, треба да будете озбиљне новине или је вама то свеједно? Како мислите то приведени, је ли ви знате како то изгледа, колико је људи у ЦЗ, ви тамо приведете, па убијете.

Они су добили Легију кад су били најјачи 2005. године, они су га довели у зграду МУП-а. Да ли је вама јасно да је то недеља увече, да се ради о Легији, да су га довели у седиште МУП-а, у кабинет министра полиције и да су после три месеца сви морали да дају изјаве јер смо ми поднели кривичну тужбу против Јочића, Тијанића…

Улемек тврди да није био Тијанић, да су сви други били, да није био он?

– Био је и Тијанић, и Легија је дао изјаву истражном судији Јаковљевићу и то је сам тражио да да изјаву после годину дана кад је видео да су га израдили.

Не знате шта је рекао?

– Знам.

Легија је питао: “Хоћете ли да нападнете касарне, полицију, улази ли сутра НАТО”. Зоран му је рекао да се смири и да је наша једина намера да узмемо власт коју смо на изборима добили

Хоћете да кажете?

– Ту је био и Слободан Миливојевић као његов адвокат, набројао је људе који су били на састанку и рекао је да је тема била договор око онога што он треба да каже, како треба да се понашају.

Овај га је питао: “Па јесте ли направили тај договор?” Одговара: “Да, јесмо, и ја сам се понашао у складу с договором.” Судија пита: “Да ли су се други понашали у складу с договором?” Он је рекао: “Нису, али сада о томе нећу да говорим…”

Тврдите да није тачна Улемекова изјава да сте ви на Топчидерској звезди, пред Сашом Пејаковићем који вас је обезбеђивао, дали Банету Ивковићу паре да изда Слобу?

– Саша Пејаковић је дечко који је додељен мени после оне експлозије бомбе под аутомобилом. Та бомба је експлодирала под колима 10 минута после мог разговора с Френкијем јер нико није смео да му каже да више неће бити заменик начелника ресора. Нашли смо се, било је око пола 11, био је Душан Михајловић ту. Овако је изгледао разговор. “Френки, ко је убио Стамболића?” Он је рекао: “Не знам.” “Ко је убио Ћурувију?” Одговара: “Не знам.” “Ко стоји иза атентата на Вука?”. “Ни то не знам.” “Френки, много не знаш да би био други човек службе.” Тако се то завршило.

Каква је била његова реакција?

– Он је то потпуно профи поднео.

И онда је уследила експлозија?

– Сео сам у кола, били смо Јелена и ја, покупио сам је у Булевару, и ето, колико треба одатле до Авалске, пет минута. Ја сам изашао из кола, прошао десетак метара, ушао у неки пасаж и тад је пукла бомба. Склонио сам је у двориште и после видим 10 аутомобила спржено, цео дрворед спржен и асфалт као да је неко шмрком поливао улицу, сливао се асфалт. То је била термитна бомба која је буквално истопила ауто. Дошла је одмах екипа из Института за безбедност, али су пре њих дошли ватрогасци који су шмрком као гасили пожар, то су радили пред људима из Института и то је гомилу доказа опрало и уништило.

Онда је ауто пребачен на паркинг 29. новембра и тамо био четири дана и тек након тога је пребачен на Институт за безбедност. Мени је жена која је радила истрагу рекла да су тек тамо на паркингу уништавани докази, али је ипак направила све, чак је то потврдио и европски одсек “Мицубишија”, да је термитна бомба и тако даље. Станишић је послао поруку да је то урадио неко из наше службе. Неколико дана после тога, то је био понедељак или уторак, биле су Задушнице зимске и тада је аутобус пун Срба који су ишли на гробље исто разнела бомба.

И за то је оптужен неки Албанац, али до данас доста упуцених верује, као и за онај кафић “Панда” у Пећи што је Вучићу излетело, па од тада ћути, да иза свега стоје неки наши лудаци који су зжлели да нас дестабилизују пошто смо пустили Албанце и покушавали нешто да се с њима договоримо.

Улемек каже да се ЈСО повукао у октобру, а злочин у “Панди” догодио се у новембру?

– Ма пустите ту битангу. А где је оно с авионом, без ознака одлетео за Лондон?

А ко је пустио онај фото-робот?

– Није то био фото-робот атентатора. Мислим да је неко од пролазника видео Владу Будалу , кад је излазио из Адмирала Гепрата, кад су бежали, он је имао ту капу и изгледао као мајстор. Људи који су се ту задесили рекли су то у изјави, они су га тако описали и направљен је фото-робот. Увиђај је урађен тако професионално, то је незамисливо. Код нас ништа не можеш да урадиш како треба, а тај увиђај, то нас је бог погледао.

Мислите да је неко од нас знао да се ради увиђај, ко ради увиђај, да је неком од нас пало на памет? То је била нека унутрашња снага људи, толико су људи побеснели посебно ти у полицији, а с друге стране видели су да смо ми искрени и то је био један невероватан однос. Свако слово у том извештају је поткрепљено чињеницама. Знате оно, да ли је пушка из ЈСО или није? Јесте пушка из ЈСО, нашли су трагове ћебета.

