Прочитај ми чланак

ЧЕДА АНТИЋ ЗАТРЖИО: Зауставите линч над Зораном Ћирјаковићем

0

Председник Напредног клуба и професор Филозофског факултета у Београду Чедомир Антић позвао је данас јавност, државне установе и политичке странке да прекину, како је навео, линч предавача на београдском Факултету за медије и комуникације Зорана Ћирјаковића због отвореног писма групе новинарки и активисткиња које су га оптужиле за јавни прогон.

„Позивам јавност у Србији, а посебно државне установе и политичке странке, да пажљиво прочитају и анализирају преписку на друштвеним мрежама због које група активисткиња оштро напада Ћирјаковића и захтева његову моралну егзекуцију и судски прогон. Недопустиво је да у једној демократској и модерној држави многи јавно осудјују Ћирјаковића само на основу писма протеста које је потписало неколико особа“, навео је он.

Фото: Медија центар

Група новинарки, активисткиња и научних радница обратила се јавности писмом у којем су навеле да их Ћирјаковић дуже време прогања и да су изложене његовом насиљу на друштвеним мрежама, као и његовим сексистичким увредама. Писмо су потписале новинарке Јована Глигоријевић и Снежана Чонградин, виша научна сарадница Адриана Захаријевић, активисткиње Јелена Лалатовић и Исидора Петровић и професорка Филозофског факултета Дубравка Стојановић.

Антић је навео да анализа писања Ћирјаковића и друге стране на друштвеним мрежама показује да је он крив „зато што износи другачије мишљење и увек стрпљиво и доследно одговара на њихове увреде“.

„Те увреде и прогон су за разлику од бесмислених и из контекста извадјених навода у писму чији је стварни циљ да Ћирјаковић буде отпуштен са посла, морално дисквалификован и ако је могуће, затворен стварни. Прогон Ћирјаковића је започео још 2006. године, када је у НИН-у објавио биографију Латинке Перовић. Тада су га особе из круга његових данашњих прогонитељки нападале чак и зато што је наводни ‘психијатријски болесник'“, додао је Антић.

Антић је навео да посебно осудјује одлуку декана Факултета за медије и комуникацију Мишка Шуваковића да предавача који ради на факутету на чијем је он челу, осуди само на основу навода писма које је против њега упућено.

„Такво академски недостојно и градјански неморално држање нисмо видели још од ’70-тих година прошлог века и Брозовог прогона професора Београдског универзитета. Збуњен сам и мобингашком, неукусном и неинтелигентном подршком линчу Ћирјаковића која је стигла из Странке (Покрета) слободних градјана и Партије слободе и правде“, навео је он.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!