Прочитај ми чланак

ЧЕДОМИР АНТИЋ: “Успеси“ Мила Ђукановића

0

milo djukanovic

Демократска партија социјалиста одржава конгрес. Шта стоји иза ове партије која под овим именом влада четврт века? Једине партије која је победила под кумнуистичким именом 1990. године, а у континуитету власти нема упоредника на свету пошто су кинеска или севернокорејска посестрима на власт дошле нешто касније…

Исход четврт века владавине ДПС-а је једна велика НУЛА (0). Показали су током претходних деценија да не желе а нису ни способни да успоставе демократију. Само су ојачали владавину једног клана коме су свети само лични интереси, а циљ му је само и искључиво власт.

Рече један пропали српски политичар кога су амерички обавештајци још пре две деценије звали „ветроказ“, да је Црна Гора некакав путоказ Србији… Само ме занима по чему? По томе што фалсификује попис и председничке изборе? Тако што избегава суочавање са прошлошћу? Да ли су се у Црној Гори суочили са злочинима због којих се Ђукановић извињавао? Да ли је режимске хрватске другаре било брига за било шта друго осим да добију савезника у борбу против српског народа? Зато су заборавили рат, пропустили да туже једну од две чланице СР Југославије, презрели су соствене жртве пошто су од почетка ти несрећни људи били монета да би неко поново био везир или поглавник.

Да ли је Црна Гора рехабилитовала припаднике Југословенске војске у отаџбини? Црна Гора је једина држава у Европи у којој је немогуће на демократским изборим сменити власт. Економија Црне Горе је лажна. Она је земља која спроводи прогон већинске цркве. Обесправљује 34% својих грађана. Фалисфикује историју. То је држава некажњених политичких убистава. Уточиште светског олоша под условом да има новац. Политија коју је група неморалних и криминогених људи учинила недостојном њених добрих грађана и великих предака…

Нема Црна Гора владајућу партију ДПС. Владајућа партија има своју земљу и њене становнике да их експлоатише, завађа и да им влада… И регион има Ђукановићеву Црну Гору да преко ње увози еврпске кризе и нестабилности.

Где су успеси ДПС-а? Није очувао Југославију… Издао је Србију. Преваро српску цркву. Изневерио грађане. Обрукао црногорску државну идеју. Да ли неко озбиљан мисли да у Црној Гори народ данас живи боље него пре двадесет и пет година? Силан је режим који обезбеђује развој само кад има шта да прода, а гради када има од кога да позајми. Ђукановић није успео чак ни да унесе немир у регион: оптужбе и увреде на рачун бивших српских председника и премијера имале су утицај исти као да их је изговорила само елегантна и лакирана персона која је црногорског премијера вероватно и инсипирисала.

Ђукановић још увек није увео земљу ни у НАТО. Грађани Црне Горе треба да прихвате бедно извињење генералног секретара НАТО за време када су били жртве агресије која је представљала кршење међународног права. Извињење није упућено народу Србије. Дакле да ваша влада није издала своју државу и њен устав ни мртвима не би стигло безвредно и бесмислено извињење од једног савеза који нигде и никоме није донео среће. Хајде да Ђукановић, који је промотер чланства у алијанси, мало објасни народу – који се спрема да превари и поново му фалисификује вољу – какве су последице подршке НАТО-у?

Све претходне циљеве је прокоцкао да би се одржао на власти, улазак у НАТО, можда верује, задржаће га на власти доживотно. Шта се догодило са Либијом? Једног Гадафија сменило је њих неколико, са њима и „Исламска држава“, на плажама нема туриста осим ако не рачунамо „екстремни туризам“ када невољницима на крају одсеку главе. Ирак се распао. У Авганистану су талибани процветали… Из Тачијевог, Мустафиног и Јахјагиног Косова одлази чак трећина свих азиланата због којих Мађарска подиже зид на нашој граници. Па НАТО-у је у миру успело оно за шта су Милошевићу били потребни рат и међународна асистенција !

Док му на конгрес долазе трећеразредни политичари из региона, другосрбијанска менажерија из Београда и авангарда демократског Азербејџана… Ђукановићев ДПС могао би да положи рачуне народу. Милошевић је умро, Коштуница на слободи… Пред прошли конгрес Ђукановић је најављаивао сасвим модеран програмски циљ – јачање националне цркве. Шта би од тога… Зар је једна подигнута и можда понека отета богомоља довољан успех еуропског политичара, а камо ли партије… Недовољно је то… Можда зато Црну Гору, која је лидер региона у европскм интеграцијама, још бар десет година неће примити у исту. Треба све то мало оштрије, одлучније, еуропскије… Бедније.

(Напредни клуб)