Прочитај ми чланак

ЧЕДА: Један погрешан корак и осуђени смо на живот где преовладава руски утицај

0

Београд -- Лидер ЛДП Чедомир Јовановић оценио је да је изјава шефа Канцеларије Владе Србије за Косово Марка Ђурића "политички и безбедносно ризичан потез".

ceda jova

Како каже, тај потез може да дестабилише регион који је већ у „стању погоршаних односа“.
Како се наводи у саопштењу ЛДП-а, Јовановић је истакао да не постоји алтернатива миру и добрим односима Београда и Приштине, због чега је Влада Србије обавезна да смири тензије и да имовину покуша да заштити „паметном дипломатијом“, а не „политичком хистеријом и жељом за осветом“.

„Од кључног је значаја да се не дају политички неодмерене изјаве и да се ради на дијалогу с косовским Албанцима у духу досадашњих преговора и потписаних договора. Србија се налази у позицији у којој нас један погрешан корак осуђује на живот у земљи у којој ће преовладати руски утицај и њен интерес, што ће повећати опасност од сукоба и погоршања односа са суседима“, рекао је Јовановић.

Посланици у Скупштини Косова усвојили су Закон о Трепчи, којим тај рударско-металуршки комбинат постаје акционарско друштво у којем Влада Косова има 80 одсто акција, док 20 одсто припада радницима и другим акционарима.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да ће предложити Влади Србије да затражи хитну седницу СБ УН о отимању српске имовине и кршењу резолуције 1244.

„Ако о томе не желе да разговарају у Бриселу, мораће да се разговара у УН“, рекао је Ђурић.

„Трепча је темељ нашег постојања на Косову и Метохији, поручио је директор Канцеларије за КиМ и истакао да је одлука привремених институција у Приштини о конфискацији Трепче“ неважећа за Владу Републике Србије.

Питање је да ли Србија може да заштити своју имовину на КиМ кроз ванредну седницу савета СБ УН, изјавио је на то министар иностраних послова Ивица Дачић.

Лидер ЛДП сматра и да Србија није у позицији да се служи реториком која је државу скупо коштала у ближој прошлости и да мора да буде спремна на дуготрајан дијалог.

„То не искључује борбу за сопствене интересе, али морамо увек бити свесни чињенице да ни међународна заједница није јединствена, и да, као никада пре, наша будућност зависи искључиво од наше спремности да правимо компромисе који региону омогућавају трајан мир“, рекао је Јовановић.

Према оцени лидера те странке,“алтернатива миру и добрим односима Београда и Приштине не постоји, тако да Влада Србије има обавезу да смири потенцијалне тензије у друштву, где паметна дипломатска активност, у којој ће се покушати одређена могућа заштита имовине, треба да замени политичку хистерију и жељу за осветом због некаквог насилног преотимања имовине“.

„Имајући то у виду, од кључног је значаја да се не дају политички неодмерене изјаве и ради на дијалогу са косовским Албанцима у духу досадашњих преговора и потписаних договора“, наведено је у саопштењу.