Значи, премијера су убили припадници Министарства унутрашњих послова пушком из оружарнице?

– Увек такви убијају.

Због чега је донета одлука да се убије Ђинђић? Зашто би Улемеку било битно да се убије Ђинђић?

– Ухапсили би их, акција је кретала у четвртак. Чуме је дао изјаву, Пријић је специјални тужилац, а до тада је ДСС блокира избор тужиоца.

Они су требали да буду ухапшени за шта, за ратне злочине или за криминал?

– За криминал.

Ко, ЈСО или “земунци”?

– Па Легија, Спасојевић…

Улемек вас је оптужио да сте учествовали у отмици Мишковића?

– Како може он да ме оптужи? А кад сам учествовао у отмици?

Па не знамо.

– Ваљда вам је рекао нешто?

Само је рекао да сте ви учествовали у Мишковићевој отмици и да сте наместили Макину групу за убиство Бошка Бухе.

– Знате шта, у Специјалном суду је у току поступак у ком се Макиној групи суди за убиство Бошка Бухе.

Извините морам да вас исправим, није заказано ново суђење након укидања пресуде.

– Суд је поништио ослобађајућу пресуду и вратио на ново суђење, а на снази је оптужница. На оптужници је Жељко Максимовић Мака осумњичен за убиство генерала Бошка Бухе и за планирање убиства Зорана Ђинђића.

То је нова оптужница?

– То је прва оптужница.

У првој оптужници није помињан Зоран Ђинђић?

– Како да не, па Маљковић је због тога ухапшен у Београду.

А не због Бошка Бухе?

– Полиција нас је обавестила да је Маљковић ухапшен због сумње да је дошао да убије Зорана.

Маљковић?

– Да.

Маљковић је живео у Београду, како је дошао?

– Мислим да су нам објаснили да је од убиства генерала Бухе био у бекству.

Ви тврдите да је Мака убио Бошка Буху?

– Како ја то могу да знам, тврдим… Никад у животу нисам ни чуо ни видео никога од тих људи… Не постоји никакав контекст у који би се сви ми могли заједно сместити.

Улемек каже да је убиство наручено из полиције?

– Које убиство?

Бошка Бухе. Да њега није убила ни Макина група ни земунски клан јер је он сазнао нешто што није требало да сазна?

– Колико се сећам вођена је интерна истрага због прича да је несрећни Бошко Буха почео да носи скупа одела. На крају су му нашли два одела која је узео у “Николасу” или “Зекстри” на 36 рата.

Шта хоћете да кажете?

– Да је то био један скроман полицајац, ратник јер је код нас полиција ратовала 90-их. Он се зближио са нама 5. октобра, Суштина је била да се дестабилизује земља, а убиство генерала полиције то јесте. Била је и афера “Делимустафић”, имали смо Гавриловића у августу 2001. Каква је то концентрација зла. Да би на крају Коштуница преузео ту криминализацију.

Не помињете Радета Марковића?

– Распао се скроз.

Раде Марковић је човек у годинама.

– Раде Марковић је био спреман да буде сведок сарадник.

За убиство Ивана Стамболића?

– За Милошевића, за Миру, за Коштуницу. Јер је Коштуница директно од њега тражио да покрије Милошевићеве злочине, све време су му слали поруке: “Издржи, ћути, издржи, ћути.”

Раде Марковић је могао да оптужи Милошевића за Стамболића?

– Сад му је Легија пресудио сведочењем за убиство Ћурувије, пошто претходно није стигао да га убије.

За Ћурувију?

– Да.

Да вас не питамо за оних шесто килограма из Комерцијалне банке, за које Улемек каже да сте ви организовали?

-Што, па то вам је као и све друго што је рекао, пошто су то све глупости.

Поменули сте Шешеља у контексту атентата на Зорана Ђинђића.

– Он је изузет из тог процеса због тога што није био доступан суду због процеса у Хагу.

Али ишао је истражни судија у Хаг да га саслуша?

– То могу, да му узму изјаву, али не могу да му суде.

Па ево, могу сад кад се вратио?

– Мислим да не постоји никаква препрека да се он саслуша, али он ни тад није крио, он је наручио прасе у Хагу кад је Зоран убијен, он је славио кад је Зоран убијен, али ја не верујем да је Шешељ та политичка позадина. Он није тада контролисао систем. Он је неко ко је био близак са тим “земунцима” још из времена његове власти у Земуну, неко кога су они користили да би у политику уносили хаос.

u

Фото: Експрес

А која је по вама политичка позадина убиства Ђинђића? Поменули сте Налића и његов боравак у Русији…

– Коштуница, велики моралиста, лицемер , трут, он је политичка позадина убиства и сви они који су због његове неспособности и јаловости могли да манипулишу системом и уживају у чињеници да имају њега за председника, који је у мају хтео да угаси своју странку, у септембру дошао на седницу Генералштаба на којој је седело више генерала него што је његова странка имала чланова. Сменио је Ђаковића који је био шеф војне безбедности и поставио Ацу Томића. И онда зашто Легија хоће мене да нападне?

