Прочитај ми чланак

ЧАНАК СУТРА У БАРСЕЛОНИ, на згради странке истакао заставу Каталоније

0

На седишту ЛСВ-а у Новом Саду истакнуте су заставе Каталоније уочи најављеног референдума о независности те шпанске покрајине, а лидер Ненад Чанак каже да је то учињено у знак солидарности са грађанима чије право на референдум оспорава централна власт у Мадриду. Чанак је у писаној изјави за Танјуг навео да ће сутра бити у Барселони.

Та застава виси поред плаво-жуто-зелене страначке заставе Лиге социјалдемократа Војводине.

© Sputnik/ Елена Шестернина

„Ми не тврдимо да Каталонија има право да распише референдум са темом независности, али каталонске власти имају право да распишу референдум као такав. Другим речима, грађани Каталоније морају имати право да се референдумски изјашњавају и то изјашњавање мора остати у оквирима Устава Шпаније“, каже Чанак.

Ако би, сматра Чанак, референдум показао да је већина грађана за независност Каталоније, потребно је кренути у јавну расправу унутар Шпаније о промени Устава.

„Онемогућити грађане да изнесу своје мишљење је врхунски израз недемократичности. ЛСВ позива власти у Мадриду да Шпанија, као земља ЕУ, не чини ништа чиме би нарушила људска и грађанска права Каталонаца“, рекао је Чанак.

Управо зато, каже, сутра ће бити у Барселони како би се, наводи, и лично уверио да ће каталонски референдум бити победа људских права.

„Надам се да Шпанија, као чланица ЕУ, неће нанети мрљу образу ЕУ“, рекао је лидер ЛСВ-а.

Власти Каталоније су за сутра најавиле референдум о независности од Шпаније, против којег су централне власти у Мадриду.