Прочитај ми чланак

Чедомир Антић: АП Војводину треба укинути

0

Покрајина чини Србију нефункционалном, грађане наше земље неравноправним, следе федерализација и распад земље

Председник Напредног клуба Чедомир Антић тражи укидање АП Војводине и пресељење државне администрације у Нови Сад зато што „АПВ чини Србију нефункционалном, грађане наше земље неравноправним, а процеси који су започели захваљући политичким елитама Србије неминовно воде ка федерализацији и распаду земље“.

– Војводина је дефинисана као држава на стихији распада СФР Југославије. АП Војводина није плод демократски изражене воље грађана. Аутономију је донела већина окупљена око нечег другог.

Због чега вас плаши отцепљење Војводине када је већински српска?

– Црна Гора је такође била већински српска. У њој је и данас српски језик већински. Ипак, постала је независна, Срби обесправљени, а језик потиснут. Заслуга не припада само црногорским суверенистима и ЕУ, већ и чињеници да српске владе нису знале шта хоће.

Ко се у Војводини залаже за отцепљење?

– Засад малобројне маргиналне странке и удружења. Ипак, мржња коју шире је индикативна. У Црној Гори независност су такође испрва тражили маргиналци. Постигли су је, међутим, некадашњи највећи заговорници јединствене државе.

Да ли је по Уставу Србије могуће укидање Војводине?

– Услови за укидање су веома тешки, али постоје. Устав је, коначно, могуће и променити. Устав из 2006. аутономисти су критиковали као лош. „Национална“ струја међу уставотворицма прихватила је АПВ, замислите, у функцији „одбране Косова“. То је опасна бесмислица. Најгоре је не чинити ништа и чекати у нади да ће време учинити да нешто што је лоше постане добро.

О Вуку ни речи
Да ли планирате да формирате странку с Вуком Јеремићем?

– Немам коментар

 

(Курир)