Не знамо, зашто није напао Небојшу Човића, овог, оног, него баш вас?

– Зашто да нападне свог?

Како свог?

– То је његов момак, јел’ тако рекао Човић Вељи Илићу?

А она Улемекова прича како се он видео са Ђинђићем четвртог увече? Јел’ тачно да се он тада први пут видео са Ђинђићем или га је знао од раније?

– Није, тад су се први пут видели, ништа ту није било спектакуларно, сели су у кола. Легија је питао: “Хоћете ли да нападнете касарне, полицију, улази ли сутра НАТО”. Зоран му је рекао да се смири и да је наша једина намера да узмемо власт коју смо на изборима добили.

Хоћете да кажете да се Легија пришљамчио вама петог октобра? Није знао где ће?

– Знао је он врло добро, хтели су да имају контакт са нама, за сваки случај, откуд зна шта ће сутра бити…

Јесте ви схватили ову Улемекову изјаву као претњу?

– Ја верујем да Легија није срећан сад. Оно што је њему тужно, мени је смешно.

Ко би био срећан са 160 година робије?

– Боље би било да никада није ни постојао. Али после свега што је радио, много ми је драже што је тако, него да је тако као што је планирао неки министар полиције.

Тај Милановић је после две године бекства ухапшен тек у “Сабљи” јер га је до тада штитио и скривао Земунски клан

Можемо ли у ЕУ, а не у НАТО?

– Не, ни због њих јер све земље из источног блока које су пуноправне чланице ЕУ су пре тога ушле у НАТО. Не ни због нас. НАТО је и нама потребан. Зашто? Из једног јединог разлога – јер је свака генерација Срба ратна генерација.

Моја мајка је као беба преживела Јасеновац, а онда је деведесете поново презивљавала ратно лудило. И ми смо ратна генерација. Ја се борим да наша деца то исто не доживе. Једини начин да се ми у већој мери заштитимо него до сада је да будемо део неког колективног система безбедности. Ми смо највише несреће имали у регионалним и локалним сукобима. Нас нису побили Немци у мери у којој смо се поубијали између себе, поменућу Јасеновац, Стару Градишка, Хрватску…

Како коментаришете изборни резултат СНС-а?

– Вучић је четири године на власти, а његов најозбиљнији пораз на овим изборима је губитак ауторитета и то се десило после избора. На изборима је стално био присутан страх. Људи се ужасно плаше да не остану без посла, па причају: “Долазе ти њихови тимови, па кад те ухвате..”. А на крају видиш да је више инцидената било на локалним изборима него на овим великим.

Изгубили су ауторитет, ја мислим да се данас нико Вучића не плаши, апсолутно нико. То се види у Скупштини. Мени је то било смешно 2012. кад се он појави, улази, носи оне фасцикле, регистраторе, као радне групе раде, као хапсе овог, хапсе оног… А сад је отишло у тоталну крајност, нема оног елементарног поштовања. Имамо ужасно лоше друштвене особине.

Мислите ли да сте погрешили кад сте били на истој бини са Бошком Обрадовићем?

– Не мислим да сам погрешио, ал ми је било мучно и то је један од најбесмисленијих политичких догађаја, не толико због Бошка Обрадовића, већ због Санде Рашковић… Мени је ту било мучно, људи које сам видео ту око нас, на једном рамену као Далтони, у црним оделима, опскурни Никола Сандуловић и његови “републиканци”. Борис стоји са стране, са бине се чује музика о Косову, а после тога “Београдски синдикат”. Поред мене стоји Радуловић који три године лаже о мени. Једино што сам могао да кажем јесте: “Људи, ми смо водили много ружније кампање једни о другима него о Вучићу, а сада си нас, Вучићу, довео у ситуацију да стојимо једни са другима на истој бини …”

Још ни владу нисмо направили, а већ имамо читав спектар кандидата за председника, Саша Јанковић, Вук Јеремић… А председнички избори су тек следеће године.

– Колико ја знам, Вучић није обесхрабио Сашу Јанковића. У скупстини сам на конститутивној седници рекао напредњацима да смо нивоом расправе у коју су нас увукли показали да Србија нема парламент, док су се они потрудили да нас све увере да немамо ни председника јер су дозволили да га Шешељ онако размазује као да није њихов. Ја за Николића нисам гласао, али ми је страшно неодговорно да они ћуте док га Шешељ черечи. Онда су ми многи пришли и рекли да сам у праву. Та прича се актуелизовала јер људи желе да те изборе виде као друго полувреме ових, па ако се сад провукао Вучић да га чекамо на председничким. Знам какав је председник потребан, али не знам човека способног за то минско поље.